Punctul de interconectare cu Bulgaria de la Negru Vodă, prin care România importă gaz rusesc din TurkStream, este în întregime funcțional începând cu dimineața zilei de miercuri, iar importurile prin cel de la Ruse-Giurgiu vor putea fi făcute, la rândul lor, la capacitate maximă începând cu miercuri după-amiază, a anunțat operatorul de transport Bulgartransgaz. Compania bulgară e pe cale să remedieze avaria înregistrată în noaptea de duminică spre luni, anunțată de Profit.ro, în urma căreia au fost stopate total exporturile către Serbia și parțial cele către România.
Potrivit operatorului bulgar, punctul de interconectare cu Serbia funcționează la capacitate totală, începând de miercuri noapte, ora 00:00, iar cel cu România de la Negru Vodă, începând cu ora 07:00.
Până miercuri, prin Negru Vodă putea intra o capacitate redusă cu 20% față de cea nominalizată la o presiune cu o cincime sub cea optimă.
CITEȘTE ȘI Cum atragi clienți prin intermediul platformelor de socializareÎn ceea ce privește punctul de interconectare de la Giurgiu-Ruse, acesta este în continuare indisponibil, urmând a fi repus în funcțiune la capacitate totală, miercuri după-amiază, la ora 15:00.
Anunțul publicat de Bulgartransgaz
Profit.ro a anunțat luni dimineață că importurile de gaze prin punctul de interconectare de la Negru Vodă, punctul cu cea mai ridicată capacitate de transport transfrontalieră, au fost sistate în noaptea de duminică spre luni, în apropierea orei 03:30. Potrivit unor surse din piață, stoparea fluxurilor pe coridorul transbalcanic a fost cauzată de o explozie a unei conducte din sistemul de transport bulgar care alimenteză Serbia (din TurkStream) la 80 km de Varna. Într-un comunicat de presă emis după publicarea articolului, Bulgartransgaz a susținut că s-a "rupt" o secțiune din vechea conductă de gaze care transporta gaze către România.
În urma indisponibilizării punctului de la Negru Vodă, prețul spot al gazelor pe BRM a crescut cu 20% în dimineața zilei de luni, la 372 lei/MWh. Ulterior, în cursul aceleiași zile, în urma anunțului reluării parțiale a importurilor din Bulgaria, prețul intraday a scăzut la 354 lei/MWh.
Prețul mediu spot al gazelor tranzacționate pe BRM a scăzut marți sub 300 de lei/MWh pentru prima dată în ultima lună și jumătate, după ce pe 6 octombrie crescuse peste 500 de lei/MWh. Motivul: Gazprom și-a dublat capacitatea rezervată pentru exportul de gaze în România și a început să livreze cantități superioare de gaze în UE.