Camera Deputaților a lansat o procedură de închiriere de aeroterme și instalații de climatizare cu 20 de zile înainte ca miniștrii de Externe din cele 30 de state membre ale NATO să se reunească la București, în frunte cu secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, în cadrul celui mai important eveniment de acest tip organizat de România după Summitul Alianței Nord-Atlantice din 2008, însă aceasta va fi finalizată abia anul viitor, potrivit datelor analizate de Profit.ro.
″Este o procedură a cărei necesitate reiese având în vedere temperatura foarte scăzută iarna în anumite spații unde se desfășoară activități parlamentare, unde am avut în anii trecuți chiar și 13-14-15 grade″, au declarat, pentru Profit.ro, surse parlamentare.
Unul dintre principalele subiecte de pe agenda întâlnirii NATO la nivel înalt de la București din 29-30 noiembrie a fost agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, care în ultimele circa 2 luni s-a concentrat pe bombardarea infrastructurilor critice ucrainene, în special a celor energetice, fapt ce a dus țara vecină aproape de o catastrofă umanitară în pragul iernii și a generat deja probleme grave de alimentare cu curent și în Republica Moldova.
Sursă foto: Administrația Prezidențială
De mulți ani, parlamentarii români se plâng de frigul din Casa Poporului, a treia cea mai mare clădire administrativă civilă din lume și una dintre cele mai energofage.
Pe 9 noiembrie, cu 20 de zile înainte de startul Ministerialei NATO de la Palatul Parlamentului, Camera Deputaților a lansat, prin anunț de participare simplificat, o procedură de achiziție publică pentru contractarea de ″Servicii de închiriere instalații de climatizare și tratare a aerului, inclusiv operațiuni conexe și operare″.
Sursă foto: Administrația Prezidențială
Camera Deputaților vrea astfel să închirieze 16 instalații de climatizare și tratare a aerului pentru 8 săli din Palatul Parlamentului, precum și 89 de aeroterme pentru 12 săli. Valoarea contractului este estimată la peste 400.000 lei plus TVA.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Proiectul de buget se bazează inclusiv pe modificarea modului de calcul al impozitelor și taxelor pe proprietate, deși Parlamentul tocmai a decis altceva, iar CCR încă nu s-a pronunțatData limită de depunere a ofertelor și de deschidere a acestora a fost 21 noiembrie. O singură companie s-a arătat interesată de procedură, respectiv Life Art Distribuție SRL a soților Constantin și Aurelia Cordiș, care s-a ocupat de climatizare la Palatul Parlamentului și cu ocazia Conferinței Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor din perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022.
Procedura de achiziție apare ca fiind în desfășurare, potrivit datelor SEAP, evaluarea tehnică și financiară a ofertei urmând să se facă până pe 28 februarie 2023.
Sursă foto: Administrația Prezidențială
Contactat de Profit.ro pentru detalii, secretariatul Camerei Deputaților nu a transmis niciun răspuns până în momentul publicării acestui articol.
Camera a atribuit în vară un contract de 252.000 lei plus TVA pentru servicii de proiectare destinate elaborării unui studiu de fezabilitate privind construirea unei centrale proprii în cogenerare de înaltă eficiență, care să asigure alimentarea cu căldură, apă caldă și energie electrică a parlamentarilor și a personalului administrativ al clădirii-mamut a Legislativului.
CITEȘTE ȘI Intel, "ofertă" pentru angajați: 3 luni de concediu fără platăContractul a fost adjudecat de către singurul ofertant, consorțiul format din compania furnizoare de soluții de eficientizare energetică Servelect SRL din Turda, controlată de antreprenorii Andrei Ceclan și Claudiu Boca, care a efectuat și auditul energetic al Casei Poporului în perioada 2018-2020, și din firma de proiectare de instalații electrice, termice și de aer condiționat Caloria SRL din Cluj Napoca, deținută de Nicolae și Mihai Rotaru.
Puterea termică și electrică a centralei, precum și costurile investiționale necesare, vor fi stabilite prin studiul de fezabilitate.
CITEȘTE ȘI Niculae Bădălău - revocat de la Curtea de ConturiPalatul Parlamentului este racordat la sistemul centralizat de încălzire din București operat de Compania Municipală Termoenergetica, iar din documentația de atribuire a contractului pentru studiul de fezabilitate al centralei reiese că nu se are în vedere debranșarea clădirii. În schimb, Casa Poporului nu este racordată la rețeaua locală de distribuție a gazelor naturale.
Potrivit documentației de atribuire, proiectanții vor trebui să ia în considerare scenarii cu toate opțiunile tehnologice mature existente pe piață ca soluții de co/trigenerare de înaltă eficiență, bazate atât pe turbine pe gaz natural, cât și pe motoare termice. Toate scenariile vor trebui să aibă în vedere faptul ca aceste sisteme vor fi racordate la facilitățile existente din cadrul punctului termic al imobilului Palatul Parlamentului.
CITEȘTE ȘI Oficialii BCE din cele mai mari două economii ale UE anunță când va reveni inflația la ținta de 2%În plus, se va lua în calcul și posibilitatea corelării funcționării centralei cu surse regenerabile locale, precum și opțiunea ca aceasta să utilizeze un mix de combustibil format din gaz metan și hidrogen.
″Având în vedere că instalațiile termo-ventilatoare (din Palatul Parlamentului – n.r.) au fost concepute și executate după normele anilor 1970, la ora actuală, în cadrul unor intervenții de orice natură, este absolut necesară aducerea lor în concordanță cu normele în vigoare în prezent. (…) Imaginile termografice (colectate în cadrul auditului energetic – n.r.) au pus în evidență pierderi semnificative de căldură prin elementele de anvelopă vitrate (ferestre și uși de acces). Pierderile de căldură prin aceste elemente se produc fie prin conducție termică (datorită rezistenței termice mici a ferestrelor), fie prin infiltrații de aer (datorită etanșeității necorespunzătoare a ferestrelor), fie prin punțile termice de contur ale ferestrelor, datorită termoizolării lor insuficiente. Corpurile de încălzire sunt mascate de carcase ornamentale din diverse materiale; la toate situațiile analizate s-a constatat că aceste măști ecranează radiația termică emisă de corpurile de încălzire, micșorând semnificativ eficiența corpurilor de încălzire. Acest fapt conduce la necesitatea suplimentării încălzirii cu alte surse (aparate de aer condiționat, aeroterme, radiatoare electrice, etc) pentru asigurarea condițiilor de confort″, se menționa într-un document guvernamental din urmă cu 2 ani.