FOTO Fostul cel mai mare importator de gaze din România a ieșit de sub controlul unui ex-manager la Lukoil

FOTO Fostul cel mai mare importator de gaze din România a ieșit de sub controlul unui ex-manager la Lukoil
scris 3 mai 2022

AIK Energy, fostul cel mai mare importator de gaze naturale din România, care ajunsese la un moment dat la o cotă de 50% din totalul achizițiilor locale de la furnizori externi, inclusiv de la gigantul rus de stat Gazprom, și intrase agresiv și pe piața de furnizare de gaze și electricitate către clienți finali, după care a început să se confrunte cu probleme financiare, nu mai este controlat de către o persoană din Federația Rusă, potrivit documentelor oficiale analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Cele două societăți principale prin care compania operează în România, AIK Energy România SRL și AIK Energy Ltd. Londra Sucursala București, ajunseseră în 2019 la venituri cumulate totale de peste 2,6 miliarde lei, care au scăzut în 2020 (anul pandemiei COVID-19) la mai puțin de jumătate, respectiv circa 1,2 miliarde lei, conform datelor raportate de companii Ministerului Finanțelor Publice.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Pe de altă parte, dacă în 2019 cele două firme au cumulat un profit net de peste 50 milioane lei, în 2020 au înregistrat pierderi însumate care au depășit 190 milioane lei.

"În primele nouă luni (octombrie 2018 – iunie 2019) ale activității sale pe piața de gaze din România, grupul AIK Energy LTD a reușit, în pofida concurenței jucătorilor cu tradiție, să vândă o cantitate de 6.200.000 MWh, generând o cifră de afaceri de aproximativ 120 milioane euro. Acest aspect a făcut ca grupul AIK Energy să fie în primul trimestru al anului 2019 cel de-al doilea furnizor de gaze din România, cu o cotă de piață de 17,2%, adițional poziționării sale de către rapoartele ANRE drept cel mai mare importator de gaze naturale în Romania. Tot conform datelor publicate de ANRE în 2019, grupul AIK Energy LTD, prin filialele sale, a deținut o cotă de peste 35% din piața furnizare angro gaze naturale, reușită continuată și în 2020, în H1 2020 AIK Energy menținându-și în România cota de piață la același nivel de 35%", se menționează în prezentarea de pe site-ul business-ului românesc al AIK Energy.

FOTO Scandalul standului României de la Târgul de Turism de la New York - Cum arătau standurile altor state CITEȘTE ȘI FOTO Scandalul standului României de la Târgul de Turism de la New York - Cum arătau standurile altor state

Cele două firme din România menționate sunt deținute de compania britanică AIK Energy International Ltd., care la rândul său este controlată de o alta, tot din UK – AIK Group Ltd.

Până de curând, acționarul majoritar al AIK Group Ltd. era Natalia Niță, fostă Rybchenko (46 de ani), cetățean al Federației Ruse, domiciliată în Rostov pe Don, dar cu rezidență în România, în București, și fost manager la Lukoil în perioada 2000-2007. Ea este absolventă a ASE-ului din Capitală, iar în 2003 a obținut și titlul de doctor în economie, cu lucrarea de doctorat "Locul și rolul Rusiei în economia mondială contemporană".

DOCUMENT 137 de parlamentari din coaliția PSD-PNL-UDMR vor să dea liber la achiziții publice de lucrări fără licitație până la 5 milioane de lei. Curtea de Conturi, exclusă de la constatarea contravențiilor CITEȘTE ȘI DOCUMENT 137 de parlamentari din coaliția PSD-PNL-UDMR vor să dea liber la achiziții publice de lucrări fără licitație până la 5 milioane de lei. Curtea de Conturi, exclusă de la constatarea contravențiilor

Din februarie 2022, la Registrul Comercial al Regatului Unit, drept acționar majoritar al AIK Group Ltd. apare Cynergy Holding Ltd., o firmă nou înființată, chiar în luna respectivă și la aceeași adresă poștală cu AIK Group Ltd. Cynergy Holding Ltd. este controlată de John Leslie Cousins, cetățean britanic. Acesta a administrat în trecut mai multe firme, atât din Marea Britanie, cât și din Cipru, potrivit aceleiași surse, nefiind disponibile alte informații despre el. Administratori ai Cynergy Holding Ltd. sunt Cousins și doi directori români de dezvoltare ai AIK Energy, Ana Maria Bunicelu și Valentin Nedelescu.

Natalia Niță a renunțat în februarie și la funcția de administrator al AIK Group Ltd.

Natalia Niță (fostă Rybchenko). Sursă foto: Linkedin

Natalia Niță (fostă Rybchenko). Sursă foto: Linkedin

Miliardarul Ernesto Bertarelli, cel mai bogat om din Elveția, discută vânzarea grupului Affidea, prezent și în România CITEȘTE ȘI Miliardarul Ernesto Bertarelli, cel mai bogat om din Elveția, discută vânzarea grupului Affidea, prezent și în România

AIK Group Ltd. a înființat în decembrie 2021 încă o firmă în UK, AIK Real Estate International Ltd. Recent, Natalia Niță și-a cedat către AIK Real Estate International Ltd. compania de dezvoltare imobiliară pe care o deținea în București, Rynat Real Estate SRL, potrivit termene.ro. Aceasta a terminat anul 2020 cu venituri de peste 3,5 milioane lei și profit net de 700.000 lei. Potrivit raportului anual pe 2019 al AIK Energy International Ltd., în anul respectiv, grupul AIK a plătit către Rynat Real Estate SRL chirie pentru sediu de peste 146.000 lire sterline.

În România, după ce a ajuns principalul importator local de gaze, AIK Energy a atacat și piața de furnizare, având la un moment dat cea mai avantajoasă ofertă pentru populație, și a intrat și pe segmentul de furnizare de energie electrică. Ulterior, însă, în toamna lui 2020, compania a început să se confrunte cu probleme financiare.

Alegeri în Franța: OLAF o acuză pe Marine Le Pen de deturnare de fonduri CITEȘTE ȘI Alegeri în Franța: OLAF o acuză pe Marine Le Pen de deturnare de fonduri

Astfel, în noiembrie 2020, Transgaz a reziliat contractele de echilibrare și de acces la punctele virtuale de tranzacționare (PVT) încheiate cu societățile din cadrul grupului AIK Energy, solicitând, totodată, Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) desemnarea unui furnizor de ultimă instanță (FUI) care să preia toți clienții finali ai companiei. În aceeași lună, AIK Energy a fost suspendată de Transelectrica și OPCOM de pe piețele de echilibrare, spot și la termen de energie electrică.

AIK Energy nu a figurat pe lista utilizatorilor de rețea care au încheiat cu Transgaz contracte de echilibrare, acces la PVT și transport de gaze naturale în anul gazier 2021-2022, însă a revenit între timp pe câteva dintre piețele de energie electrică operate de OPCOM. La finalul anului trecut, compania furniza electricitate pentru un număr total de 19.200 de locuri de consum, din care peste 18.000 aparțineau unor clienți casnici.

viewscnt
Afla mai multe despre
importuri gaze rusia
romania importuri gaze gazprom
aik energy
importatori gaze romania
sanctiuni rusia