OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze din România, a votat împotriva vânzării principalelor active ale combinatului chimic Oltchim către compania Chimcomplex a omului de afaceri Ștefan Vuza în adunarea creditorilor Oltchim din decembrie anul trecut întrucât vânzarea acestor active riscă să anuleze ipoteca instituită în 2012 în favoarea OMV Petrom pe certificatele de emisii de gaze cu efect de seră cuvenite combinatului până în 2020 inclusiv.
Ulterior, OMV Petrom a contestat în instanță respectiva hotărâre a adunării creditorilor Oltchim, cerând constatarea nelegalității parțiale a acesteia și anularea ei în ceea ce privește aprobarea vânzării activelor Oltchim. Tribunalul Vâlcea a respins însă solicitarea OMV Petrom, la începutul lunii trecute.
Compania controlată de grupul austriac OMV este unul din principalii creditori ai Oltchim, cu o creanță de peste 58 milioane lei. Creanța provine din două contracte de vânzare-cumpărare semnate inițial cu combinatul vâlcean în 2007, pentru livrări de etilenă și propilenă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În august 2012, cele două companii au semnat un contract prin care, pentru garantatea plății datoriei, a fost constituită o ipotecă mobiliară în favoarea OMV Petrom având ca obiect certificatele de emisii de gaze cu efect de seră care urmau să fie alocate gratuit către Oltchim în perioada 2013-2020 pentru combinatul din Râmnicu Vâlcea și pentru instalațiile petrochimice de la Arpechim din Bradu, Argeș, cele din urmă preluate chiar de la OMV Petrom în 2010.
După intrarea în insolvență a Oltchim în 2013, OMV Petrom a obținut în fiecare an în instanță ridicarea parțială a suspendării executării garanției constând în respectivele certificate CO2 și a vândut cotele alocate Oltchim pentru anii 2013, 2014, 2015, 2016 și 2017.
Acest lucru nu va mai fi însă posibil de acum încolo, susține OMV Petrom potrivit documentelor instanței, întrucât activele Oltchim și autorizațiile de mediu ale acestora în baza cărora combinatul era îndreptățit să primească certificate CO2 vor fi transferate libere de orice sarcini către Chimcomplex, ceea ce înseamnă că garanția ipotecară a OMV Petrom nu va mai fi în vigoare.
"(...) creditoarea a învederat că, prin contractul de vânzare de active încheiat cu Chimcomplex, va fi transferată însăși autorizația în temeiul căreia debitoarei Oltchim i s-au emis certificatele CO2, obiect al garanției OMV Petrom, condiții în care Oltchim și Chimcomplex aveau obligația de a asigura protecția corespunzătoare a creanței garantate OMV Petrom, ceea ce nu s-a întâmplat. (...) A învederat și faptul că absența certificatelor din contractul de vânzare încheiat cu Chimcomplex și din Hotărârea din 18.12.2017 echivalează cu negarea caracterului garantat al creanței OMV Petrom. Garanția încetează ca urmare a transferului certificatelor către Chimcomplex, iar OMV Petrom nu va beneficia de o garanție similară, iar în aceste condiții creanța OMV Petrom ar deveni una chirografară", relevă sursa citată.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții va fi modificat: Vor fi eliminate companiile cu pierderi și limitat numărul reprezentanților statului în conducereÎn perioada 2018-2020 inclusiv, Oltchim va primi un număr de aproape 489.000 de certificate. La valoarea din decembrie 2017 a unui certificat, de 6,96 euro/bucata, asta ar însemna o sumă totală de 3,4 milioane euro.
În replică, Oltchim a arătat că ipoteca OMV Petrom pe certificatele CO2 cuvenite Oltchim reprezintă o garanție asupra unor bunuri viitoare.
"Contractul de ipotecă mobiliară încheiat de OMV Petrom și Oltchim a avut drept obiect certificatele viitoare, cu toate aceste condiționalități legale și faptice, astfel încât creditorul cunoștea de la semnarea contractului regimul lor juridic și riscul ca, în viitor, acestea să nu mai intre în patrimoniul Oltchim. Contractul de ipotecă nu prevede dispoziții care să oblige în vreun fel Oltchim la asigurarea că, în viitor, va primi certificatele sau la abținerea de la vreun act privind instalațiile. Ipoteca a fost instituită astfel încât, dacă Oltchim va primi certificatele, acestea vor fi ipotecate în favoarea OMV Petrom. (...) Concluzionând, a arătat că certificatele de gaze cu efect de seră ce ar putea fi alocate în viitor nu pot fi evaluate și nici valorificate de administratorul judiciar înainte de alocarea lor și, astfel, acestea nu pot face obiectul vânzării de active. Certificatele reprezintă un drept potențial, o vocație a debitorului, condiționat de operarea instalațiilor și de alți factori. Odată înstrăinate instalațiile, Oltchim nu mai îndeplinește condițiile legale de a primi certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, iar ipoteca OMV, în lipsa bunurilor, nu se mai poate perfecta. A mai arătat că dreptul pretins de creditorul OMV Petrom nu există, întrucât, potrivit dispozițiilor Codului civil și ale contractului de ipotecă mobiliară, ipoteca asupra certificatelor poate fi invocată numai de la momentul dobândirii acestora. Ipoteca pe bunurile viitoare nu este efectivă și nici opozabilă creditorilor Oltchim", se menționează în documentele instanței.
CITEȘTE ȘI Guvernul ar putea introduce prin ordonanță opțiunea firmelor de a alege între impozitul pe profit sau pe cifra de afaceri
Tribunalul Vâlcea a dat dreptate combinatului și a respins contestația OMV Petrom.
Și alți creditori s-au opus aprobării contractului de vânzare de active Oltchim – Chimcomplex în adunarea din decembrie 2017, din alte motive. Prețul de adjudecare a fost stabilit la 127 milioane euro.
Profitul net al Oltchim a crescut cu peste 19% anul trecut, la 45,6 milioane lei, în condițiile în care cifra de afaceri s-a majorat cu 28%, la 969,8 milioane lei.
Președintele board-ului Chimcomplex, Virgiliu Băncilă, a declarat recent, pentru Reuters, că grupul vrea să ajungă la o cifră de afaceri de 300 de milioane de euro până în 2020, în urma cumpărării activelor Oltchim. Acesta a estimat că tranzacția de preluare a activelor combinatului vâlcean ar putea fi finalizată până în luna iulie a acestui an.