EXCLUSIV Comisia care avizează investițiile străine în România a început analiza documentelor privind preluarea E.ON România de către compania ungară MVM

Energie   
EXCLUSIV Comisia care avizează investițiile străine în România a început analiza documentelor privind preluarea E.ON România de către compania ungară MVM

Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD a început analiza documentelor vizând tranzacția prin care MVM Group, compania energetică de stat a Ungariei, vrea să preia furnizorul de energie și gaze E.ON Energie România. Comisia a avut programată joi, 13 februarie, o ședință de lucru pe această temă, au declarat pentru Profit.ro surse guvernamentale, iar unii membri ai comisiei au solicitat declasificarea anumitor documente, pentru ca factorii decidenți să poată comunica public cu privire la avizul pe care comisia îl va emite cu privire la eventuala tranzacție.

Diaspora ar putea cumpăra online, prin Ghișeul.ro, titluri de stat Tezaur începând din martie - surse CITEȘTE ȘI Diaspora ar putea cumpăra online, prin Ghișeul.ro, titluri de stat Tezaur începând din martie - surse
Urmărește-ne și pe Google News

Ce este CEISD

În 2022, Guvernul a stabilit ca investițiile străine directe - din afara Uniunii Europene - să fie avizate de o nouă insituție, respectiv de Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD), aflată în subordinea Guvernului. Astfel, sunt supuse examinării și avizării CEISD investițiile străine directe care vizează securitatea energetică, a transporturilor, industrială, dar și domeniil precum cel industrial, informatic, financiar sau de aprovizionare și nu numai. De asemenea, vor fi avizate investițiile străine directe a căror valoare depășește pragul de 2 milioane euro. CEISD îi are ca invitați permanenți pe reprezentanții Serviciului Român de Informații (SRI) și Serviciului de Informații Externe (SIE).

La finele anului trecut, Guvernul a stabilit că și investițiile efectuate de cetățeni români și de companii din România vor fi supuse examinării și avizării de securitate națională de către stat, prin CEISD.

Recent premierul Ciolacu a semnat o nouă componență a Comisiei pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD), care funcționeză în subordinea Guvernului, dar, spre deosebire de modificările anterioare ale componenței comisiei, de data aceasta nu au mai fost anunțați public membrii CEISD, anexa cu numele acestora fiind acum ”clasificată”.

Membrii Comisiei pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD) câștigă, pentru fiecare ședință la care participă, o indemnizație reprezentând 30% din retribuția lunară corespunzătoare funcției de ministru. Ei pot astfel câștiga într-o lună 90% din indemnizația unui ministru, plata fiind însă limitată la cel mult 3 ședințe, respectiv 3 indemnizații de ședință.

Iohannis va primi ca reședință un apartament... într-o vilă de protocol a RA-APPS CITEȘTE ȘI Iohannis va primi ca reședință un apartament... într-o vilă de protocol a RA-APPS

Preluarea E.ON România de către MVM

După cum a relatat Profit.ro la finele anului trecut, compania energetică de stat a Ungariei, MVM, și grupul german E.ON au ajuns la un acord privind preluarea de către unguri a deținerii de 68% a germanilor la furnizorul român de energie electrică și gaze naturale E.ON Energie România.

Ministerul Energiei a sesizat Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe (CEISD), din care fac parte ca invitați permanenți și reprezentanți ai SRI și SIE, în legătură cu tranzacția prin care MVM Group, compania energetică de stat a Ungariei, vrea să preia furnizorul de energie și gaze E.ON Energie România, controlat de grupul german omonim și la care ministerul este acționar minoritar semnificativ.

Cu toate acestea CEO-ul grupului maghiar MVM, Károly Mátrai, spune că se așteaptă în continuare ca tranzacția de preluare a E.ON Energie România să fie finalizată, chiar în această vară.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, susține că tranzacția prin care compania de stat ungară MVM vrea să achiziționeze de la E.ON societatea E.ON Energie România probabil că va ajunge să fie discutată în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

ANUNȚ Alți 20.000 de beneficiari pot instala panouri fotovoltaice cu bani de la stat CITEȘTE ȘI ANUNȚ Alți 20.000 de beneficiari pot instala panouri fotovoltaice cu bani de la stat

Avizul CEISD poate fi ”condiționat”

Tranzacția dintre E.ON și MVM are nevoie de trei avize: unul de la CEISD, unul de la Consiliul Concurenței și unul de la Comisia Europeană, dar aceasta din urmă se va ghida, foarte probabil, după avizul Consiliului Concurenței.

Conform surselor citate, CEISD a avut joi, 13 februarie, o primă ședință privind analiza documentelor care vizează preluarea E.ON de către MVM, iar cu acest prilej s-a solicitat deja desecretizarea anumitor documente, astfel încât să fie motivat public avizul care va fi emis de către CEISD.

În ce privește avizul, este de așteptat ca acesta să necesite o perioadă mai lungă de timp, potrivit susrelor amintite, iar conform legii, poate fi și un ”aviz condiționat”, adică unul care să impună anumite clauze pentru încheierea tranzacției, care nu pot fi doar de natură strict economică.

viewscnt
Afla mai multe despre
investiții
străine
ceisd
comisie
mvm
e.on
preluare
aviz