Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, pregătește un regulament de urbanism prin care vrea să limiteze construcțiile noi în zona centrală și de mijloc a unității administrative, a declarat edilul într-o conferință de presă. De exemplu, Negoiță spune că în zona centrală se va putea construi 1 mp doar dacă se demolează 3 mp, iar în zona de mijloc a Sectorului, se poate construi 1 mp doar dacă se demolează 2 mp. În zona de la marginea Sectorului 3, și în zonele fost industriale se poate construi la liber.
Dacă vor fi aprobate, interdicțiile vor rămâne până la aprobarea noului PUG, spune Negoiță.
„Pregătim un regulament de a bloca tot ce înseamnă construire în zonele deja dezvoltate, deja urbanizate din Sectorul 3. Avem aici în spate harta Sectorului 3, zona ultra centrală, de la Mihai Bravu, unde este excesiv, și unde nu doar că nu mai trebuie să crească nivelul de construire, ci trebuie să relaxăm, asta înseamnă că multe clădiri din această zonă trebuie să dispară. Cum reușim? Prin faptul că propunem într-un viitor regulament, ca în zona centrală, cine vrea să construiască, pentru 1 mp construit, trebuie să desființeze 3 mp de clădire existentă. Acest mecanism funcționează în țări civilizate. Face excepție tot ce înseamnă clădiri publice, investițiile publice”, a explicat Robert Negoiță într-o conferință de presă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru zona de mijloc a Sectorului, colorată cu galben, cine vrea să construiască 1 mp, trebuie să demoleze 2 mp, scrie Hotnews.ro.
Avem și zona galbenă, care este urbanizată, cu un procent ridicat de ocupare a terenului cu clădiri, și unde nu vom mai autoriza nimic în perioada următoare, până la aprobarea Planului Urbanistic General,care să reglementeze corect. Aici vei putea construi 1 mp dacă demolezi 2 mp. Asta nu înseamnă că vom bloca dezvoltarea, noi suntem responsabili, ci trebuie să găsești modalități sau soluții de dezvoltare”, a explicat Negoiță.
La periferia Sectorului 3 se va putea construi la liber
În zona periferică a Sectorului, se va putea construi la liber.
„Pe partea verde, care este zona cu potențial de dezvoltare, zonă industrială unde noi nu dorim să mai rămână zonă industrială ci să dăm alte funcțiuni, partea verde nu va fi blocată deloc fiindcă este o zonă cu potențial de dezvoltare”, a explicat Negoiță.
CITEȘTE ȘI DPA: Germania blochează noile sancțiuni împotriva Rusiei, care vizează în premieră exporturile de GNLAcesta spune că acestea sunt doar propuneri la acest moment, urmează să fie dezbătute, și apoi supuse aprobării Consiliului Local.
„Nu este o chestiune definitivă, așteptăm propuneri, sugestii, dar această chestiune va funcționa până la aprobarea noului Plan Urbanistic General. Toți cei care vor să construiască acolo vor fi îndrumați spre Primăria Capitalei să-i încurajeze pe cei de acolo să-și facă treaba. (...) Eu am avut mari speranțe că lucrurile se vor îmbunătăți, aveam speranțe că Primăria Generală va fi condusă mai bine și vom avea în sfârșit o reglementare urbanistică de tip PUG. Din nefericire Bucureștiul nu are, reglementarea urbanistică din București este din secolul trecut, este caducă, nu ne ajută. Și atunci noi, Sectoarele, care autorizăm avem o viață grea”, a mai spus Negoiță.
Nicușor Dan vrea un referendum pe urbanism
Anunțul primarului Robert Negoiță vine după ce, în noaptea în care a câștigat alegerile, Nicușor Dan a anunțat că vrea să organizeze două referendumuri, unul pe alocarea banilor către Sectoare, altul pe urbanism.
„Cu aprobarea Consiliului General voi declanșa un referendum local pentru cum se vor împărți banii între Primăria Capitalei și Primăriile de Sector. De ani de zile Bucureștiul are un deficit de dezvoltare, de ani de zile Primăria Capitalei este obligată să gândească mic, pentru că nu are bani să gândească mare. Banii abia ajung pentru întreținerea infrastructurii pe care o avem. Nu putem să ne gândim la extinderea transportului public, la noi corpuri de spitale, la noi corpuri pentru universități. În schimb avem borduri peste borduri, pavele care înlocuiesc alte pavele și panseluțe care înlocuiesc alte panseluțe”, a spus Nicușor Dan.
„Cu aprobarea Consiliului General voi convoca un referendum local pentru a decide cine răspunde de urbanismul din București. Este absurd ca primarii de sector să arunce cu autorizații pentru zeci și sute de blocuri în București a căror legalitate nu o controlează nimeni, iar primarul Capitalei să răspundă pentru traficul din București”, a mai spus Nicușor Dan.
„Numai așa vom fi în situația în care bucureștenii să poată gestiona ei înșiși prin organele pe care le-au ales situația spațiilor lor verzi și dezvoltarea lor urbană și aceste lucruri să nu fie făcute pe jocuri de culise deasupra intereselor bucureștenilor”, a spus Nicușor Dan.