Energia din surse regenerabile generată de cel mai mare producător român, compania de stat Hidroelectrica, și livrată în cadrul mecanismului centralizat obligatoriu (MACEE) introdus de anul acesta, prin care o serie de producători majori își vând cantitățile disponibile către OPCOM la preț reglementat de 450 lei/MWh, iar OPCOM o redistribuie la același preț furnizorilor cu clienți finali în portofoliu, distribuitorilor și transportatorului Transelectrica, va beneficia de garanții de origine, transferabile și tranzacționabile, potrivit unui proiect legislativ.
″Între participanții cu calitate de vânzători pe MACEE se regăsesc și producători de energie electrică care dețin capacități de producere din surse regenerabile care totalizează puteri instalate mai mari sau egale cu 10 MW. Acești producători beneficiază de garanții de origine, denumite în continuare GO, pentru energia electrică produsă din surse regenerabile și livrată, iar aceste GO au ca scop unic dovedirea clientului final că o pondere sau o cantitate de energie electrică furnizată a fost produsă din surse regenerabile″, se arată într-un document guvernamental.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De fapt, singurul astfel de producător este Hidroelectrica, care este și cel mai mare vânzător de pe MACEE, cu producția hidrocentralelor sale cu puteri instalate de cel puțin 10 MW. Legislația în vigoare scutește de MACEE hidrocentralele mai mici, parcurile eoliene și fotovoltaice, precum și centralele pe biomasă, biogaz și geotermale.
Cele mai recente date disponibile ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) arată că, în februarie 2023, Hidroelectrica deținea peste 69% din totalul garanțiilor de origine existente în portofoliile producătorilor de energie regenerabilă din România.
Potrivit documentului guvernamental menționat, Regulamentul de emitere și urmărire a garanțiilor de origine pentru energia electrică produsă din surse regenerabile (E-SRE) stipulează că, la cerere, producătorul de energie electrică este obligat să întreprindă toate demersurile necesare pentru emiterea și transferul de GO pentru E-SRE pe care o vinde furnizorului de energie electrică, însă pentru energia electrică alocată prin MACEE nu se poate stabili trasabilitatea E-SRE dintre producătorul de energie electrică din surse regenerabile, în calitate de vânzător participant la MACEE, și furnizorul de energie electrică, în calitate de cumpărător participant la MACEE.
CITEȘTE ȘI FOTO Efectul incendiului de la Ferma Dacilor - Toate pensiunile din Prahova intră la control privind autorizațiile de securitate la incendiuAsta pentru că, în cadrul mecanismului, vânzătorii și cumpărătorii nu încheie contracte între ei, ci cu OPCOM.
″Momentan, situația tranzacționării garanțiilor de origine este determinate, pe de-o parte, de blocarea unei cantități semnificative de garanții de origine pentru energia electrică produsă din surse regenerabile de energie, aferente cantităților alocate prin MACEE, în contul producătorilor de energie electrică din surse regenerabile de energie, iar pe de altă parte de imposibilitatea furnizorilor de energie electrică de a-și respecta obligațiile contractuale asumate cu referire la furnizarea de energie electrică produsă din surse regenerabile consumatorilor finali, corelat cu sesizările operatorii economici, implicați în mod direct, în vederea soluționării blocajului creat prin achiziționarea și alocarea de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie prin acest mecanism care nu evidențiază trasabilitatea producător de energie electrică din surse regenerabile – furnizor de energie electrică participant″, se menționează în document.
CITEȘTE ȘI FOTO Un grup de bunicuțe din Olanda croșetează manual haine pentru copiii din BihorSoluția legislativă avută în vedere este alocarea în acte de energie regenerabilă fiecărui furnizor participant la MACEE, proporțional cu cantitatea totală de energie achiziționată de către fiecare prin intermediul acestui mecanism.
Astfel, OPCOM va publica lunar: a) cantitățile totale de energie electrică produsă din SRE, achiziționate de la producătorii de energie electrică pentru luna precedentă de livrare, calculate ca sumă a cantităților de energie electrică produsă din SRE achiziționate atât prin sesiunile anuale și lunare cât și prin sesiunile extraordinare; b) cantitățile totale de energie electrică produsă din SRE, calculate ca fiind alocate furnizorilor de energie electrică participanti prin metoda pro-rata pentru luna precedentă de livrare, calculate ca sumă a cantităților de energie electrică produsă din SRE alocate atât prin sesiunile anuale și lunare cât și prin sesiunile extraordinare. c) coeficienții de repartizare a cantitățiilor de energie electrică produsă din SRE, menționate la lit. a) și alocate conform lit. b), de la fiecare producător de energie electrică din SRE, în calitate de vânzător, la fiecare furnizor de energie electrică, în calitate de cumpărător.
CITEȘTE ȘI Concertul digital al grupului pop ABBA a generat beneficii nete de 178 de milioane de lire sterline economiei LondreiFurnizorii vor putea solicita transferul garanțiilor de origine în procent de maxim 90% din cantitatea care le va fi alocată, prevederea urmând a fi introdusă în Regulamentul garanțiilor de origine, aprobat prin hotărâre de Guvern.
″Prin mecanismul MACEE se contractează comercial cantități ferme de la producătorii de energie electrică, în baza unor estimări/prognoze. Totuși, există posibilitatea ca, la livrarea fizică, operatorul să nu poată fi în stare să livreze cantitatea contractată, din cauza caracterului fluctuant al funcționării instalațiilor din surse regenerabile. Prin urmare, producătorii livrează comercial energia electrică contractată utilizând cel puțin 3 surse: fizic, din producția proprie iar comercial din achiziții pe PZU, din achiziții pe piața intrazilnică și respectiv din achiziții pe piața de echilibrare. Deoarece imediat după luna de livrare achizițiile de pe PZU și PI sunt contracte cu caracter comercial (practic în același regim cu MACEE), iar piața de echilibrare se închide uzual la 2 luni de la luna de livrare, este necesară o estimare a cantității efectiv livrate din surse regenerabile, neputând fi estimată dimensiunea dezechilibrelor pentru fiecare producător în parte. Astfel, conform prognozelor actuale, în vederea transferului garanțiilor de origine s-a luat în considerare un procent maxim de 90 % din cantitatea de energie electrică produsă din SRE″, se mai explică în document.