EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Antifrauda impune OMV Petrom aproape 120 milioane euro suplimentar de plată

EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Antifrauda impune OMV Petrom aproape 120 milioane euro suplimentar de plată
scris 29 mar 2023

Inspectorii Antifraudă aflați în control la compania de petrol și gaze OMV Petrom au stabilit o sumă suplimentară de plată de 581,7 milioane lei (117,5 milioane euro la curs actual), rezultată din verificările vizând obligațiile declarate în contul contribuției la Fondul de Tranziție Energetică, potrivit informațiilor obținute de către Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Această sumă suplimentară stabilită de către Antifraudă vine în contextul unui control prelungit derulat de către ANAF la OMV Petrom, pentru strângerea de informații referitoare la taxa de solidaritate (altă taxă) introdusă în sectorul energetic în baza unui regulament european, taxă despre care compania a transmis că, potrivit propriilor calcule, nu o datorează.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV DOCUMENT ANAF le impută rușilor de la Lukoil impozit neplătit CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT ANAF le impută rușilor de la Lukoil impozit neplătit

Astfel de controale ar putea avea loc și la alte companii din domeniu, pentru a verifica dacă sunt situații similare, în care ANAF consideră că firmele ar datora sume mai ridicate decât cele declarate către autorități.

Pe baza celor identificate de către controlul Antifraudă, ar urma să fie emisă în perioada următoare o decizie de impunere.

Contribuția la Fondul de Tranziție Energetică este o taxă diferită față de taxa de solidaritate introdusă la finalul anului trecut prin transpunerea unui regulament european.

EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Statul vine cu noi schimbări fiscale, controale și \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Statul vine cu noi schimbări fiscale, controale și "impulsionări" - Eșalonările simplificate devin mai restrictive și se dublează dobânda. Nu vor mai putea fi eșalonate anumite restanțe

Inspectori Antifraudă specializați în domeniul produselor energetice se află de mai mult timp într-un control prelungit la OMV Petrom, iar aceștia strâng inclusiv date pe care le furnizează Ministerului Finanțelor pentru discuțiile purtate cu Comisia Europeană, a transmis președintele ANAF, Lucian Heiuș, într-o conferință de presă desfășurată în prima parte a lunii martie.

"Încă avem la OMV Petrom inspectori Antifraudă specializați în produse energetice. Verifică modelul de business de anul trecut și transmitem Ministerului Finanțelor informații pentru discuțiile cu Comisia Europeana", a spus atunci Heiuș.

Șeful ANAF a explicat, la momentul respectiv, că depunerea declarației anuale, în baza căreia se va face plata taxei suplimentare, are termen abia la mijlocul anului. ANAF a declanșat controlul la OMV Petrom în contextul în care compania a anunțat că nu datorează această taxă.

EXCLUSIV Grecii de la PPC, care cumpără afacerile locale ale Enel - primul mesaj spre piața din România, prin Profit.ro. Ce spun despre eventuala preluare a deținerilor statului român CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grecii de la PPC, care cumpără afacerile locale ale Enel - primul mesaj spre piața din România, prin Profit.ro. Ce spun despre eventuala preluare a deținerilor statului român

La Fondul de Tranziție Energetică se strâng banii din supraimpozitarea producătorilor de energie electrică, precum și a traderilor de energie electrică și gaze naturale. Banii sunt folosiți la acoperirea diferențelor dintre costurile reale totale ale furnizorilor de energie și gaze și cât recuperează de la clienții finali prin aplicarea prețurilor plafonate.

Contribuția de solidaritate reprezintă suprataxa de 60% aplicată profiturilor din 2022 care depășesc cu cel puțin 20% media profiturilor din 2018-2021 ale companiilor a căror cifră de afaceri a fost compusă în 2022 în proporție de peste 75% din încasări provenind din extracția țițeiului, gazelor naturale și huilei, fabricarea produselor petroliere rafinate și fabricarea produselor de cocserie.

PLANUL Cum vrea coaliția de guvernare să pună OMV Petrom la plata contribuției de solidaritate CITEȘTE ȘI PLANUL Cum vrea coaliția de guvernare să pună OMV Petrom la plata contribuției de solidaritate

Taxa de solidaritate

Ministerul Finanțelor este în prezent în dialog cu Comisia Europeană pentru clarificări asupra aplicării taxei de solidaritate. La finele lunii ianuarie, cum a anunțat atunci Profit.ro, Comisia afirma că are nevoie de informații suplimentare pentru a înțelege speța fiscală ridicată de partea română.

Discuțiile la nivel tehnic au încă loc. Consultările sunt esențiale pentru a stabili aplicarea contribuției de solidaritate și în cazul OMV Petrom, companie care a anunțat că, potrivit propriei interpretări a situațiilor sale financiare, nu datorează taxa. Cazul, o speță fiscală complexă care trebuie clarificată de către autoritățile europene, a fost politizat puternic.

Un oficial al Direcției Generale Impozitare și Uniune Vamală (TAXUD) a fost la București la mijlocul lunii martie pentru a discuta cu autoritățile române o gamă mai largă de aspecte privind politica fiscală a UE, dar vizita nu a fost "legată în mod special de contribuția de solidaritate sau de politica energetică a UE.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat la Prima News că OMV va plăti taxa de solidaritate.

”Așteptați luna iunie”, a spus ministrul, arătând că această taxă se declară pe 25 iunie și se plătește pe 25 iunie, pentru că acesta este termenul legal pentru impozitul pe profit.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
antifrauda
omv petrom
taxa
proces verbal
decizie de impunere
proces verbal anaf