Președintele Klaus Iohannis a declarat la COP 28 din Dubai că România își propune să ajungă până în 2030 la o putere instalată totală în unități de producție de energie regenerabilă fotovoltaică de peste 8.000 MW (8 GW), ceea ce ar reprezenta o creștere de peste 5 ori față de situația din momentul de față, în care sistemul energetic național dispune de centrale solare de 1.553 MW, potrivit celor mai recente date ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Declarația a fost făcută la evenimentul prin care a fost marcată oficial aderarea României la Alianța Solară Internațională (ISA).
″Până în 2030, România își propune să instaleze o capacitate de energie solară de peste 8 Gigawați, reprezentând 24% din consumul final brut de energie electrică din surse regenerabile. Angajamentul României de a-și crește capacitatea instalată de energie solară este pe deplin aliniat la Strategia UE privind Energia Solară și va contribui la implementarea Acordului de la Paris″, a spus președintele.
Potrivit acestuia, o ambiție mai mare în domeniul climei se traduce și în mai multe oportunități pentru economie și cetățeni, România intenționând să contribuie la lanțurile valorice globale ale energiei solare și să își sporească competitivitatea în această industrie, prin valorificarea capacităților actuale de manufactură ale României în produse conexe.
″Cetățenii României sunt deschiși și susțin noile tehnologii de generare a electricității. Până în septembrie 2023, aproape 97.000 de prosumatori au instalat peste 1,2 Gigawați de surse de energie distribuită conectate la rețea, majoritatea covârșitoare bazându-se pe tehnologia solară fotovoltaică. În plus, România găzduiește la Constanța cel mai mare centru de calificare pentru locuri de muncă în domeniul energiei verzi din Europa de Sud-Est. Centrul a pregătit deja mii de tehnicieni din România și din străinătate, toți lucrând în industriile eoliană și solară, inclusiv foști mineri. De asemenea, intenționăm să deschidem noi centre de formare și să le punem la dispoziția cursanților din țările în curs de dezvoltare″, a arătat Iohannis.
Cu același prilej, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a spus că ISA reprezintă și un mediu propice pentru colaborare și transfer de cunoștințe între statele membre, facilitând crearea de parteneriate și investiții în sectorul energetic, România putând beneficia de expertiză internațională și de resurse financiare pentru a accelera implementarea sistemelor de energie solară și a altor tehnologii inovatoare.
CITEȘTE ȘI FOTO Primul tren electric produs de Alstom în Polonia pentru a fi livrat României a intrat în țară
″Semnarea aderării României la ISA este un moment istoric pentru țara noastră și reafirmă angajamentul nostru de a contribui activ la protejarea mediului și la combaterea schimbărilor climatice prin dezvoltarea energiei solare durabile. România se află în zona B europeană din punct de vedere al însoririi și beneficiază de de aproximativ 210 zile însorite pe an și are cel mai mare potențial solar din zona de sud-est a Europei. Studiile realizate au evaluat potențialul tehnic solar al României la nivelul a 19,35 GW (25,80TWh), din care aproximativ 18,05 GW (24,18 TWh) pot constitui o opțiune economică de investit, într-un scenariu cu costuri minime. Suntem încrezători că vom reuși să atingem aceste obiective ambițioase și să fim un exemplu de excelență în domeniu, inclusiv prin dezvoltarea lanțurilor de producție de panouri fotovoltaice și componentele aferente, pentru care avem în pregătire relansarea unui apel de proiecte (investiția 4) din PNRR″, a declarat Burduja.
ISA reunește 122 de state, fiind fondată la COP21 de la Paris, în urma inițiativei Indiei și Franței.