EXCLUSIV Noua centrală pe gaze din Titan: a fost atribuit contractul pentru studiul de fezabilitate. Ar putea produce și agent de refrigerare, pe lângă căldură și electricitate

EXCLUSIV Noua centrală pe gaze din Titan: a fost atribuit contractul pentru studiul de fezabilitate. Ar putea produce și agent de refrigerare, pe lângă căldură și electricitate
scris 6 mai 2022

Titan Power SA, compania controlată indirect de Ministerul Energiei, înființată în urmă cu mai bine de 3 ani în scopul construirii unei centrale noi de producție de energie electrică și termică cu putere instalată de 50 MW în cartierul bucureștean omonim, care să îmbunătățească alimentarea cu căldură și apă caldă în sistem centralizat a locuitorilor din zonă, dar și să întărească securitatea aprovizionării cu electricitate, a atribuit contractul de elaborare a studiului de fezabilitate al investiției.

"Procedura de atribuire a contractului privind <Elaborarea documentației tehnico-economice necesare fundamentării soluției de producere combinată a energiei electrice și termice (cogenerare/trigenerare), aferentă unei centrale electrice de înaltă eficiență, pe amplasamentul CET Titan – București, Faza: Studiu de Fezabilitate> a fost finalizată. Ofertantul declarant câștigător al licitației de către Comisia de evaluare a ofertelor este Asocierea Tractabel Engineering & KPMG Advisory", au declarat pentru Profit.ro reprezentanții Titan Power.

Urmărește-ne și pe Google News
Putin a ordonat represalii economice ca răspuns la sancțiunile „neprietenoase” ale Occidentului. Ce prevede decretul liderului de la Kremlin CITEȘTE ȘI Putin a ordonat represalii economice ca răspuns la sancțiunile „neprietenoase” ale Occidentului. Ce prevede decretul liderului de la Kremlin

Potrivit sursei citate, termenul de finalizare a studiului este de 38 de săptămâni (aproape 6 luni). Contractul a fost semnat pe 5 aprilie, la valoarea de circa 2,3 milioane lei plus TVA.

"Ulterior recepționării documentației, se va parcurge etapa de pregătire/planificare a documentelor necesare lucrărilor de execuție <la cheie> (racordare, proiectare, procurare, construire). După finalizarea documentațiilor și emiterea avizului tehnic de racordare (ATR), se va demara imediat procedura de licitație a lucrărilor de construire. Finalizarea lucrărilor se va face în termenul ce va reieși din oferta câștigătoare a contractului <la cheie> (proiectare, procurare, construire). Având în vedere importanța pe care o acordăm acestui proiect, vă asigurăm de întreaga noastră implicare pentru a veni, pe această cale, în sprijinul Municipiului București și al sistemului energetic național (SEN)", au mai transmis cei de la Titan Power.

Guvernul vine cu subvenție de 50 bani pe litrul de combustibil pentru transportatori și distribuitori CITEȘTE ȘI Guvernul vine cu subvenție de 50 bani pe litrul de combustibil pentru transportatori și distribuitori

Compania, înființată în martie 2019, este controlată de Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), cu 67,3% din acțiuni, restul capitalului fiind în posesia Electrocentrale Grup. Ambele societăți acționare sunt deținute integral de către Ministerul Energiei. Proiectul noii centrale a fost gândit să fie realizat pe amplasamentul fostei CET Titan, pe un teren de circa 2,7 hectare.

"Este oportună stabilirea condițiilor de fezabilitate necesare realizării unei noi capacitati de producere a energiei termice, în cogenerare de înaltă eficiență, care să conducă la creșterea eficienței energetice, precum și la oferirea serviciului de alimentare cu energie termică, în condiții de siguranță, consumatorilor din zona fostei CET Titan București și nu numai. Datorită dezvoltării comerciale, în zonă se estimează și un potențial pentru servicii de refrigerare, care poate face atractivă și trigenerarea, respectiv furnizarea de agent de refrigerare", se menționează în caietul de sarcini al licitației pentru studiul de fezabilitate.

ULTIMA ORĂ Un microfon a fost găsit în biroul lui Raed Arafat. Ministrul de Interne confirmă CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Un microfon a fost găsit în biroul lui Raed Arafat. Ministrul de Interne confirmă

Titan Power dispune de un capital social de peste 140 milioane lei.

"Pe de altă parte, producția de energie electrică debitată de centralele din București la barele de 110 kV ale rețelei electrice de distribuție (RED) s-a redus foarte mult în ultimii ani în absența termoficării (cogenerării) în zona N-E a capitalei, unde nu există altă sursă de alimentare decât injecția din rețeaua electrică de transport (RET). În același timp, vechimea capacităților instalate în București poate duce la indisponibilități în perioade critice, conform Transelectrica. Pentru anul 2022, ANRE estimează ”o lipsă de capacitate de producere în SEN în raport cu cererea de consum de 1.799 MW, iar pentru anul 2027, o lipsă de capacitate de producere de 2.512 MW. Aceste valori sunt la limita capacității de import a liniilor electrice de transport transfrontaliere”. În concluzie, investiția e necesară și oportună, în principal, pentru următoarele obiective: furnizarea de energie electrică în rețeaua electrică de distribuție (RED) și/sau în rețeaua electrică de transport (RET) aferente municipiului București; furnizarea de agent termic în rețeaua municipală, în sistem centralizat si eficient, rezolvând o problema majoră de siguranță termică în zona de N-E a Municipiului București; (…)", se mai afirmă în documentul citat.

”Alte bănci rusești vor părăsi Swift”, spune șeful diplomației UE CITEȘTE ȘI ”Alte bănci rusești vor părăsi Swift”, spune șeful diplomației UE

Fosta CET Titan, construită în anii ’60, a fost scoasă din funcțiune în urmă cu 6 ani, din cauza uzurii fizice și morale avansate. În 2017 a fost finalizată demolarea centralei și dezafectarea amplasamentului. Terenul, care s-a aflat în proprietatea Electrocentrale Grup și a fost introdus în capitalul Titan Power ca aport în natură, beneficiază de posibilitate de racordare facilă la rețelele de gaze, apă și energie electrică, aflate în proximitate.

Anul trecut, Compania Municipală Termoenergetica, operatorul sistemului centralizat de încălzire din Capitală aflat sub autoritatea Consiliului General al Municipiului București (CGMB), a intenționat să închirieze capacități provizorii modulare de producție de agent termic pe gaze naturale de până la 70 MW (60 Gcal/h), pe care să le instaleze în cartierul Titan pentru întărirea siguranței alimentării zonei de nord-est a Bucureștiului până la construirea noii centrale a Titan Power, însă în cele din urmă a anulat licitația demarată în acest scop, singura ofertă primită fiind declarată neconformă.

viewscnt
Afla mai multe despre
caldura apa calda bucuresti
caldura apa calda titan colentina
titan power
cet titan