Cadou otrăvit pentru prosumatori: cum se pot întoarce împotriva lor beneficiile primite prin lege

Cadou otrăvit pentru prosumatori: cum se pot întoarce împotriva lor beneficiile primite prin lege
scris 18 nov 2023

Beneficii introduse recent pentru prosumatori vor fi plătite de către toți ceilalți români, consumatori casnici sau industriali. Aceasta deoarece distribuitorii și furnizorii vor avea costuri în plus, pe care le vor transfera în tarifele finale.

Situația este similară cu ce s-a întâmplat în 2010-2012, când investitorii în energie regenerabilă au primit prin lege prea multe certificate verzi. Ulterior autoritățile și-au dat seama că prețul plătit de consumatori a crescut prea mult, au tăiat numărul de certificate, iar planurile investitorilor au fost date peste cap, relatează Hotnews.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Hidroelectrica anunță că mai amână procedurile pentru unul dintre cele mai mari parcuri solare din Europa. \ CITEȘTE ȘI FOTO Hidroelectrica anunță că mai amână procedurile pentru unul dintre cele mai mari parcuri solare din Europa. "Abateri grave!"
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Printre altele, noua lege majorează de la 200 la 400 kW cantitatea de energie pentru care prosumatorul poate fi compensat cantitativ (furnizorul facturează diferența dintre energia consumată și cea produsă de prosumator), în condițiile în care orice compensare cantitativă înseamnă din start o pierdere financiară directă pentru furnizori.

În plus, prosumatorii care au capacități de 900 de kW nu mai plătesc dezechilibre (înainte limita era 400 kW). Această capacitate de 900 de kW este una destul de mare și poate fi suficientă chiar și pentru o fabrică. Spre comparație, pentru o casă se pretează o instalație, în medie, între 3 și 15 kW (15 kW înseamnă aproximativ 80 de metri pătrați de panouri).

Cu alte cuvinte, instalarea panourilor solare, care avea ca scop acoperirea consumului propriu, a devenit o adevărată afacere de producție și comercializare a energiei electrice.

ULTIMA ORĂ Lukoil: Sucursalei românești a traderului de produse petroliere al rușilor, prin care își controlează cele mai importante business-uri din România, i-a fost invalidat atestatul de angrosist CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Lukoil: Sucursalei românești a traderului de produse petroliere al rușilor, prin care își controlează cele mai importante business-uri din România, i-a fost invalidat atestatul de angrosist

Însă pentru a prelua în rețea un număr din ce în ce mai mare de prosumatori, rețeaua de electricitate are nevoie de investiții pentru întărire și digitalizare. Distribuitorii de energie deja au cerut la ANRE majorarea tarifului de distribuție cu 10-20%, ceea ce s-ar traduce într-o creștere a prețului final de 2% pentru toți consumatorii din piață.

În plus, furnizorii sunt cei care trebuie să asigure dezechilibrele din rețea, întrucât energia produsă de panourile solare este fluctuantă. Acest lucru înseamnă costuri suplimentare pe care furnizorii le vor adăuga prețului final plătit, din nou, de toți consumatorii din piață.

Deocamdată facturile sunt plafonate, dar diferența dintre plafon și prețul din piață este suportată din bugetul de stat. „Vom recupera aceste costuri prin majorarea sumelor care ne vor fi decontate de către stat”, spune un furnizor.

Italia: Șase furnizori de energie, inclusiv liderii Eni și Enel, amendați cu peste 15 milioane de euro din cauza “facturării agresive\ CITEȘTE ȘI Italia: Șase furnizori de energie, inclusiv liderii Eni și Enel, amendați cu peste 15 milioane de euro din cauza “facturării agresive"

Povestea pare similară cu ce s-a întâmplat în anii 2010-2012 cu primul val de investitori din energia regenerabilă. Legea 220/2008 a energiei regenerabile a fost modificată în Parlament, majorând subvențiile pe care le primeau producătorii de energie regenerabilă sub formă de certificate verzi. De la un certificat verde pe MWh se ajunsese la șase certificate pentru energia solară și la trei certificate pentru cea eoliană.

Lumea privea atunci cu mult entuziasm această industrie, era ceva nou pentru România, care a devenit rapid un El Dorado al investitorilor din toată lumea.

Numai că aceste certificate sunt plătite, în facturi, de toți consumatorii din România (există o linie separată pe care o vedem toți în factură).

La scurt timp după majorarea subvențiilor, Autoritatea Națională de Reglementare a venit cu un raport prin care a arătat că exista o supracompensare pentru producători pe această piață, iar prețul final crescuse foarte mult din această cauză.

Moment în care opinia publică s-a întors la 180 de grade, iar investitorii în energie regenerabilă au devenit personajele negative care ne-au umflat facturile. Autoritățile au fost nevoite să taie din subvențiile pe care le primeau investitorii, iar aceștia s-au trezit cu planurile date peste cap.

