Companiile de stat Nuclearelectrica (SNN) din România, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, și Energocom, din Republica Moldova, au încheiat un memorandum de înțelegere în baza căruia SNN ar urma să vândă furnizorului și traderului controlat de Agenția Proprietății Publice de peste Prut din producția viitoarelor unități 3 și 4 de la Cernavodă, precum și din cea a mini-reactoarelor modulare (SMR) americane NuScale ce urmează să fie instalate pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești.
Obiectivul memorandumului de înțelegere este de ″a explora opțiunile″ pentru asigurarea livrării energiei din producția viitoare a Nuclearelectrica, din noile capacități care urmează să intre în exploatare comercială, în principal unitățile 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, precum și de a sprijini dezvoltarea capacităților și competențelor resurselor umane în domeniul energiei nucleare, a transmis compania românească.
"Unitățile 3 și 4 ale centralei nuclearoelectrice de la Cernavoda vor fi un pilon pentru sectorul energetic atât al României, cât și al Republicii Moldova, precum și pentru decarbonizarea țărilor. Prin punerea în funcțiune comercială a încă două reactoare CANDU și prin proiectul reactoarelor modulare mici, Nuclearelectrica poate contribui cu energie curată la securitatea energetică a României și, simultan, poate sprijini Republica Moldova și alte țări din regiune″, a declarat directorul general al SNN, Cosmin Ghiță.
Potrivit acestuia, în 2031, România va avea o capacitate instalată de energie nucleară de 3.262 MW, rezultată din exploatarea unităților 1 și 2, din exploatarea unităților 3 și 4 de la Cernavodă și din exploatarea reactoarelor modulare mici, ceea ce reprezintă aproximativ 33% din cota de piață și aproximativ 66% din totalul energiei curate produse în România.
″Anul trecut, într-o situație complicată pentru Republica Moldova, Nuclearelectrica a fost un partener de încredere care a ajutat Energocom să asigure țara cu energie electrică. Ne propunem să consolidăm acest parteneriat, să diversificăm sursele de energie și să avem surse de energie stabile. Suntem încrezători că proiectele demarate vor deschide noi orizonturi de colaborare″, a spus directorul interimar al Energocom, Victor Bînzari.
Energocom a cheltuit în ultimele 3 luni ale anului trecut, pe piețele centralizate de energie electrică și gaze naturale de la București, pentru a ține becul aprins și căldură în case peste Prut, peste 362 milioane lei românești (mai mult de 73 milioane euro), relevă datele oficiale disponibile.