Piața românească de acumulatori pentru stocarea energiei electrice produse prin utilizarea panourilor fotovoltaice va înregistra o dezvoltare semnificativă în anii următori, cu un ritm anual de creștere de 25% până în 2030, estimează furnizorul de soluții pentru energia regenerabilă (inclusiv baterii) P Plus 2002 SRL, care activează sub brandul E-Acumulatori.ro.
Compania, cu rulaj de peste 61 milioane lei anul trecut, aduce ca argumente ″viteza cu care crește numărul prosumatorilor, capacitatea limitată a rețelei naționale de a prelua noile cantități de energie în sezonul de vârf, dar și intenția declarată a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) de a limita cantitatea de energie pe care prosumatorii o pot introduce în rețea″, potrivit unui comunicat.
În septembrie, vicepreședintele ANRE, Gabriel Andronache, declara că creșterea numărului de prosumatori pune presiune pe sistemul de distribuție, în condițiile în care cei mai mulți dintre ei au capacități care depășesc cu mult consumul propriu.
Cele mai recente date publicate de ANRE, la finalul acestei veri, arată că în România erau înregistrați 91.572 de prosumatori, cu o putere instalată totală de 1.155 MW, iar Ministerul Energiei estimează că numărul acestora ar urma să crească la 350.000 până la finalul deceniului.
În plus, un nou capitol al programului REPowerEU propune ca statul român să sprijine prosumatorii să-și instaleze baterii de 5 kwh pentru stocarea energiei produse de panourile fotovoltaice. Voucherele, în valoare de 25.000 de lei, ar urma să fie acordate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, suma totală care va fi alocată în acest scop fiind estimată la 600 de milioane de euro.
"Instalarea de baterii pentru stocarea energiei produse de panourile fotovoltaice este un pas firesc în procesul de dezvoltare a pieței de energie regenerabilă, iar pentru prosumatori, un pas înainte în drumul către independența energetică, pe care au pornit în momentul instalării inițiale. Sistemul fotovoltaic, în sine, este deja o investiție excelentă, iar o baterie de stocare îi îmbunătățește și mai mult eficiența. Desigur, va mai trece un timp până când aceste soluții vor fi adoptate masiv în România, dar cu siguranță direcția este una singură și aceasta va fi urmată și de prosumatorii din țara noastră", a declarat fondatorul P Plus 2002, Dan Tudose.
CITEȘTE ȘI FOTO BCR a lansat prima companie de investiții cu capital de risc dezvoltată de o bancă românească pentru finanțarea startup-urilor din tehnologieCompania estimează că piața de sisteme de stocare a energiei din România este evaluată la aproximativ 40 de milioane de euro în anul 2022, iar pentru 2023 estimează o creștere de 25%, această dinamică de dezvoltare putându-se menține până la finalul acestui deceniu.
"Sursele regenerabile de energie sunt de natură intermitentă, ceea ce poate genera fluctuații semnificative în alimentare. Sistemele de stocare a energiei în baterii ajută la abordarea acestei provocări prin stocarea excesului de energie în perioadele de vârf, în care capacitatea de generare este foarte ridicată, și eliberarea acesteia în perioadele în care cererea este mai mare sau când sursele alternative nu generează în mod activ electricitate. Acest lucru ajută la stabilizarea rețelei și la asigurarea unei surse de alimentare fiabile și continue", mai spune Dan Tudose.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Legea pensiilor, adoptată de Parlament: Femeile și bărbații ies la pensie la 65 de ani. Stagiul complet de cotizare – 35 de ani, stagiul minim – 15 ani. Punctul de pensie – 81 de lei. Condiții de reducere a vârstei de pensionarePiața globală de baterii pentru stocarea energiei fabricate de panourile fotovoltaice ar urma să înregistreze o creștere anuală agregată de peste 25% în următorii cinci ani, de la 5,4 miliarde dolari în 2023, la 17,5 miliarde dolari în 2028, potrivit rapoartelor disponibile pe piață.
Pe de altă parte, principalul impediment în utilizarea bateriilor, în acest moment, este reprezentat de costurile investiției inițiale în achiziția și instalarea bateriilor de stocare.
CITEȘTE ȘI Isărescu: Dorim să reafirmăm mai ales în plan internațional că România are un drept de creanță deplin asupra depozitului său de aur evacuat la Moscova"Bateriile litiu-ion sunt puțin mai costisitoare față de alte variante, dar pot stoca o cantitate mare de energie, au o rată scăzută de autodescărcare și necesită mai puțină mentenanță. Acest tip de baterii este utilizat și pentru vehiculele electrice, deoarece sunt ușoare și compacte, având o capacitate mare de stocare, iar o parte dintre ele sunt cele mai potrivite pentru sistemele fotovoltaice. În ultimii ani, prețul acestora s-a aflat în scădere, determinată de progresele tehnologice și de creșterea capacităților de fabricație. Și în România, în ultimul an, au fost anunțate investiții în producția de baterii, cel puțin doi mari producători internaționali urmând a intra pe piața locală", a mai precizat Dan Tudose.
Compania, controlată de Dan și Dragostina Tudose, menționează că are în portofoliu soluții de stocare a energiei cu prețuri între 170 și 350 euro/kWh, la care se adaugă echipamentele auxiliare de tip invertor/încărcător.