FOTO OMV caută un țar pentru Marea Neagră, de care va depinde securitatea energetică a României

FOTO OMV caută un țar pentru Marea Neagră, de care va depinde securitatea energetică a României
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 22 feb 2022

OMV, principalul acționar al celei mai importante companii de petrol și gaze autohtone, OMV Petrom, a declanșat procedurile angajării celei mai importante persoane pentru securitatea aprovizionării cu gaze a României în următorii 10-15 ani, respectiv a directorului operațional al proiectului Neptun Deep. Proiectul, în care OMV Petrom va fi partener cu Romgaz, dacă tranzacția semnată cu actualul partener Exxon va fi finalizată, este cel mai mare proiect offshore din Marea Neagră.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important: Resursele recuperabile estimate de OMV Petrom aferente proiectului Neptun Deep sunt de 100 miliarde metri cubi, de 11,5 ori mai ridicate decât producția raportată de cei doi viitori acționari, OMV Petrom (3,7 miliarde mc) și Romgaz (5 miliarde mc) în 2021.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai este interesant: În cazul finalizării tranzacției de aproximativ un miliard de euro dintre Romgaz și Exxon, OMV Petrom va deveni operatorul proiectului, viitorul director operațional pe care OMV vrea să-l angajeze urmând a fi cea mai importantă persoană de decizie executivă de pe piața internă a gazelor. OMV Petrom și Romgaz sunt de departe cei mai mari producători autohtoni, având, potrivit ultimilor date disponibile ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), din noiembrie 2021, o cotă de piață de 98%.

VIDEO PROFIT NEWS TV Alexandru Băloi, Director Divizia de Soluții pentru Antreprenori, Vodafone România: Pentru o afacere mică, primii pași în digitalizare înseamnă prezența în mediul online. E foarte important să poată să te găsească clienții CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Alexandru Băloi, Director Divizia de Soluții pentru Antreprenori, Vodafone România: Pentru o afacere mică, primii pași în digitalizare înseamnă prezența în mediul online. E foarte important să poată să te găsească clienții

Și mai interesant este că angajatorul va fi nu operatorul și acționarul proiectului Neptun Deep, OMV Petrom, ci acționarul acestuia, grupul austriac OMV. Această situație ar putea fi explicabilă prin faptul că grila de salarii a grupului austriac se află la un nivel superior celei a OMV Petrom, Viena putând oferi un pachet mai atractiv viitorului director executiv al proiectului.

“Oferim un pachet de compensare atractiv care se potrivește cu calificările și experiența dumneavoastră profesională. OMV oferă, de asemenea, beneficii suplimentare și pachete de relocare pentru mutări internaționale”, precizează grupul OMV. Iar relocarea este garantată, locul de muncă fiind la București, nu la Viena.

Niciunul dintre cei doi viitori acționari ai proiectului, OMV Petrom și Romgaz, nu au experiență în administrarea unui proiect offshore în ape de mari adâncimi. OMV Petrom operează zăcăminte offshore, însă la mică adâncime, iar acționarul său, OMV, este partener în zăcăminte offshore de mari adâncimi, însă operatori sunt, în general, companiile partenere.

Inițial, OMV Petrom a estimat investițiile suplimentare în dezvoltarea Neptun Deep la cel mult 2 miliarde de euro, partea sa, 4 miliarde euro în total. Până în prezent, OMV Petrom și Exxon au investit peste 1,5 miliarde de dolari în Neptun Deep.

VIDEO PROFIT NEWS TV (Re)Descoperă România Alexandru Mihai, Managing Partner Nordis Group: Aprecierea valorii în timp a unei proprietăți – motivul principal pentru care avem atât de mulți investitori. Cerere foarte mare pentru produse imobiliare premium CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV (Re)Descoperă România Alexandru Mihai, Managing Partner Nordis Group: Aprecierea valorii în timp a unei proprietăți – motivul principal pentru care avem atât de mulți investitori. Cerere foarte mare pentru produse imobiliare premium

Recent însă, Reinhard Florey, directorul financiar al OMV, a anunțat că investițiile suplimentare în Proiectul Neptun Deep, estimate în prezent la 4 miliarde de euro, ar putea fi unele superioare ca urmare a disfuncționalităților de pe lanțurile de aprovizionare și a inflației la nivelul costurilor.

Cu alte cuvinte, viitorul director operațional al proiectului Neptun Deep va fi responsabil cu alocarea celor cel puțin 4 miliarde de euro care urmează a fi investiți și în identificarea subcontractorilor care au know-how-ul necesar dezvoltării proiectului.

Potrivit cerințelor OMV, acesta va fi responsabil cu dezvoltarea de strategii de operare în siguranță a gazelor naturale Neptun Deep, de la sistemele de producție submarine de adâncime, până la procesarea în instalații offshore fixe, neoperate manual, până la transportul pe 160 km până la țărm către centrul de contorizare și control avansat tehnologic.

Totodată, va trebui să se asigure că “toate aspectele operaționale, dincolo de faza de execuție, sunt luate în considerare și implementate”.

Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente

Directorul operațional al proiectului va gestiona și “implementarea strategică a noilor soluții contractuale de suport operațional pentru atributele proiectului, unic atât în cadrul OMVP, cât și în Marea Neagră”.

Candidații trebuie să dețină un master/diplomă universitară într-o disciplină relevantă de Inginerie și să aibă minim 20 de ani de experiență profesională cu un istoric dovedit de conducere operațională în proiecte majore, dezvoltări și reamenajări, în toate fazele proiectului, inclusiv operațiunile în derulare.

Ei trebuie să mai demonstreze că au mai gestionat operațiuni offshore/onshore, instalații automatizate sau extrem de digitalizate, sisteme submarine și de transport (preferabil în ape de mare adâncime).

Experiența în dezvoltarea gazelor offshore, inclusiv operațiunile de intervenție la sonde ar fi un avantaj.

Recent, actualii acționari ai proiectului, Exxon și OMV Petrom, au solicitat Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), cu care au semnat acordul petrolier de concesiune pentru perimetrul respectiv, amânarea termenului prevăzut de acord până la care trebuie să declare oficial că zăcămintele descoperite de ele în Neptun Deep au valoare comercială și pot fi exploatate în condiții de rentabilitate economică. ANRM a fost de acord cu solicitarea, însă intrarea în vigoare a actului adițional la acord în care este stipulată amânarea respectivului termen trebuie aprobată de Guvern.

Asta în contextul în care autoritățile de la București nu s-au ținut deocamdată de promisiunea de a modifica Legea offshore, iar OMV Petrom a anunțat că, din această cauză, decizia finală de investiție în proiectul Neptun Deep va fi amânată pentru 2023.

Drept urmare, CEO-ul OMV Petrom a anunțat că adoptarea deciziei finale de investiție în Neptun Deep a fost amânată pentru 2023, iar primele gaze vor fi extrase, în eventualitatea unei decizii favorabile, în 2027.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
petrom
romgaz
exxon
director operațional
angajare