EXCLUSIV Listarea Hidroelectrica de către FP dă o gură de oxigen și Guvernului - poate primi în jur de jumătate de miliard de lei

EXCLUSIV Listarea Hidroelectrica de către FP dă o gură de oxigen și Guvernului - poate primi în jur de jumătate de miliard de lei
scris 23 iun 2023

Guvernul, cu probleme bugetare în ultimele luni și perspectiva unei rectificări complicate în această vară, poate primi o gură de oxigen din listarea Hidroelectrica de către Fondul Proprietatea (FP), care a început astăzi. Ministerul Finanțelor este acționar al FP, cu aproape 6% din acțiuni, iar în baza acestei participații poate avea repartizări de cash de la Fondul Proprietatea de circa jumătate de miliard de lei, potrivit calculelor Profit.ro.

Potrivit informațiilor Profit.ro, dividendele obișnuite de la FP, încasate sau la care are dreptul Ministerul Finanțelor până în prezent, se ridică la 190-200 milioane lei, din dividende pe anul 2021 (încasate în 2022) și pe 2022 (urmând a fi încasate în iulie 2023). Statul are 6% din acțiuni după ce, la început de 2022, Ministerul Finanțelor, condus la momentul respectiv de Adrian Câciu, a surprins piața și a vărsat la capitalul social al Fondului Proprietatea circa 189 milioane lei, devenind de facto acționar al Fondului, ca reprezentant al Guvernului și statului român.

Urmărește-ne și pe Google News

Operațiunea se dovedește a fi una extrem de profitabilă într-un interval foarte scurt pentru Guvern.

EXCLUSIV Imobiliare pe bursă. BVB vizează atragerea la cota pieței sale a fondurilor de investiții de tip REIT care concentrează dețineri din real estate. Demersuri pentru un cadru fiscal atractiv CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Imobiliare pe bursă. BVB vizează atragerea la cota pieței sale a fondurilor de investiții de tip REIT care concentrează dețineri din real estate. Demersuri pentru un cadru fiscal atractiv

Fondul Proprietatea a scos astăzi la vânzare 78 milioane acțiuni din Hidroelectrica. Nivelul anticipat al ofertei, incluzând orice Opțiune de Supra-Alocare, este însă de până la 89,7 milioane acțiuni, reprezentând până la întreaga sa participație, de 19,94%, din capitalul social.

Oferta a început chiar astăzi, 23 iunie, și va fi derulată până pe 4 iulie. Se preconizează ca admiterea și începerea tranzacționării pe BVB să aibă loc în jurul datei de 12 iulie 2023, cu simbolul de tranzacționare H2O, dacă IPO-ul se încheie cu succes. Acțiunile vor fi ofertate într-un interval de preț de 94 - 112 lei/acțiune (respectiv până la circa 8,7 miliarde lei), ceea ce corespunde unei capitalizări de piață de la 42,2 miliarde lei până la 50,3 miliarde lei (8,5 miliarde euro - 10,1 miliarde euro).

Suma care va ajunge efectiv la stat de pe urma participației deținute de Finanțe la Fondul Proprietatea depinde de modul în care Fondul va opta să transfere beneficiile din vânzare către acționarii săi.

Astfel, la pachetul de 78 milioane acțiuni, listarea ar putea aduce FP (la intervalul de preț de 94-112 lei) între 7,33 miliarde lei și 8,74 miliarde lei. În contul participației Finanțelor, de aproape 6% din FP, ar reveni 440-524 milioane lei.

EXCLUSIV Prima tranzacție majoră a Lion Capital. Cu fostul arbitru Constantin Frățilă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Prima tranzacție majoră a Lion Capital. Cu fostul arbitru Constantin Frățilă

La varianta maximală (preț maxim și pachet de 89,7 milioane acțiuni cu supra-alocare), participației de circa 6% a Ministerului Finanțelor i-ar reveni circa 600 milioane lei.

Statul - acționar FP

Ministerul Finanțelor a transmis Profit.ro, la scurt timp după ce a devenit acționar al FP,  că intenționează să păstreze participația la Fondul și să beneficieze de drepturile aduse de calitatea de acționar, printre care încasarea de dividende, exercitarea dreptului de vot și posibilitatea de a desemna reprezentanți în conducerea societății.

Fondul Proprietatea a fost înființat conform Legii  nr. 247/2005 și a fost a fost deținut initial în întregime de stat, prin Ministerul Finanțelor, până la transmiterea acțiunilor din proprietatea statului către persoane fizice sau juridice. În prezent, statul nu mai acordă despăgubiri pentru imobilele preluate în mod abuziv de regimul comunist prin acțiuni la Fondul Proprietatea, această modalitate de compensare fiind încheiată odată cu apariția Legii nr. 165/2013.

Prin Legea nr. 247/2005 a fost stabilit un “mecanism de plată” prin care Statul Român a vărsat o parte din capitalul social rămas nevărsat, mecanism ce a funcționat până la 15 ianuarie 2015, când a fost abrogat prin Legea nr. 10/2015, astfel încât statul a rămas cu o participație la Fondul Proprietatea subscrisă dar nevarsată. Conform cadrului general prevăzut de Legea societăților, acționarii au obligația să achite contribuția la capitalul social al unei societăți.

EXCLUSIV Listarea Hidroelectrica de către FP dă o gură de oxigen și Guvernului - poate primi în jur de jumătate de miliard de lei

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
fondul proprietatea
guvern
listare
ministerul finantelor