VIDEO Două companii energetice care colaborează cu România au lansat cel mai mare parc fotovoltaic pe amplasament unic din lume

VIDEO Două companii energetice care colaborează cu România au lansat cel mai mare parc fotovoltaic pe amplasament unic din lume

Vicepreședintele Consiliului Executiv al Emiratelor Arabe Unite, Hazza bin Zayed Al Nahyan, vicepremierul și ministrul de Interne Saif bin Zayed Al Nahyan și ministrul Industriilor Sultan Al Jaber, la inaugurarea parcului fotovoltaic Al Dhafra. Sursă foto: https://masdar.ae/

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 19 nov 2023

Emiratele Arabe Unite, țară care găzduiește, începând cu finalul lunii în curs, cea de-a 28-a Conferință a ONU privind Schimbările Climatice (COP-28), a inaugurat oficial ceea ce, potrivit regimului de la Abu Dhabi, este cel mai mare parc fotovoltaic situat pe amplasament unic din lume, un gigant cu putere instalată de 2.000 MW.

Prin comparație, România dispune în prezent, în total, de unități de producție de energie fotovoltaică funcționale cu putere însumată de numai puțin peste 1.500 MW, potrivit datelor analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
\'\'Meloni, poporului i-e foame\'\': Grevă în Italia CITEȘTE ȘI ''Meloni, poporului i-e foame'': Grevă în Italia

Centrala solară Al Dhafra este situată la circa 35 de kilometri de capitala Abu Dhabi și formată din aproape 4 milioane de panouri bifaciale. Operarea comercială a parcului a demarat în vară, însă inaugurarea sa oficială a fost amânată, pentru a fi programată cu puțin înainte de startul COP-28, din rațiuni de imagine.

Printre dezvoltatorii parcului s-au numărat 2 companii emirateze cu au relații de colaborare cu România, Taqa și Masdar.

Taqa este implicată în proiectul liniei subterane de înaltă tensiune în curent continuu Tuzla-Nădlac, menită să evacueze și să redistribuie de la est la vest surplusul de energie electrică produs în Dobrogea, paradisul eolian și nuclear al României, iar Masdar are acord de colaborare cu Hidroelectrica pentru investiții în producția de energie regenerabilă.

ULTIMA ORĂ Cutremur la vârful OpenAI. CEO-ul, fondator al companiei, a fost demis CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Cutremur la vârful OpenAI. CEO-ul, fondator al companiei, a fost demis

Taqa a fost cel mai mare acționar al joint-venture-ului care a implementat proiectul megaparcului solar Al Dhafra, cu o participație de 40%. Restul s-a aflat în posesia Masdar, a francezilor de la EDF Renewables și a chinezilor de la JinkoPower – câte 20%.

Energia produsă de parcul fotovoltaic Al Dhafra a fost cumpărată în avans, printr-un contract de tip Power Purchase Agreement (PPA) încheiat în 2020, de către furnizorul local Emirates Water and Electricity Company (EWEC).

Marii proprietari de clădiri din România avertizează că noul Cod al Urbanismului poate genera abuzuri motivate de nevoia de spațiu verde CITEȘTE ȘI Marii proprietari de clădiri din România avertizează că noul Cod al Urbanismului poate genera abuzuri motivate de nevoia de spațiu verde

Producția centralei poate alimenta cu curent electric aproape 200.000 de locuințe, reducerea anuală de emisii CO2 determinată de aceasta fiind de pesre 2,4 milioane tone, au anunțat dezvoltatorii.

În perioada de maximă activitate a lucrărilor de construire, proiectul a creat 4.500 de locuri de muncă. Cele aproape 4 milioane de panouri solare au fost montate într-un ritm mediu record, de 10 MW pe zi.

Apple, Disney și alte branduri își opresc campaniile de publicitate de pe X, cel mai probabil din cauza antisemitismului CITEȘTE ȘI Apple, Disney și alte branduri își opresc campaniile de publicitate de pe X, cel mai probabil din cauza antisemitismului

Emiratele Arabe Unite, una dintre marile puteri petroliere globale, a fost criticată de adepții decarbonării radicale pentru că l-a însărcinat cu organizarea COP-28 pe CEO-ul companiei sale naționale de țiței și gaze, a 12-a cea mai mare din lume după producția anuală.

De altfel, și desemnarea ca atare a statului arab ca organizator a fost ținta criticilor. Regimul de la Abu Dhabi țintește un mix energetic diversificat, cu 44% surse curate, 38% gaze naturale, 12% cărbune (prin termocentrale de ultimă generație cu instalații de capturare a carbonului) și 6% nuclear. Cu toate acestea, Emiratele Arabe Unite susțin că vor să aibă un sistem energetic neutru din punct de vedere al emisiilor CO2 până în 2050.

viewscnt
Afla mai multe despre
cel mai mare parc fotovoltaic din lume
energie solară
emiratele arabe unite cop-28
emiratele arabe unite energie regenerabilă