Furnizorii avertizează că Guvernul blochează tot lanțul energetic limitând compensarea plafonării prețurilor

Furnizorii avertizează că Guvernul blochează tot lanțul energetic limitând compensarea plafonării prețurilor
scris 25 oct 2023

Modificarea legislativă pregătită de Ministerul Finanțelor Publice, prin proiect de ordonanță de urgență, pentru a putea să întârzie legal plata compensațiilor pe care le datorează furnizorilor de energie electrică și gaze naturale pentru acoperirea diferenței dintre costurile de achiziție din piețe și prețurile finale plafonate facturate consumatorilor va bloca tot lanțul energetic, avertizează Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).

După cum a relatat Profit.ro, ministerul vrea ca plățile de compensații să se facă strict în funcție de cât se colectează la așa-numitul Fond de Tranziție Energetică, alimentat din sumele încasate din supraimpozitarea producătorilor și traderilor de energie electrică, dar și a producătorilor de gaze naturale, precum și din contribuția de solidaritate aplicată sectorului de petrol și gaze.

Urmărește-ne și pe Google News
DOCUMENT Guvernul stabilește din noiembrie salarii minime în construcții și agricultură. Statul adună mai mulți bani la buget din creșterea salariilor CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul stabilește din noiembrie salarii minime în construcții și agricultură. Statul adună mai mulți bani la buget din creșterea salariilor

În acest scop, va fi abrogată prevederea legală care permite în prezent ministerelor Energiei și Muncii să plătească compensații pentru furnizori și din bugetele proprii, peste ceea ce primesc de la Finanțe din Fondul de Tranziție Energetică.

″Guvernul limitează plata schemelor de compensare a clienților de energie electrică și gaz, printr-un proiect de ordonanță de urgență. Măsura propusă va bloca, practic, tot lanțul energetic, prin incapacitarea achiziției de energie și a plăților pe întregul lanț: de la producător, transportator, la distribuitor și bugetul de stat″, se arată într-un comunicat al ACUE.

EXCLUSIV OTP cere acum pentru vânzarea băncii din România 360 milioane de euro. Oferta Băncii Transilvania, favorită în achiziție, spre 300 milioane euro. Negocierile ar mai putea dura încă 2-3 luni CITEȘTE ȘI EXCLUSIV OTP cere acum pentru vânzarea băncii din România 360 milioane de euro. Oferta Băncii Transilvania, favorită în achiziție, spre 300 milioane euro. Negocierile ar mai putea dura încă 2-3 luni

Potrivit sursei citate, această măsură ″destabilizează grav″ capacitatea furnizorilor de a asigura achiziția de energie și, implicit, continuitatea alimentării în siguranță, cu electricitate și gaz, a gospodăriilor și companiilor, în prag de iarnă. ACUE spune că furnizorii și-au îndeplinit obligațiile rezultate din reglementări, au aplicat prețul plafonat la energie și au prefinanțat diferența de cost.

Organizația solicită autorităților să își respecte promisiunile către consumatorii de energie și să-și îndeplinească partea lor de obligație la care s-au angajat prin propriile reglementări, respectiv să deconteze sumele datorate pentru compensarea clienților, în termenul legal. Ca atare, Federația ACUE a cerut Guvernului eliminarea articolului cu pricina din proiectul de OUG menționat și o discuție de urgență, pentru identificare unor soluții care să nu pericliteze alimentarea cu energie electrică și gaze naturale în prag de iarnă.

Comisia Europeană a aprobat tranzacția prin care Arcelik preia afacerile Whirlpool din Europa CITEȘTE ȘI Comisia Europeană a aprobat tranzacția prin care Arcelik preia afacerile Whirlpool din Europa

“Prin articolul propus, Guvernul limitează, de fapt, aplicarea reducerilor de preț la clientul final. Banii necesari sunt promiși de stat clienților de energie pentru acoperirea diferenței de preț, între prețul real și cel plafonat, nu sunt pentru furnizori. Furnizorii sunt folosiți ca intermediari pentru prefinanțarea acestor scheme de sprijin. Dacă nu mai poate susține plafoanele de preț, statul trebuie să găsească soluții alternative. Furnizorii și-au exprimat disponibilitatea de a participa la o discuție reală, cu factorii de decizie relevanți. Apreciem înțelegerea manifestată de colegii din plenul Consiliului Economic și Social și deschiderea la dialog a reprezentanților Ministerului Energiei”, a declarat Daniela Dărăban, directorul executiv al ACUE.

Federația reiterează că măsura propusă de limitare a plăților pentru schemele de compensare a clienților destabilizează grav capacitatea furnizorilor de a asigura achiziția de energie, iar din punct de vedere legal, reprezintă o încălcare a legislației naționale și a reglementărilor europene.

viewscnt
Afla mai multe despre
plafonare preturi energie gaze
compensatii furnizori plafonare preturi energie gaze
supraimpozitare energie gaze