Energocom, compania de stat din Republica Moldova, va procura din nou energie electrică de la Hidroelectrica

Energocom, compania de stat din Republica Moldova, va procura din nou energie electrică de la Hidroelectrica
scris 30 nov 2022

Compania Energocom din Republica Moldova a anunțat că va procura din nou energie electrică de la compania românească Hidroelectrica, de 100 de MWh bandă (24 de ore din 24), în perioada 1-11 decembrie, și 20 MWh bandă din 12 decembrie până pe 31 decembrie.

Prețul de achiziție, conform acestui contract, este de 450 de lei/ MWh, conform furnizorului central de energie electrică din R. Moldova, transmite Ziarul de Gardă, citat de Rador.

Urmărește-ne și pe Google News

Totodată, pentru miercuri, 30 noiembrie, pe lângă contractele bilaterale, Energocom a achiziționat energie electrică, de peste 8.800 de MWh, de pe bursa OPCOM. „Respectiv, nu există deficit”, susține compania.

Guvernul va finanța plafonarea prețurilor la energie și gaze și din supraimpozitarea petroliștilor din Marea Neagră CITEȘTE ȘI Guvernul va finanța plafonarea prețurilor la energie și gaze și din supraimpozitarea petroliștilor din Marea Neagră

„Astfel, din 1 decembrie, volumul de electricitate furnizat din România în baza contractelor bilaterale va crește la 5100 de MWh în zile de lucru și 5800 de MWh în week-end din necesarul zilnic de aproximativ 10 000 de MWh”, informează compania.

Energocom poartă negocieri pentru a încheia contracte directe și cu alte companii energetice din alte state, precum Bulgaria, Ungaria, Slovacia, spune directorul interimar al întreprinderii, Victor Bînzari.

„În România există anumite limite legate de o ordonanță de urgență din cauza cărora nu pot fi încheiate contracte pe termen lung, cu alte prețuri decât cele de pe bursă, dar noi căutăm soluții și suntem permanent în discuții cu colegii români. Totodată, zilele trecute au fost depuse actele pentru obținerea licenței în Bulgaria, lucru care ne va permite să ne înregistrăm la bursa locală și să încheiem contracte avantajoase”, a precizat directorul.

Profit.ro a anunțat anterior că Republica Moldova nu a putut cumpăra din piață decât o mică parte din necesarul de energie electrică pentru consumul zilei de marți, a anunțat operatorul de transport și sistem (OTS) de peste Prut, Moldelectrica, astfel că Basarabia va primi mâine curent electric printr-un contract de urgență încheiat cu un OTS vecin, fără a fi precizat inițial dacă este vorba de Transelectrica din România sau de Ukrenergo din Ucraina.

Î.S. Moldelectrica informează opinia publică despre faptul că a a fost înștiințată de S.A. Energocom că pentru ziua de 29.11.2022 nu a fost contractată întreaga cantitate prognozată a consumului de energie electrică, fiind astfel anticipat un deficit de circa 74%. Urmare a demersurilor Î.S. Moldelectrica, deficitul anticipat va fi acoperit prin contract de livrare a energiei de urgență, confirmarea disponibilității fiind primită deja de la OST a statului vecin″, a transmis operatorul.

Pentru ziua de mâine, circa 74% din energia electrică urmează a fi livrată în baza contractului de urgență dintre Moldelectrica și Transelectrica. Mulțumim, România!″, a precizat ulterior secretarul de stat pentru Energie din Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Constantin Borosan. 

ULTIMA ORĂ Datele a milioane de utilizatori Twitter, publicate pe un forum de hacking. Veștile proaste pentru Twitter nu se opresc aici CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Datele a milioane de utilizatori Twitter, publicate pe un forum de hacking. Veștile proaste pentru Twitter nu se opresc aici

″Astăzi am avut un fenomen care încă nu este clar, o creștere semnificativă a prețului pe piețele europene, inclusiv în România. Practic, am avut creșteri de 30-40%. Energocomul a licitat pe această bursă (OPCOM din România – n.r.) un preț mai mic și din păcate nu a putut să cumpere energie electrică pentru toată ziua și pentru toate orele pentru care a licitat. În acest sens, Moldelectrica a solicitat energie de avarie de la Transelectrica, operatorul de transmisie din România. Vom vedea care este prețul. Cu energia de avarie, din păcate nu putem ști din timp care este″, a declarat vicepremierul și ministrul Infrastructurii din Republica Moldova, Andrei Spînu, la Pro TV Chișinău. 

Prețul de închidere al PZU din România pentru energia livrată marți este de 360 euro/MWh.

LEGE Primarii de sector din București și cei de municipii vor primi și ei informații clasificate - de la SRI, nu de la SIE. Argumentul: pentru a asigura un ”climat propice” dezvoltării economiei CITEȘTE ȘI LEGE Primarii de sector din București și cei de municipii vor primi și ei informații clasificate - de la SRI, nu de la SIE. Argumentul: pentru a asigura un ”climat propice” dezvoltării economiei

Luna trecută, energia de avarie primită de Republica Moldova din România a costat între 190 și 348 euro/MWh.

