Producătorul de gaze Romgaz a reziliat contractul de construire a noii centrale în ciclu combinat de la Iernut, după amânări succesive a acestei decizii, nereușind până la urmă să ajungă la o înțelegere cu consorțiul de contractori, Duro Felguera-Romelectro.
Ce se va întâmpla pe piața de energie din România, investițiile pregătite și ultimele date legate de liberalizarea pieței de electricitate vor fi anunțate la Videoconferința Profit Energy.forum, care va fi organizată cu sprijinul Electrica Furnizare, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Biriș Goran, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) și Hidroelectrica, urmând să fie transmisă în direct și de PROFIT NEWS TV
Detalii pot fi văzute AICI
"Rezilierea Contractului de lucrări nr. 13384/2016, începând cu data de 17 iunie 2021, a intervenit ca urmare a împlinirii termenului de suspendare a notificării de reziliere, fără ca părțile să fi ajuns la agreerea unei soluții care să asigure finalizarea și punerea în funcțiune a obiectivului de investiții, în termen cât mai scurt posibil", este explicația companiei.
"Decizia de prelungire a suspendării notificării de reziliere a Contractului de lucrări nr. 13384/2016 a fost luată ca urmare a încheierii unui memorandum prin care părțile au stabilit condițiile în care lucrările ce fac obiectul contractului de lucrări pot fi continuate și finalizate și prin care și-au asumat angajamentul de a depune toate diligențele necesare pentru obținerea aprobărilor corporative și încheierea, până la data de 2 iunie 2021, a unui act adițional la contractul de lucrări, pentru continuarea și finalizarea lucrărilor", arăta atunci compania.
A fost atunci a patra amânare a rezilierii contractului, reziliere anunțată la începutul lunii trecute. Între timp, părțile au ajuns și în instanță.
Pe 13 aprilie, directorul general al Romgaz, Aristotel Jude, declara într-o conferință de presă că Romgaz a acordat o ultimă perioadă de 14 zile asocierii Romelectro-Duro Felguera pentru finalizarea centralei, în caz contrar producătorul de gaze fiind pregătit să realizeze pe cont propriu acest proiect, pentru a nu pierde finanțarea din Planul Național de Investiții (PNI).
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!Pe 30 decembrie 2020, Romgaz anunța că întrucât termenul de finalizare a lucrărilor (…) nu a fost respectat, acesta expirând la data de 26 decembrie 2020, Romgaz a decis să nu dea curs cererii înaintate de către asocierea formată din Duro Felguera SA și Romelectro SA prin care se solicita prelungirea acestui termen", asigurând că "va găsi soluțiile necesare finalizării și punerii în funcțiune a centralei termice Iernut".
Însă un document mai recent al companiei aduce detalii noi în legătură cu discuțiile dintre Romgaz și contractori din decembrie anul trecut.
"În zilele de 3 și 17 decembrie 2020 au avut loc negocieri între reprezentanții Romgaz și ai asocierii cu privire la extensia termenului de execuție și a costurilor aferente finalizării construcției centralei. În data de 22 decembrie 2020, asocierea a transmis o adresă prin care solicită o extensie a termenului de execuție și costuri suplimentare consistente", menționează sursa citată.
Potrivit acesteia, Consiliul de Administrație al Romgaz, în acord cu conducerea executive a companiei, a hotărât pe 23 decembrie că nu este de acord cu modificarea contractului de lucrări, nici sub aspectul modificării termenului de execuție a lucrărilor, nici sub cel al ajustării prețului contractului.
CITEȘTE ȘI Google va deschide primul său magazin fizic la New York"Ca urmare, în data de 30 decembrie 2020, Romgaz comunică asocierii decizia privind neprelungirea termenului de execuție și neacceptarea solicitării privind costurile suplimentare, urmând a se percepe penalități de întârziere conform contractului, începand cu 27.12.2020 până la îndeplinirea efectivă a obligațiilor (…)", se mai spune în documentul Romgaz.
În ianuarie 2021, oficiali nenumiți ai grupului spaniol Duro Felguera își exprimau în presa iberică convingerea că vor reuși în cele din urmă să "cadă la pace" cu Guvernul de la București, care controlează Romgaz, și să obțină prelungirea contractului de lucrări de la Iernut. Ei puneau pe seama alegerilor parlamentare din România faptul că nu reușiseră să ajungă la o înțelegere în acest sens cu Executivul încă din 2020 și spuneau că se bazează și pe "continuitatea" conducerii Ministerului Energiei de după alegeri (prin Virgil Popescu, PNL) în demersurile lor de obținere a prelungirii contractului.
Pe fondul restricțiilor și blocajelor de activitate determinate de pandemia COVID-19, companiei Duro Felguera i s-a aprobat, la finalul lunii martie, acordarea unui ajutor de stat de către autoritățile de la Madrid, în valoare de 120 milioane euro, compus din credite de 90 milioane euro și o participare la capital de 30 milioane euro. În plus, Duro Felguera a negociat cu un grup de mari bănci spaniole creditoare restructurarea unor datorii de circa 85 milioane euro, având nevoie și de garanții de circa 100 milioane euro.