Electrocentrale București (ELCEN), controlată de Ministerul Energiei, furnizorul de agent termic al RADET, operatorul de termoficare din subordinea Primăriei Municipiului București (PMB), a dat în judecată Primăria la începutul lunii iulie solicitând despăgubiri în valoare de peste 1 milion de lei pentru exproprierea de către PMB în 2013, în mandatul fostului primar general Sorin Oprescu, a unui teren al ELCEN în vederea construirii Pasajului Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu.
Dosarul a fost înregistrat pe 6 iulie 2016 la Tribunalul București. Pe 12 septembrie, instanța a decis să respingă cererea de chemare în judecată formulată de ELCEN, însă producătorul de energie termică poate solicita reexaminarea solicitării.
"ELCEN urmează să formuleze o cerere de reexaminare în acest dosar, în termenul prevăzut de lege", au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții ELCEN. Primăria Capitalei a transmis că nu a fost citată în acest dosar.
CITEȘTE ȘI FOTO România primește primele avioane F16 din PortugaliaLucrările la Străpungerea Bulevardul Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu au demarat în 2010 și ar fi trebuit finalizate în 2013, însă au fost întrerupte la puțin timp de la debut, după execuția a circa 20% din proiect, tocmai din cauza problemelor și litigiilor apărute cu exproprierea terenurilor și imobilelor necesare lucrărilor, precum și cu despăgubirile cuvenite proprietarilor, considerate a fi prea costisitoare de către municipalitate. Blocajul a durat 4 ani, lucrările fiind reluate în 2014.
Terenul ELCEN care a fost expropriat de Primărie pentru cauză de utilitate publică este în suprafață de 118 mp și se află pe strada Releului nr. 2B, sector 3. Potrivit Hotărârii nr. 155/2012 a Consiliului General al Municipiului București (CGMB), instituția estima despăgubirea cuvenită ELCEN pentru respectivul teren la 112.529,64 lei.
Un an mai târziu, prin Dispoziția nr. 1068/8.09.2013 a Primarului Municipiului București, terenul a fost expropriat, cu aceeași valoare de despăgubire, documentul citat menționând că "sumele de bani aferente despăgubirii proprietarilor (...) au fost consemnate în conturi deschise pe numele acestora". În total, Primăria a alocat pentru despăgubirea proprietarilor expropriați în vederea realizării proiectului Străpungerea Bulevardul Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu suma de 30,93 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Rata creditelor neperformante a scăzut la 11% în iuliePotrivit informațiilor furnizate Profit.ro de către ELCEN, compania controlată de Ministerul Energiei a cerut în instanță Primăriei despăgubiri aproape duble, de 208.743,63 lei, doar pentru exproprierea ca atare a terenului de 118 mp, plus 367.157 lei reprezentând "contravaloarea mijlocului fix – instalație de cântărire din mers a vagoanelor ce a fost demontată ca urmare a exproprierii terenului pentru cauza de utilitate publică", plus 426.465 lei reprezentând "valoarea relocării instalației de cântărire din mers a vagoanelor și costul demontării din poziția actuală a echipamentului și instalațiilor într-o altă zonă" – în total, peste 1 milion de lei.
În plus, ELCEN a mai cerut Primăriei să plătească "despăgubirile aferente diferenței de costuri între transportul pe cale ferată a materiilor prime necesare procesului de producție și transportul auto al acestor materii prime, materiale, echipamente", în sumă neprecizată. ELCEN a solicitat de asemenea instanței ca Primăria să fie obligată să întocmească documentația cadastrală de dezlipire a terenului respectiv, supus procedurii de expropriere, și să-l înscrie în cartea funciară.
CITEȘTE ȘI Darea și luarea de mită în dosarul lui Dan Adamescu sunt dovedite dincolo de orice dubiu - motivarePotrivit b365.ro, la începutul lunii martie, Primăria Capitalei estima că Străpungerea Bulevardul Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu va fi finalizată în iulie. Proiectul prevede lărgirea bulevardului la trei benzi pe sens de la intersecția cu Theodor Pallady și construirea unui pasaj suprateran peste râul Dâmbovița la intersecția bulevardului Nicolae Grigorescu cu Splai Dudescu. Valoarea totală actualizată a proiectului se ridică la 350 milioane lei. Pâna la finalul anului trecut fuseseră realizate lucrări de 114 milioane lei, mai rămânând de executat unele de 234 milioane lei. În bugetul Capitalei pe 2016, însă, pentru această investiție au fost alocați doar 33,4 milioane lei.
