EXCLUSIV Listarea anul acesta a Hidroelectrica - compromisă din cauza COVID-19

EXCLUSIV Listarea anul acesta a Hidroelectrica - compromisă din cauza COVID-19
scris 12 mai 2020

Este cert 100% că listarea la bursă a celui mai mare producător de energie din România, Hidroelectrica, controlat de statul român, nu va fi anul acesta, din cauza efectelor pandemiei de COVID-19, a declarat, pentru Profit.ro, Karoly Borbely, membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica și fost secretar de stat în Ministerul Energiei, actualmente al Economiei.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri deține 80% din capitalul Hidroelectrica, restul acțiunilor fiind în posesia Fondului Proprietatea.

Urmărește-ne și pe Google News

"100% listarea nu se face anul acesta, este compromisă din cauza efectelor pandemiei COVID-19 asupra piețelor de capital. Nici n-aș putea să estimez când s-ar putea face, dacă în primăvara sau în toamna anului viitor, după ce se va termina pandemia", a spus Borbely.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Recent, Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments și manager de Fond, Fondul Proprietatea, a apreciat că listarea Hidroelectrica nu este posibilă anul acesta, ci anul anul viitor, precizând că o perioadă mai lungă de restricții va accentua potențialul unei amânări a listării.

Gigantul Amazon, interesat de preluarea AMC Entertainment, cel mai mare operator de cinematografe din lume CITEȘTE ȘI Gigantul Amazon, interesat de preluarea AMC Entertainment, cel mai mare operator de cinematografe din lume

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a declarat recent într-o conferință de presă că a fost demarată procedura pentru privatizarea Hidroelectrica, precizând că acest lucru nu trebuie făcut în perioadă de criză, atunci când "speculanții sunt peste tot, iar prețurile sunt jos". El a mai spus că a fost deja selectat consultantul care va duce compania la cota bursei.

Karoly Borbely a precizat pentru Profit.ro că, deocamdată, a fost selectat consultantul juridic, precum și cel de equity, iar firma de consultanță care va fi însărcinată propriu-zis cu listarea Hidroelectrica va fi selectată în perioada următoare.

"Procedura de selecție a consultantului de listare va dura încă 3 luni. În vara acestui an se vor face evaluările efectelor coronavirus asupra piețelor de capital și a procesului de listare. Ulterior, consultantul de listare care va fi selectat va face toate analizele necesare în vederea stabilirii unei ferestre optime pentru IPO și a intervalului de preț de listare, va face un raport detaliat în acest sens, pe care îl va înainta Guvernului, și pe baza acestui raport se va lua la un moment dat o decizie", a menționat Karoly Borbely.

Achizițiile publice prin negociere directă vor continua și pe durata stării de alertă CITEȘTE ȘI Achizițiile publice prin negociere directă vor continua și pe durata stării de alertă

El a precizat că "nimeni nu trebuie să se teamă de listarea Hidroelectrica", pentru că statul va continua să dețină pachetul majoritar de acțiuni și controlul asupra companiei, iar banii rezultați din listare vor merge în conturile Hidroelectrica și vor putea fi folosiți pentru investiții.

"Listarea înseamnă un ansamblu de efecte pozitive, atât pentru stat, cât și pentru companie. Înseamnă, printre altele, mai multă transparență, optimizare organizațională, întărirea managementului corporativ și investiții noi. Avem multe exemple bune în regiune, de companii de stat care au devenit mai puternice după ce au listat la Bursă participații minoritare, de exemplu în Ungaria și Polonia. De asemenea, România trebuie să se mențină pe radarul marilor investitori internaționali, iar pentru asta trebuie să fim prezenți pe piața de capital și să ne respectăm angajamentele", a mai spus Borbely.

Hidroelectrica a terminat anul trecut cu un profit operațional EBITDA de peste 3 miliarde lei, la o cifră de afaceri de 4,14 miliarde lei. Ca urmare a abrogării celebrei și controversatei OUG nr. 114/2018, acționarul minoritar FP și-a reevaluat în creștere participația de 20% din capitalul companiei, de la 4,144 miliarde lei în noiembrie 2019 la 4,886 miliarde lei în decembrie anul trecut. La 31 decembrie 2018, evaluarea era de 3,885 miliarde lei. La această evaluare, întreaga companie ar valora circa 24,4 miliarde lei.

Hidroelectrica a propus recent acționarilor repartizarea de dividende în valoare totală de 1,253 miliarde lei din profitul pe anul trecut, din care peste un miliard de lei vor merge către acționarul majoritar. Suma totală propusă ca dividende reprezintă peste 90% din profitul net contabil al Hidroelectrica pe 2019, cifrat la 1,386 miliarde lei. Dacă propunerea va fi aprobată în AGA companiei, banii ar urma să fie virați până cel târziu pe 28 iulie.

viewscnt
Afla mai multe despre
listare hidroelectrica
ipo hidroelectrica
profit hidroelectrica
dividende hidroelectrica