Deputații au introdus modificări la Legea energiei electrice și gazelor naturale. Acestea se referă la prosumatori persoane fizice sau juridice.

Camera Deputaților este for decizional pentru acest proiect.

FOTO Banca Transilvania schimbă brandul Idea Bank în Salt Bank. Bancă 100% digitală de anul viitor CITEȘTE ȘI FOTO Banca Transilvania schimbă brandul Idea Bank în Salt Bank. Bancă 100% digitală de anul viitor

În lege a fost introdusă definiția procesului de compensarea cantitativă. A fost majorată puterea intstală a centralelor electrice din resurse regenerabile: de la 200 kW la 400 kW.

Modificări pentru prosumatori aprobate de Parlament: Compensarea cantitativă

Compensarea cantitativă este procesul prin care:

furnizorul de energie electrică precizează în factura / facturile emise prosumatorului care deține centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum:
cantitatea de energie electrică consumată din rețea de către prosumator
cu prețul energiei electrice active prevăzut în contractul de furnizare a energiei electrice încheiat între furnizor și prosumator
la care se adaugă tarifele și taxele legal prevăzute și cantitatea de energie electrică produsă și livrată de către prosumator la un preț egal cu prețul energiei electrice active, fără taxe și tarife
facturând lunar diferența.

EXCLUSIV FOTO Primele detalii ale proiectului rezidențial major pregătit de Alin Niculae, proprietarul Oscar Downstream, în locul unui complex comercial din Valea Cascadelor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Primele detalii ale proiectului rezidențial major pregătit de Alin Niculae, proprietarul Oscar Downstream, în locul unui complex comercial din Valea Cascadelor

Definiția prosumatorului

Prin proiectul adoptat de Parlament, a fost modificată și definiția prosumatorului:

„clientul final care își desfășoară activitățile în spațiul propriu deținut cu orice titlu, aferent unui punct de delimitare cu rețeaua electrică, precizat prin certificatul de racordare
care produce energie electrică din surse regenerabile pentru propriul consum și care:
poate stoca și vinde energie electrică produsă sau stocată furnizorului de energie electrică cu care acesta are încheiat contract de furnizare a energiei electrice și / sau consumatorilor racordați la barele centralei electrice
poate compensa financiar excedentul de energie electrică produs și livrat la un loc de producere și consum cu energia electrică consumată din rețea pentru alte locuri de consum și / sau locuri de producere și consum ale acestora:
dacă serviciul de furnizare pentru locurile de consum și / sau locurile de producere și consum respective este prestat de același furnizor de energie electrică
dacă locurile de consum și / sau locurile de producere și consum sunt racordate la rețeaua electrică a aceluiași operator de distribuție a energiei electrice, cu condiția ca producerea de energie electrică să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară.
Putere instalată de cel mult 900 kW pe loc de consum

De asemenea, potrivit proiectului, „responsabilitatea în materie de echilibrare nu se aplică prosumatorilor cu o putere instalată de producere a energiei electrice mai mică de 900 kW”.

Anterior, condiția era de 400 kW.

Dacia-Renault: Putem spune că Dacia nu mai este doar o marcă națională, ci a devenit o marcă europeană CITEȘTE ȘI Dacia-Renault: Putem spune că Dacia nu mai este doar o marcă națională, ci a devenit o marcă europeană

„Prosumatorii persoane fizice și juridice, precum și autoritățile publice locale care dețin unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată de cel mult 900 kW pe loc de consum

pot vinde energia electrică produsă sau stocată atât furnizorilor de energie electrică cu care aceștia încheie / au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, cât și consumatorilor racordați la barele centralei electrice”.
Autoritățile publice locale care dețin capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile realizate, parțial sau total, din fonduri publice

beneficiază din partea furnizorilor cu care au contract de furnizare a energiei electrice, la cerere, de serviciul de regularizare financiară între energia livrată și energia consumată din rețea.

Modificări pentru prosumatori aprobate de Parlament: Compensare pe 6 luni

VIDEO Concedieri la startup-ul IT românesc FintechOS, cu explicații video: Dacă o companie face o restructurare nu înseamnă că se prăbușește CITEȘTE ȘI VIDEO Concedieri la startup-ul IT românesc FintechOS, cu explicații video: Dacă o companie face o restructurare nu înseamnă că se prăbușește

Prosumatorii persoane fizice și juridice, dar și autoritățile publice locale care dețin unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum pot opta pentru aplicarea unuia dintre mecanismele de compensare pe o perioadă de cel puțin 6 luni.

Se poate face compensare cantitativă și la contractele de vânzare-cumpărare a energiei electrice din surse regenerabile, încheiate între furnizor și prosumator.

viewscnt
Afla mai multe despre
prosumator
panouri