Furnizorii de utilități vor fi obligați să-și cartografieze rețelele și să achite daune statului dacă greșesc

Furnizorii de utilități vor fi obligați să-și cartografieze rețelele și să achite daune statului dacă greșesc
scris 27 oct 2015

Furnizorii de gaze, apă și alte utilități vor fi obligați ca, până în vara anului 2018, să își cartografieze rețelele și să furnizeze statului datele astfel obținute, pentru a fi luate în calcul la atribuirea unui contract public. Dacă în timpul unei lucrări publice vor apărea ulterior costuri suplimentare cu rețelele, din cauza datelor primite, statul, conform unui document consultat de Profit.ro, își va recupera banii de la deținătorii acestor rețele de utilități.

Practic, Guvernul va emite, până la jumătatea anului viitor, un act normativ prin care îi va obliga pe proprietarii/operatorii rețelelor de utilități să cartografieze sistemele, astfel încât instituțiile publice să dispună de date concrete privind locul acestora, înainte de a atribui, prin procedura achiziției publice, un contract de lucrări pe un anumit amplasament.

Urmărește-ne și pe Google News

Actul normativ privind obligativitatea cartografierii utilităților va fi emis în vara anului viitor, iar operațiunea va trebui încheiată de către proprietari/operatori în maximum doi ani de la acel moment, până în iulie 2018.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Deținătorii de utilități vor răspunde, inclusiv financiar, pentru acuratețea informațiilor furnizate autorităților contractante publice înaintea lansării procedurilor de atribuire. Astfel, în cazul unor abateri (semnificative) observate în cursul lucrărilor și care generează costuri suplimentare, cele din urmă vor fi recuperate de autoritatea contractantă de la deținătorii rețelelor de utilități", se arată în document.

Comisia Europeana zdruncină sistemul licitațiilor, pragul achizițiilor directe va fi redus CITEȘTE ȘI Comisia Europeana zdruncină sistemul licitațiilor, pragul achizițiilor directe va fi redus

Argumentul Guvernului este că proprietarii/operatorii rețelelor de utilități vor fi astfel responsabilizați legat de acuratețea informațiilor privind localizarea utilităților și nevoile de protecție/relocare, pe care le furnizează autorităților publice, înainte de lansarea unei licitații, și vor răspunde pentru avizele/autorizațiile pe care le emit.

Surse oficiale au declarat pentru Profit.ro că Guvernul vrea astfel să evite litigiile cu firmele constructoare și costuri suplimentare rezultate din eventuale procese.

Pentru redactarea hărților, furnizorii de utilități vor primi fonduri bugetare și europene, printr-o schemă de ajutor de stat.

viewscnt
Afla mai multe despre
licitatii
contracte
utilitati
cartografiere