Potrivit Codului tehnic al rețelei de transport de energie, aprobat prin ordin al ANRE, Dispecerul Energetic Național din cadrul Transelectrica poate acorda ajutor de avarie sistemelor energetice cu care funcționează interconectat și cu care are încheiate convenții în acest sens, în cazul unor deficite de putere sau al unor incidente grave în cadrul acestora.

FOTO Social-democrații suedezi nu se mai opun aderării României la spațiul Schengen CITEȘTE ȘI FOTO Social-democrații suedezi nu se mai opun aderării României la spațiul Schengen

Republica Moldova a importat energie electrică, de pe piața spot de profil din România, la prețul mediu de 231 euro/MWh în prima lună de activitate a furnizorului de stat de peste Prut, Energocom, la bursa OPCOM de la București, potrivit datelor companiei basarabene.

Prețul mediu ponderat pentru 1 MWh de energie electrică procurat de pe bursa din România timp de o lună a constituit 231 de euro″, a transmis Energocom.

GALERIE FOTO Niculae Bădălău a fost adus încătușat la instanță CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Niculae Bădălău a fost adus încătușat la instanță

Furnizorul s-a înregistrat ca participant pe piața pentru ziua următoare (PZU) de la OPCOM pe 29 octombrie.

De când SA Energocom a început să cumpere electricitate de pe OPCOM, întreprinderea a achiziționat timp de o lună curent electric în valoare totală de 51,6 milioane de euro. Aceste procurări zilnice constituie 2/3 din necesarul Republicii Moldova, fiind și cele mai costisitoare achiziții din domeniu″, spun cei de la Energocom.

DOCUMENT ANAF reduce numărul contribuabililor mijlocii la 15.000. Cei scoși de pe listă vor putea opta să depună D406 (SAF-T), dar ulterior nu mai pot renunța CITEȘTE ȘI DOCUMENT ANAF reduce numărul contribuabililor mijlocii la 15.000. Cei scoși de pe listă vor putea opta să depună D406 (SAF-T), dar ulterior nu mai pot renunța

″Până nu demult Republica Moldova a avut acces la surse de energie ieftină, dar războiul din Ucraina și limitarea volumelor de gaze livrate Moldovei ne-a obligat să identificăm alte surse, cea mai apropiată piață fiind cea din România. Pe OPCOM toate prețurile sunt transparente. Toți producătorii de energie electrică vând cu același preț către OPCOM, iar ulterior OPCOM vinde această energie către cumpărători. Toți achită același preț pentru fiecare interval de oră″, a declarat directorul interimar al Energocom, Victor Bînzari.

Acesta a adăugat că prețurile la OPCOM în ultimele zile sunt în creștere, la fel ca și în toate țările europene.

FOTO Petrecere cu „șpriț și lăutari” în Trenul Regal, de 1 Decembrie. Casa Regală: Este o blasfemie! CITEȘTE ȘI FOTO Petrecere cu „șpriț și lăutari” în Trenul Regal, de 1 Decembrie. Casa Regală: Este o blasfemie!

″În primul rând, sunt factori sezonieri - mai aproape de iarnă cererea este în creștere. De asemenea, războiul din Ucraina și afectarea sistemului energetic din țara vecină a perturbat prețurile din regiune″, a precizat Bînzari.

Pentru a avea acces la piața de energie electrică din România, SA Energocom a trebuit să deschidă o sucursală, să obțină licența de trading de la ANRE, să dețină conturi și garanții bancare în una din băncile române, să se înregistreze pe piața de echilibrare, să semneze contracte cu transportatorii, să se înregistreze pe platforma de rezervare a capacităților transfrontaliere, precum și să se înregistreze la bursă.

Marea Britanie va amenda companiile de tehnologie care nu elimină conținutul care încurajează persoanele să își facă rău CITEȘTE ȘI Marea Britanie va amenda companiile de tehnologie care nu elimină conținutul care încurajează persoanele să își facă rău

″Licența obținută într-o țară UE facilitează înregistrarea pe alte piețe din țările membre. Acum SA Energocom este în procedură de a obține licență în Bulgaria, fiind totodată interesată și de alte piețe din regiune. În plus, întreprinderea caută să identifice și alți parteneri pentru semnarea contractelor bilaterale″, a mai transmis Energocom.

România își majorează exporturile de energie electrică în Republica Moldova, după cea de-a doua pană consecutivă gravă de curent survenită peste Prut ca urmare a atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei și în condițiile în care Chișinăul nu mai primește electricitate nici de la ucraineni, nici de la centrala pe gaze Cuciurgan din regiunea separatistă Transnistria. Printr-o recentă modificare legislativă, producătorilor de energie electrică din surse fosile din România li se permite să practice prețuri mai mari de 450 lei/MWh la curentul vândut în Republica Moldova, prin adăugarea la acest preț a costurilor certificatelor CO2 obligatoriu de achiziționat conform legislației climatice europene.

viewscnt
Afla mai multe despre
criza energetica republica moldova
gazprom republica moldova
livrari energie romania republica moldova