Federația Patronală Petrol și Gaze: Noile amendamentele aduse legii offshore vor avea un impact negativ semnificativ asupra industriei și vor descuraja investițiile din Marea Neagră

Federația Patronală Petrol și Gaze: Noile amendamentele aduse legii offshore vor avea un impact negativ semnificativ asupra industriei și vor descuraja investițiile din Marea Neagră
scris 3 oct 2018

Amendamentele propuse și aprobate ieri de comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților, prin care a fost înăsprită fiscalitatea offshore, vor avea consecințe negative pentru industria românească de petrol și gaze, susține Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG).

Potrivit unui comunicat FPPG, noile amendamente afectează principii de bază pentru orice investiție, respectiv stabilitatea cadrului fiscal. Stabilitatea și predictibilitatea mediului legislativ românesc, în general și a regimului fiscal, în particular, pe întreaga perioada a contractelor de concesiune, reprezintă o condiție esențială pentru dezvoltarea cu succes a resurselor de hidrocarburi offshore.

Urmărește-ne și pe Google News

Investitorii din upstream își asumă riscuri mari prin investițiile în sectorul offshore din România: riscul de eșec al explorării, riscul de preț pentru petrol și gaze, riscurile tehnice și operaționale.

“În aceste condiții, amendamentele adoptate vor avea un impact negativ semnificativ asupra industriei de petrol și gaze offshore din România și vor descuraja investițiile din Marea Neagră, cu consecința diminuării potențialul de producție suplimentară de hidrocarburi din zona offshore”, se precizază în comunicat.

EXCLUSIV Cel mai mare producător de PET-uri din Balcani vrea să cumpere active ale combinatului chimic Chemgas Holding al lui Ioan Niculae și să înființeze un incubator sectorial de afaceri CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cel mai mare producător de PET-uri din Balcani vrea să cumpere active ale combinatului chimic Chemgas Holding al lui Ioan Niculae și să înființeze un incubator sectorial de afaceri

Federația Patronală Petrol și Gaze afirmă că rămâne în continuare în favoarea unei situații ce presupune ca toți cei trei actori implicați, și anume societatea civilă, statul, investitorii, să aibă de câștigat.

“Cu toate acestea, dorim să atragem atenția asupra necesității înțelegerii în ansamblu a potențialului Mării Negre. Dezvoltarea sectorului offshore de gaze naturale este o oportunitate istorică pentru țara noastră, putând aduce beneficii de securitate energetică, economice și sociale. Adoptarea unui cadru echitabil și stabil de reglementare offshore, care să permită demararea lucrărilor de dezvoltare și producție reprezintă un imperativ strategic. De deciziile politice luate în următoarele luni depinde viitorul acestui sector de importanță fundamentală pentru România”, precizează comunicatul.

Comisiile reunite de Industrii, Buget și Administrație din Camera Deputaților au adoptat prin vot raportul asupra Legii offshore, cu amendamentele propuse de PSD, prezentate pe larg de Profit.ro aici, care majorează semnificativ povara fiscală a companiilor petroliere care vor să extragă gaze naturale din Marea Neagră. Raportul a fost adoptat cu 31 de voturi pentru, 10 împotrivă și 4 abțineri și, demn de remarcat, fără voturile membrilor ALDE din comisii, partenerii de guvernare ai PSD și, totodată, deținători ai portofoliului Energiei. Plenul Camerei Deputaților, cameră decizională, urmează să se pronunțe miercuri asupra formei modificate a Legii offshore.

viewscnt
Afla mai multe despre
amendamente
gaz
marea neagră
offshore