Consumatorii non-casnici cu un consum anual mai mare de 28.000 MWh (sau 2.334 MWh/lună) rămași fără furnizor de gaze pot alege să semneze un contract de furnizare cu orice furnizor de ultimă instanță (FUI), inclusiv cu cei doi noi FUI, OMV Petrom și E.ON, la prețuri însă superioare celui oferit de cel mai ieftin dintre aceștia, care, pentru luna decembrie, este Engie. Totuși, cum prețurile ofertate de FUI sunt lunare, situația s-ar putea schimba în ianuarie, când prețul ofertat de Engie ar putea fi mai ridicat decât cel al celorlalți 6 FUI desemnați de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Spre deosebire de consumatorii casnici și cei non-casnici cu un consum anual mai mic de 28.000 MWh (sau 2.334 MWh/lună) rămași fără furnizor, care sunt preluați automat de către FUI cu „costul cel mai mic“, cei cu consum superior acestui prag și care nu își găsesc un furnizor până la data la care vechiul contract încetează pot alege cu care din cei 7 FUI desemnați de ANRE semnează.
Clienții casnici și non-casnici cu un consum situat sub acest prag sunt preluați automat, până la semnarea unui nou contract cu orice alt furnizor concurențial, de Engie, care a oferit un preț de 1.044 lei/MWh. Consumatorii casnici, dar și spitalele, unitățile de învățământ, ONG-urile, unitățile de cult și furnizori de servicii sociale, nu vor achita până la 31 martie acest preț, ci pe cel plafonat, de 370 lei/MWh, FUI-ul urmând a încasa diferența (dacă există) față de prețul de achiziție de la guvern.
CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office suppliesDoar în cazul improbabil în care numărul total de clienți finali preluați de Engie este mai mare de 30% din numărul de clienți finali din portofoliul propriu, o parte din aceștia ar putea fi preluați de OMV Petrom, care s-a situat pe poziția a doua cu un preț de FUI de 1.246,78 lei/MWh, sau de ceilalți FUI, în funcție de disponibilitatea de preluare.
Pe poziția a treia s-a situat Premier Energy, cu un preț de 1.294,13 lei/MWh, urmată de noul FUI stabilit de ANRE, potrivit noii metodologii, E.ON, cu un preț de 1.453,47 lei/MWh.
Ceilalți 3 FUI, CEZ Vânzare, Electrica Furnizare și Tinmar Energy, au oferit prețuri de peste 2.000 lei/MWh, ultimele 2 chiar de peste 2.700 lei/MWh.
La mijlocul acestei luni, ANRE a decis, în urma modificării regulamentului privind furnizarea de ultimă instanță a gazelor naturale, să desemneze OMV Petrom și E.ON drept FUI.
Marea problemă a desemnării OMV Petrom drept FUI este că activitatea sa vizează vânzările angro, neavând capacitatea logistică necesară preluării a zeci de mii, dacă nu sute de mii de clienți.