ELCEN a dat în judecată PMB și CGMB la începutul lunii iulie, când începuseră deja "frecușurile" între producătorul de energie termică, RADET, Ministerul Energiei și Primărie cu privire la datoria istorică de 3,6 miliarde lei a Regiei de termoficare față de ELCEN. ELCEN este controlată de Ministerul Energiei și produce și distribuie energie termică și energie electrică. Este cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând aproape 40% din producția la nivelul țării și 90% din producția din București. RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului București și este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România. Regia asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social și industrial (instituții publice și companii).
Romgaz, furnizorul de gaze al ELCEN, companie de stat controlată tot de Ministerul Energiei, a anunțat, luni seară, că este obligată să întrerupă, începând de marți, livrările de gaze naturale către ELCEN, ca efect al deciziei producătorului de energie termică al Capitalei de a solicita instanței să îi accepte intrarea în insolvență, după ce RADET a recurs la aceeași măsură.
CITEȘTE ȘI CNADNR decalează termenul de finalizare al lucrărilor pe lotul 3 al autostrăzii Sibiu-Orăștie din cauza ploilorMarți, reprezentanții ELCEN au declarat, pentru News.ro, că urmează să plătească 6 milioane de lei către Romgaz, pentru gazele livrate, din datoria totală de 319 milioane lei, bani care vor ajunge pentru gazele necesare în această săptămână, astfel încât bucureștenii vor avea apă caldă. Măsura a fost convenită într-o ședință de câteva ore care a avut loc la sediul Ministerului Energiei, la care au participat reprezentanți ai Romgaz și ELCEN.
Tot marți, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că nu se pune problema opririi apei calde, pentru că "ar fi o faptă penală" și că Guvernul trebuie să găsească soluții urgente, "iar corespondența dintre cele două instituții ale Guvernului, Romgaz și Elcen, să fie făcută fără a mai speria populația și fără a mai aduce în discuție bucureștenii care își plătesc facturile la zi".
"Având în vedere că Romgaz este în proprietatea statului în procent de 70%, iar Elcen este în proprietatea statului în procent de 90%, statul român taie gazul statului român, pedepsindu-i pe români. Aceasta este concluzia, pentru că cele două entități, Romgaz și Elcen, sunt în subordinea Guvernului României, au în consiliul de administrație reprezentanți ai Guvernului României și unul dintre consiliile de administrație, cel al Romgaz, a decis să tăie gazele către Elcen, doar pentru că acesta a intrat în insolvență, procedura necesară în actuala situație economică", a declarat, marți, primarul general al Capitalei, comentând anunțul Romgaz privind întreruperea furnizării de gaze naturale către Elcen.
Firea a susținut că RADET, care este în subordinea Primăriei Generale, a solicitat intrarea în insolvență pentru a-i proteja pe locuitorii din București, deoarece Elcen solicită plata unei datorii istorice care nu este inclusă în contabilitatea Primăriei Generale și nu există nicio formă legală și nicio justificare ca Municipalitatea să plătească acele penalități la penalități, "exact cum a fost pe timpul bulei imobiliare a creditelor care erau făcute din pix”.
CITEȘTE ȘI FOTO Centrul de Management Integrat pentru Situații de Urgență, de 25 milioane euro, nu este folosit. ISU stă în 32 clădiri cu risc seismic ridicat În ceea ce privește oprirea gazelor furnizate de Romgaz către Elcen, Firea a explicat că Elcen a mai achiziționat gaze în perioada anterioară și mai are și pe stoc, ea asigurându-i pe bucureșteni că nu se pune problema să rămână apa caldă.
"Până la sfârșitul anului, Primăria Capitalei va plăți către RADET, iar RADET va putea face plăți în continuare către Elcen și Elcen către Romgaz, Distrigaz și Transgaz suma de 193 milioane lei, adică 42 milioane euro, sume care sunt prevăzute în buget la capitolul subvenție. Populația a plătit la zi factura, deci nu are de ce să fie pedepsită din cauza unor litigii comerciale sau neînțelegeri dintre două companii ale statului. Problema acum este de competența Guvernului", a mai declarat Gabriela Firea.
Ea a mai susținut că Guvernul trebuie să găsească soluții urgente în acest sens, "iar corespondența dintre cele două instituții ale guvernului, Romgaz și Elcen, să fie făcută fără a mai speria populația și fără a mai aduce în discuții bucureștenii care își plătesc aceste facturi la zi".
"Sunt deschisă dialogului cu premierul României, cu vicepremierii Dâncu și Borc, am ținut legătură permanent cu ministrul energiei iar CA al RADET a inițiat, deja, consultări cu reprezentanții creditorilor, astfel încât să existe o predictibitate în ceea ce privește plățile pe acest circuit al decontărilor între structurile implicate", a concluzionat primarul general.