“GAZ DE ROMÂNIA” - soluția într-o “Eră de Aur”

“GAZ DE ROMÂNIA” - soluția într-o “Eră de Aur”
scris 20 sep 2017

Când începi să te documentezi pentru un subiect atât de sec cum e “gazul natural”, ești tentat să îți spui de la bun început că va fi foarte, dar foarte plictisitor. Și apoi începi…

Știați că prima sondă de gaze naturale de pe teritoriul țării noastre a început să funcțoneze în 1910? Era, de altfel, printre primele din lume și se întâmpla la Sărmășel, în Mureș. De pe atunci, a devenit presantă nevoia de a tansporta gazele scoase din pământ. Iar acest lucru s-a întâmplat tot pe teritoriul României actuale, între Sărmășel și Turda. Prima conductă de transport pentru gazele naturale din Europa a fost inaugurată între aceste localități în 1914. Apoi, dacă iei în calcul toate aceste date, faptul că Turda a devenit primul oraș din Europa iluminat cu ajutorul lămpilor cu gaze, în 1916, nu mai pare așa de special.

Și istoria continuă să curgă: în 1959, România e prima țară din Europa care exportă gaze. Zece ani mai târziu, era cel de-al patrulea cel mai mare producător de gaze naturale din lume. (sursa: https://www.gazderomania.ro)

Urmărește-ne și pe Google News

“GAZ DE ROMÂNIA” - soluția într-o “Eră de Aur”

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Sursa: https://www.gazderomania.ro>

Și un salt spre prezent - statisticile arată că în urmă cu 2 ani, în 2015, țara noastră era cel de-al treilea producător de gaze naturale din Europa.

Mai mulți specialiști din industria mondială a petrolului și gazelor prevedeau, în urmă cu vreo 2-3 ani, începutul “Erei de Aur a Gazului Natural.” Într-un interviu pentru futuresmag.com din 2014, directorul executiv al Agenției Internaționale a Energiei vorbea despre efortul pe care trebuie să îl depună guvernele, industria și proprietarii pentru a “înlătura orice îngrijorare a publicului în privința vreunui impact social și de mediu legat de gaz.” Există gaz destul în lume, prețul e mic, tehnologiile actuale permit accesul la câteva rezerve neașteptat de mari (chiar dacă se află la adâncime), gazul natural are cele mai mici emisii de carbon dintre combustibilii fosili, gazul e ajutorul perfect pentru energiile regenerabile – iată câteva idei asupra cărora specialiștii în energie s-au pus de acord.

Căutând puțin în istorie, aceiași pasionați ai industriei de profil afirmă simplu: omenii au folosit lemnul, petrolul, cărbunele. E firesc să vină vremea gazului!

Ne întoarcem în țară: dincolo de firescul declarației de mai sus, un studiu recent “KPMG România” a calculat impactul pe care l-ar avea o investiție de un miliard de euro în sectorul de explorare și producție de țiței și gaze naturale, un miliard de euro fiind de altfel și investiția anuală necesară pentru menținerea nivelelor actuale de producție.

Aplicând metodologia Leontieff, un model de analiză a impactului economic premiat cu premiul Nobel și utilizat de mediul academic și institute de statistică precum Eurostat, studiul arată că un miliard de euro investiți în acest sector se traduce, pe parcursul a 10 ani, într-o contribuție de 1 miliard de euro la bugetul de stat, în crearea sau menținerea a până la 46.000 de locuri de muncă și într-un impact total în PIB de 3,2 miliarde de euro. (https://www.gazderomania.ro/gaz-de-romania/)

“GAZ DE ROMÂNIA” - soluția într-o “Eră de Aur”

Sursa: https://www.gazderomania.ro>

Pe de altă parte, ca membru al Uniunii Europene, România și-a asumat câteva ținte foarte ambițioase în privința poluării: reducerea până în 2020 cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră, față de 1990. Până în 2030, Uniunea Europeană își propune să reducă această cifră cu 40 de procente. În 2050, România, ca parte a UE, ar trebui să atingă următoarele ținte: reducerea cu 80-95% a emisiilor de gaze cu efect de seră (față de 1990) și trecerea la o economie foarte eficientă energetic.

În prezent, mixul de producere a energiei electrice din România depășește media UE în privința emisiilor de CO2. (sursa: http://data.worldbank.org/indicator)

Ce poate fi făcut și ce trebuie făcut imediat? Soluția e de bun simț: trecerea la un mix energetic care să reducă drastic poluarea. Introducerea gazului natural în acest proces are avantaje evidente.

“GAZ DE ROMÂNIA” - soluția într-o “Eră de Aur”

Sursa: https://www.gazderomania.ro>

Dincolo de calculele și modelele construite de specialiști, există un avantaj pe care nu-l pomenesc prea mulți: unul la nivel geo-strategic pentru România. Având în vedere rezervele actuale de gaz și faptul că tehnologiile moderne permit accesul la acestea, țara noastră ar putea deveni un jucător important în regiune. Limbajul modern traduce astfel acest avantaj: “Hub regional”.

Un nespecialist ar traduce mai pe înțelesul tuturor: un producător de combustibil căutat de o lume întreagă își poate acoperi nevoile interne, poate dezvolta infrastructura necesară pentru transport și apoi poate exporta acest produs către vecinii mai puțin norocoși.

Și toate cele de mai sus s-ar petrece la începutul “Erei de Aur a Gazului Natural” pentru omenire.

Sună optimist? Depinde doar de noi.

PS. Majoritatea informațiilor din acest articol se regăsesc pe site-ul www.gazderomania.ro. Acolo puteți citi multe alte detalii relevante despre subiect.

viewscnt
Afla mai multe despre
sonda
gaze naturale
turda