Franța importă electricitate. Producția proprie, cea mai slabă din ultimii 30 de ani

Franța importă electricitate. Producția proprie, cea mai slabă din ultimii 30 de ani
scris 17 feb 2023

Producția de electricitate a Franței a scăzut anul trecut la cel mai redus nivel de după 1992, după ce mai multe centrale nucleare au fost deconectate de la rețea pentru mentenanță iar producția de energie hidro a fost afectată de secetă.

În total, anul trecut Franța a produs 445 de Terawați-oră (TWh) de energie electrică, cel mai redus nivel de după 1992, când țara număra cu nouă milioane de locuitori mai puțini decât acum, și cu 15% mai puțin decât producția totală de electricitate din 2021, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE Tranzacție: Canadienii de la Jade Power și-au cedat operațiunile din România către Enery, după ce au renunțat brusc la proiectul hidroelectric din Brașov CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tranzacție: Canadienii de la Jade Power și-au cedat operațiunile din România către Enery, după ce au renunțat brusc la proiectul hidroelectric din Brașov
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În plus, doar 62,7% din electricitatea produsă anul trecut în Franța a venit de la centralele nucleare, față de 69% în 2021 și mai mult de 70% anterior. Este vorba de cea mai mică pondere a energiei nucleare în mixul de electricitate al Franței de după 1988.

Grupul de stat EDF, care exploatează parcul de centrale nucleare din Franța, a fost nevoit anul trecut să deconecteze de la rețea aproximativ jumătate dintre cele 56 de reactoare ale sale pentru lucrări de mentenanță. În consecință, anul trecut producția de electricitate a centralelor nucleare din Franța s-a situat la 279 de Terawați-oră, departe de cea de 430 de Terawați-oră în 2005.

De asemenea, Franța nu a putut conta anul trecut nici pe electricitatea produsă de hidrocentrale, afectate de temperaturi excepțional de ridicate și de secetă. Astfel a fost depășit un nou record iar producția de energie hidro a coborât la cel mai redus nivel de după seceta din 1976, fiind mai mică cu 20% comparativ cu media din 2014-2019.

În pofida acestei crize fără precedent după șocul petrolier din anii 1970, "Franța și-a demonstrat reziliența și securitatea aprovizionării sale a fost garantată", a declarat președintele consiliului director de la RTE, Xavier Piechaczyk.

Franța a evitat scenariul sumbru al întreruperii furnizării de electricitate la final de an grație importurilor de electricitate și repornirii centralelor nucleare în toamnă.

Pe de altă parte, consumul de electricitate în 2022 a scăzut cu 4,2% comparativ cu media multianuală, până la 459,3 Terawați-oră, în ultimul trimestru al anului trecut fiind înregistrat chiar un declin de 9%, grație mobilizării persoanelor fizice și companiilor care au răspuns apelului Guvernului la economisirea energiei.

În condițiile în care producția de electricitate a scăzut mai mult decât consumul, Franța a fost nevoită să compenseze decalajul prin folosirea centralelor pe gaze și importurile de electricitate din țările vecine. Consecința: Franța a devenit în 2022 importatoare netă de electricitate, o situație fără precedent după 1980, potrivit RTE.

CEO-ul YouTube, una dintre cele mai proeminente femei din Silicon Valley, demisionează CITEȘTE ȘI CEO-ul YouTube, una dintre cele mai proeminente femei din Silicon Valley, demisionează

Spre deosebire însă de alte țări, în Franța nu a avut loc o revenire în forță a cărbunelui, care nu a ocupat decât o pondere de 0,6% în producția de electricitate.

Chiar și așa, folosirea centralelor pe gaze a făcut ca emisiile de gaze cu efect de seră ale sectorului energetic din Franța să ajungă anul trecut la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani. Producția de electricitate a fost responsabilă anul trecut pentru 25 milioane de tone de CO2, față de 21,5 milioane de tone în 2021, potrivit RTE.

viewscnt
Afla mai multe despre
franta
electricitate