Dumitru Chisăliță, fost director comercial, director pe energie, director general și președinte al Consiliului de Administrație al companiei de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, și Zoltan Nagy-Bege, ex-vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), au fost numiți administratori ai companiei mixte înființate de Complexul Energetic Oltenia și Tinmar Energy pentru construirea unei centrale pe gaze în ciclu combinat la Turceni, ca parte a planului de restructurare și decarbonare a Complexului.
Compania de proiect, S.Centrala În Ciclu Combinat Pe Gaz (CCCG) Turceni SA, este deținută în proporții egale, de câte 50%, de către CE Oltenia, controlată de Ministerul Energiei, și Tinmar Energy, a antreprenorului Augustin Oancea. Centrala este gândită la o putere instalată de 475 MW.
Chisăliță, cunoscut în ultimii ani în special în postura de președinte al Asociației Energia Inteligentă, de consultant și expert în gaze naturale și energie electrică și de coordonator al Muzeului Gazelor Naturale din Mediaș, a fost numit administrator neutru, în urma unui proces de selecție.
Dumitru Chisăliță
Nagy-Bege, care după ce a părăsit ANRE a devenit director pentru piețe energetice la furnizorul și traderul de energie și gaze CIGA Energy, controlat de omul de afaceri Dan Stratan, a fost numit membru al Consiliului de Administrație ca urmare a nominalizării de către acționarul Tinmar Energy. El reprezintă Tinmar și în CA-urile celorlalte companii la care societatea lui Oancea este partener cu CE Oltenia, cu proiecte de parcuri fotovoltaice la Bohorelu, Turceni, Pinoasa și Rovinari.
Ceilalți doi administratori ai celor 4 societăți fotovoltaice menționate sunt Horia Gustă, fostul CEO al Certinvest, în prezent președinte al Asociației Administratorilor de Fonduri din România, și Gheorghe Saviuc, fost membru în conducerea business-ului eolian al Hidroelectrica și în CA-urile CFR Călători și Conversmin, precum și economist la firme în care este asociat directorul Serviciului de Informații Externe (SIE), Gabriel Vlase.
Zoltan Nagy-Bege
CE Oltenia și-a desemnat încă din prima parte a anului reprezentantul în Consiliul de Administrație al CCCG Turceni SA, în persoana lui Laurențiu Iovănel, membru în conducerea operațiunilor de producție de energie eoliană ale Hidroelectrica și fost șef al societății locale de termoficare din Drobeta Turnu Severin.
Mandatele celor 3 membri ai CA-ului CCCG Turceni SA sunt valabile până în februarie 2025 și prevăd o remunerație netă lunară de 8.000 de lei.
CITEȘTE ȘI China tocmai a încetat să exporte două minerale esențiale pentru fabricarea semiconductorilorCele 5 companii mixte de proiect controlate în proporții egale de către Complexul Energetic Oltenia și Tinmar Energy, înființate pentru construirea în parteneriat a 4 parcuri fotovoltaice, cu putere instalată de circa 280 MW, și a unei centrale pe gaze naturale de 475 MW, pe amplasamente ale Complexului, au semnat în urmă cu 2 luni cu Ministerul Energiei contracte de finanțare în baza cărora vor beneficia de subvenții din Fondul de Modernizare al UE pentru proiectele menționate. Valoarea totală a investițiilor necesare se ridică la aproape 600 milioane euro.
″Pe lângă aportul celor doi parteneri, proiectele vor beneficia de finanțare din Fondul pentru Modernizare in proporție de 70% din valoarea investițiilor pentru parcurile fotovoltaice si de 50% pentru centrala pe gaz CCGT Turceni, precum si din alte surse. Calendarul estimativ prevede că cele patru parcuri fotovoltaice vor fi operaționale în 2024, iar blocul pe gaze - in 2026″, a transmis atunci CE Oltenia.