Dana Voiculescu, fiica cea mică a omului de afaceri și politicianului Dan Voiculescu, își pregătește intrarea pe piața de producție de energie regenerabilă cu un parc fotovoltaic ce va fi amenajat în localitatea Periș, de lângă București, în urma unei investiții preconizate la circa 90 de milioane de euro, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Pe 8 parcele de teren arabil din localitatea ilfoveană Periș, firma PFV Peris One, al cărei principal asociat, cu 65%, este o companie a Danei Voiculescu, propune construirea unui parc fotovoltatic cu o capacitate de 115 MW și o valoare estimată a investiției de circa 90 de milioane de euro.
„Se va construi și o unitate de stocare a energiei cu capacitatea de 230 MW cu rolul de a optimiza procesul de producție a energiei electrice din surse regenerabile. Această unitate va stoca energia produsă în momentele când cererea în SEN (Sistemul Energetic Național, n.red.) este scăzută și o va injecta atunci când cererea este crescută“, se arată în documentele citate.
Pe fiecare parcelă de teren s-a organizat câte un proiect distinct, care acum se află în faza de evaluare a impactului asupra mediului. Investitorii iau în considerare alternativa continuării utilizării terenului în activități de agricultură, dar după intrarea în folosință a investiției destinația va fi de parc fotovoltaic. Suprafața totală a terenurilor depășește 100 de hectare, potrivit calculelor Profit.ro.
Dacă se va realiza, parcul fotovoltaic al Danei Voiculescu va fi unul dintre cele mai mari din România. Spre comparație, cel mai mare parc solar din Europa de Sud-Est a fost inaugurat anul trecut în localitatea argeșeană Rătești de către companiile israeliene Nofar Energy și Econergy, are o capacitate de 155 MW și a reprezentat o investiție de 98 de milioane de euro.
Dana Voiculescu a înființat încă din octombrie 2022 firma PFV Peris One alături de Bogdan-Valentin Panait și Gabriel Ștefan.
Bogdan-Valentin Panait este asociat și administrator unic la firma Servicii Agricole Panait SRL din Periș, Ilfov, localitate unde este amplasat proiectul de parc fotovoltaic.
Gabriel Ștefan este fiul fostului primar al municipiului Piatra Neamț Gheorghe Ștefan. El este asociat în mai multe firme, deținând printre altele 60% din capitalului producătorului și furnizorului de energie electrică Stock Energy, care operează parcul fotovoltaic Cetate din județul Dolj, cu putere instalată de 4,2 MW.
PFV Peris One este administrată de Dan Mihai Toader, fostul director general al Companiei Naționale Poșta Română din perioada 2005-2009.
În firmă a fost atrasă și Georgiana Mironescu, administrator al Fundației pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) și acționar al casei de producție publicitară Target Advertising, printre ai cărei clienți se numără și Intact Media Group, al familiei Voiculescu.
Contactați de Profit.ro pentru detalii despre acest proiect, reprezentanții PFV Peris One nu au răspuns până la publicarea acestui articol.
Prin Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), guvernul a bugetat 1,62 miliarde euro proiectelor de energie verde.
În acest context, și-au anunțat sau extins prezența pe piața românească companii precum R.Power, cel mai mare dezvoltator polonez de proiecte fotovoltaice, danezii de la European Energy, fondul austriac de investiții Core Value Capital - care administrează activele a o serie de milionari și investitori instituționali, dar și dezvoltatorul austriaco-german de parcuri fotovoltaice CCE Holding, susținut de fondul de pensii al landului german Turingia și de fondul de investiții francez Omnes Capital (fostul Crédit Agricole Private Equity).
Dana Voiculescu a intrat în 2022 și pe piața creditelor prin IFN-ul Mai Mai Credit, din care deține 99%, restul fiind în posesia lui Dominic Bruynseels, fost CEO al BCR și First Bank, a cărui soție a candidat în 2019 la președinție cu susținerea Partidului Puterii Umaniste Social-Liberal (PPUSL), urmașul Partidului Conservator, ulterior Umanist, înființat de Dan Voiculescu.
Profit.ro a mai scris recent că firma Dream Film Production Company, care le-a avut pe fiicele lui Dan Voiculescu drept asociați și deținută acum de o directoare a Intact Media Group, a cumpărat la licitație de la statul român terenul și clădirile în ruină ale fostei fabrici de conserve alimentare Buftea, prima de acest fel din țară, înființată în 1870 de prințul Barbu Știrbey, după ce cumpărase și Domeniul Știrbey, învecinat.