ACUE: Tarifele stabilite pentru distribuția energiei intră în al treilea an în care nu acoperă costurile companiilor și pun sub semnul întrebării investițiile în rețele pentru tranziția energetică

ACUE: Tarifele stabilite pentru distribuția energiei intră în al treilea an în care nu acoperă costurile companiilor și pun sub semnul întrebării investițiile în rețele pentru tranziția energetică
scris 21 dec 2023

Distribuitorii de energie nu vor avea suficiente venituri pentru a face investițiile necesare tranziției energetice, care presupun sume foarte mari, din cauza tarifelor de distribuție a energiei electrice, stabilite pentru anul 2024 de către autoritatea de reglementare, avertizează Federația Asociațiilor Companilor de Utilități din România (ACUE).

"Este al treilea an la rând în care tarifele nu acoperă integral costurile distribuitorilor. Costurile suplimentare generate de explozia prețurilor pe piața angro din anul 2022 sunt așteptate să fie recuperate de către distribuitori pe o perioadă de 5 ani. Costul capitalului necesar pentru realizarea investițiilor nu este acoperit prin reglementările actuale, iar metodologia de stabilire a tarifelor este neadaptată obiectivelor pe care țara noastră și le-a asumat în procesul complex al tranziției energetice", arată Federația.

Urmărește-ne și pe Google News

Recent, Comisia Europeană a comunicat statelor membre un plan de acțiuni care să stimuleze investițiile în rețele, estimate la peste 500 mld euro în următoarea decadă. Se estimează că în jur de 70% din efortul financiar necesar tranziției ar trebui să meargă către rețelele de distribuție. Necesarul investițional este enorm pentru transformarea prin care rețelele trebuie să treacă pentru îndeplinirea obiectivelor climatice, iar timpul de realizare este foarte scurt.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ULTIMA ORĂ CEZ Vânzare a fost achiziționată de Premier Energy. Surse Profit.ro: Tranzacție de 15 milioane euro CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ CEZ Vânzare a fost achiziționată de Premier Energy. Surse Profit.ro: Tranzacție de 15 milioane euro

Potrivit ACUE, pperatorii de distribuție au accesat deja, în timp record, 1,1 miliarde de euro din Fondul de Modernizare și au cerut autorităților suplimentarea sprijinului nerambursabil care să degreveze tarifele plătite de consumatori și care să faciliteze investiții mult mai mari în rețea, în beneficiul acestora. Pentru co-finanțarea acestor investiții, distribuitorii au nevoie de venituri suficiente prin care să poată susține implementarea proiectelor, în condițiile în care companiile nu și-au revenit financiar după anul de criză 2022, când au accesat împrumuturi consistente pentru susținerea operațiunilor curente.

Prin accelerarea investițiilor în distribuția energiei electrice, consumatorii vor beneficia de îmbunătățirea siguranței în alimentarea cu energie electrică și, prin creșterea capacității rețelelor, de servicii diversificate. În plus, investițiile în rețelele de energie electrică vor permite integrarea în sistem a unor cantități suplimentare importante de energie curată și mai multă stabilitate pe piața locală, reducând situațiile în care pot apărea fluctuații nedorite.

Impactul negativ al rezultatului procesului de stabilire a tarifelor de distribuție pentru anul 2024 ar putea  fi atenuat în măsura în care, în primele luni ale anului viitor, ANRE va oferi o viziune clară a condițiilor pentru a cincea perioadă de reglementare, ce va începe în 2025, precizează ACUE. În acest nou ciclu decisiv pentru dezvoltarea sectorului, operatorii de distribuție se așteaptă la renunțarea la supra-reglementare, o mai mare deschidere spre inovație și flexibilitate, asigurarea resurselor financiare pentru programul masiv de investiții necesar, stimularea eficienței operaționale și economice, care să se reflecte în serviciile îmbunătățite oferite clienților din România.

ACUE este o federație reprezentativă la nivelul sectorului de activitate energie electrică, petrol, gaze și minerit energetic, reprezentând interesele a 23 de companii din domeniul producerii, distribuției, furnizării energiei electrice și a gazelor naturale și al serviciilor conexe acestor activități, cu un număr total de 22.500 de angajați și o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de euro. Valoarea totală a investițiilor realizate de membrii federației în perioada 2018-2022 s-a ridicat la peste 13,5 miliarde de lei

viewscnt
Afla mai multe despre
acue
investitii energie
tarife