Exporturile de gaze naturale din România au crescut cu 50%, după startul livrărilor MET Group destinate Transnistriei, efectuate prin sistemul de conducte al Ucrainei

Energie   
Exporturile de gaze naturale din România au crescut cu 50%, după startul livrărilor MET Group destinate Transnistriei, efectuate prin sistemul de conducte al Ucrainei

Exporturile de gaze naturale din România au crescut cu 50% astăzi față de ieri, de la 5 milioane metri cubi la 7,5 milioane metri cubi, livrărilor directe către Republica Moldova, prin punctul de interconectare de la Ungheni, adăugându-li-se cele efectuate prin intermediul Ucrainei, pe la Isaccea-Orlovka 1, care ajung ulterior tot peste Prut, relevă date analizate de Profit.ro.

Astfel, 5,7 milioane metri cubi de gaze ies astăzi din România direct în Basarabia pe la Ungheni, iar alți 1,8 milioane metri cubi ies în Ucraina pe la Isaccea-Orlovka 1, ulterior intrând tot în Republica Moldova, pe la Căușeni, potrivit operatorilor naționali de transport român și ucrainean, Transgaz și GTSOU.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Dosarul Nordis - Vladimir Ciorbă și Laura Vicol scapă de arestul preventiv. Ciorbă a fost plasat sub control judiciar CITEȘTE ȘI FOTO Dosarul Nordis - Vladimir Ciorbă și Laura Vicol scapă de arestul preventiv. Ciorbă a fost plasat sub control judiciar

Majorarea se datorează demarării livrărilor de gaze pentru alimentarea regiunii separatiste moldovenești Transnistria ale conglomeratului energetic MET Group, înregistrat în Elveția și fondat în Ungaria de antreprenorul maghiar Benjamin Lakatos, cu activități semnificative și în România.

Astăzi, în România intră importuri de gaze de 10,8 milioane metri cubi (față de 11,8 milioane metri cubi ieri) din Bulgaria, cel mai probabil prin conducta Turkstream, care pleacă din Rusia și tranzitează Turcia, singura rută prin care gigantul rus de stat Gazprom își mai poate exporta producția în Europa. Producția internă este de 24,3 milioane metri cubi (24,2 milioane metri cubi ieri), iar extragerile din depozitele subterane de înmagazinare – de 18,4 milioane metri cubi (18,7 milioane metri cubi ieri).

CONFIRMARE ROCA Investments vinde acțiuni Sinteza în plasament privat la un preț de aproape 10 ori mai mare decât media anului precedent CITEȘTE ȘI CONFIRMARE ROCA Investments vinde acțiuni Sinteza în plasament privat la un preț de aproape 10 ori mai mare decât media anului precedent

În baza unui acord pe termen scurt, livrarea de gaze căre gospodăriile din Moldova va începe mâine, 14 februarie 2025. Suntem mulțumiți că s-a ajuns la o soluție care contribuie la securitatea energetică a țării. Această realizare a fost posibilă doar cu contribuția crucială a operatorilor de sisteme de transport relevanți din UE, Ucraina și Moldova″, a transmis ieri, oficial, MET Group.

Operatorul de transport ucrainean GTSOU confirmase anterior că negociază cu MET Group, ″partener pe termen lung″ și ″unul dintre cei mai activi utilizatori ai rețelei noastre″, capacități disponibile de tranzit de gaze prin Ucraina.

FOTO Antifrauda a confiscat sute de rochii de mireasă și gală CITEȘTE ȘI FOTO Antifrauda a confiscat sute de rochii de mireasă și gală

Gradul de umplere al depozitelor de înmagazinare de gaze naturale din România a ajuns în prezent sub 40%, față de peste 60% în aceeași zi a anului trecut, din cauza evoluțiilor pieței de profil din noiembrie 2024, în care consumul național a crescut cu aproape 14%, exporturile și extracția din depozite s-au dublat, importurile au scăzut cu 42%, înmagazinarea s-a prăbușit, iar producția a rămas relativ aceeași precum în noiembrie 2023, după cum a relatat Profit.ro.

Prețul gazelor s-a majorat luni semnificativ pe cea mai importantă piață din România, cea pentru ziua următoare operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM), ajungând și la peste 450 lei/MWh, nivel nemaîntâlnit din decembrie 2022. Cauzele: vremea rece, care a condus la majorarea consumului intern, cererea suplimentară venită din Republica Moldova și gradul redus de umplere al depozitelor. Ulterior, încălzirea vremii a temperat cotațiile.

viewscnt
Afla mai multe despre
met group transnistria
met group republica moldova
criză energetică transnistria
gaze naturale transnistria