Acționarii Complexului Energetic Oltenia, companie controlată de statul român, prin Ministerul Energiei, cu peste 77% din acțiuni, au fost convocați într-o AGA programată pe 12 septembrie pentru a-i revoca din funcții pe doi dintre membrii Consiliului de Supraveghere al companiei, care au renunțat la mandate, pe ordinea de zi a adunării figurând numirea unui singur membru nou în Consiliu.
Astfel, au renunțat la mandate unul dintre reprezentanții Ministerului Energiei în Consiliu, Valeriu Ivan, precum și reprezentantul Fondului Proprietatea, Dan Gheorghe. Fondul deține 21,5% din capitalul CE Oltenia.
Acționarii CE Oltenia vor supune la vot, de asemenea, numirea lui Cătălin Mihai Nichifor în funcția de membru în Consiliului de Supraveghere al CE Oltenia, la propunerea Fondului Proprietatea. Nichifor este partener fondator al firmei de consultanță Nichifor Consulting și, totodată, director al sucursalei locale a companiei britanice de profil BM&T. Ambele practică pentru clienți, potrivit prezentărilor proprii, așa-numitul turnaround management, care are ca scop salvarea companiilor cu probleme, prin restructurare, proces care poate include intrarea temporară în insolvență.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe site-ul Nichifor Consulting se afirmă că firma a finalizat mai multe proiecte de management al schimbării și de îmbunătățire a performanței la principalii operatorii de distribuție de energie electrică din România, precum și la operatorul de transport și sistem Transelectrica, fiind implicată totodată în dezvoltarea de capacități de producție de energie regenerabilă. De asemenea, are calitatea de agent de monitorizare a angajamentelor asumate de Aeroportul Internațional "Traian Vuia" din Timișoara în urma unei investigații a Consiliului Concurenței.
Cătălin Nichifor a fost timp de 3 ani și jumătate, între iulie 2010 și decembrie 2013, președinte al Consiliului de Administrație al producătorului petrochimic Energy Bio Chemicals SA. Compania a cumpărat în 2008 Carom Onești, cu 77 milioane lei, însă după aceea, în vara lui 2013, a intrat în insolvență, iar anul următor, în faliment.
Timp de un an, în 2012, Nichifor a făcut parte și din conducerea dezvoltatorului imobiliar Isorast Technology Rotary SRL, intrat și el în insolvență în anul imediat următor, 2013. Notorietatea firmei se leagă de implicarea în proiectul rezidențial Antiaeriană, care prevedea construcția a circa 2.000 de apartamente destinate angajaților MApN, printr-un parteneriat încheiat cu ministerul.
Nichifor a mai fost și manager financiar și de operațiuni la divizia imobiliară locală a ING, precum și director financiar al subsidiarei locale a producătorului american de componente pentru industria auto Lear Corporation.
CITEȘTE ȘI Companiile aeriene vor transmite autorităților până și locul din avion, intinerariul și adresa de e-mail a pasagerilorComplexul Energetic Oltenia vrea să treacă pe profit anul acesta, după pierderile de 961 milioane lei înregistrate în 2015, compania de stat urmând să disponibilizeze în 2016 un număr de aproape 2.000 de salariați, printr-un program de concedieri colective, în urma căruia efectivul mediu de personal al CE Oltenia se va reduce cu peste 11%, de la 16.400 la 14.493.
AGA companiei de la finalul lunii mai a votat împotriva aprobării descărcării de gestiune a membrilor directoratului și ai Consiliului de Supraveghere al companiei. Respingerea descărcării de gestiune a fost impusă de acționarul majoritar, Ministerul Energiei, în timp ce celălalt acționar semnificativ, Fondul Proprietatea, a votat "pentru". "Nu aprobă descărcarea de gestiune a membrilor directoratului și membrilor Consiliului de Supraveghere. Solicită directoratului și Consiliului de Supraveghere întocmirea și punerea în aplicare a unui plan de măsuri de eliminare a rezervelor exprimate în raportul auditorului și informarea acționarilor asupra măsurilor și termenelor de realizare a acestora", se arăta în hotărârea AGA CE Oltenia, fără alte precizări.
Producătorul de energie se află într-o situație financiară dificilă, după ce a înregistrat pierderi cumulate de circa 1,66 miliarde lei în ultimii doi ani. CE Oltenia a fost înființat în 2011 prin fuziunea Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni și Craiova cu Societatea Națională a Lignitului Oltenia.
Conducerea companiei de stat a decis, la mijlocul lunii martie, reducerea sau întreruperea activității în fiecare dintre sucursalele acesteia, atât în sectorul energetic, cât și în sectorul minier, până în luna iunie inclusiv, motiv pentru care 670 de angajați de la cele două sucursale din Craiova - SE Craiova II și SE Ișalnița – au intrat în șomaj, din cauza cererii scăzute de energie pe bază de cărbune.