EXCLUSIV Dosarul Petrotel Lukoil: SIF Muntenia s-a constituit parte civilă în procesul penal, nu și Fondul Proprietatea

EXCLUSIV Dosarul Petrotel Lukoil: SIF Muntenia s-a constituit parte civilă în procesul penal, nu și Fondul Proprietatea
scris 12 oct 2015

SIF Muntenia este, cel puțin deocamdată, singurul dintre acționarii minoritari ai rafinăriei Petrotel Lukoil care s-a constituit parte civilă în procesul penal în care sunt inculpați acționarul majoritar al companiei, Lukoil Europe Holdings, precum și mai multe persoane din conducerea rafinăriei și din Consiliul de Administrație, acuzațiile fiind de spălare de bani și de folosire cu rea-credință a creditului societății, iar prejudiciul total este estimat la aproape 1,2 miliarde euro.

SIF Muntenia deține 1,37% din acțiunile Petrotel Lukoil. Alt acționar minoritar semnificativ al rafinăriei este Fondul Proprietatea, cu 1,18% din acțiuni, având o valoare nominală totală de 5,38 milioane lei. Lukoil Europe Holdings controlează societatea cu 97,1% din capital, restul titlurilor fiind în posesia mai multor persoane fizice.

Urmărește-ne și pe Google News

"SIF Muntenia, în calitate de acționar al societății Petrotel Lukoil SA, a formulat o cerere prin care a arătat că se constituie parte civilă cu suma de 6.246.505 lei, reprezentând contravaloarea a 2.498.642 acțiuni (la valoarea nominală de 2,5 lei/acțiune – n.r.) deținute la Petrotel Lukoil SA", se arată în răspunsul transmis de Tribunalul Prahova la solicitarea de informații a Profit.ro cu privire la faptul dacă există persoane, fizice sau juridice, care s-au constituit parte civilă în acest dosar penal.

Potrivit aceleiași surse, rafinăria Petrotel Lukoil a depus o cerere în același dosar, prin care a declarat că nu se constituie parte civilă, "întrucât nu a suferit nici un prejudiciu derivând din operațiunile și/sau deciziile luate de către membrii Consiliului de Administrație Petrotel Lukoil SA sau persoanele din conducerea acestei societăți, incluzând pe Andrei Bogdanov, Andrei Rață, Dan Dănulescu, Olga Kuzina, Alexei Voințev și Dorel Duțu, inculpați în dosar".

"No comment"

Anterior, SIF Muntenia a răspuns, la întrebările Profit.ro referitoare la constituirea sau nu a societății drept parte civilă în dosarul Petrotel Lukoil, precum și la motivațiile oricăreia dintre cele două decizii posibile, că aceste informații "nu pot fi comunicate spre a fi făcute publice, având în vedere stadiul de soluționare al respectivului dosar".

La aceleași întrebări, Fondul Proprietatea a transmis că nu este în măsură să ofere comentarii asupra acestui subiect. 

Pe 22 septembrie, Tribunalul Prahova a scăzut valoarea sechestrului asigurator instituit de procurorii Parchetului Ploiești asupra conturilor Petrotel Lukoil și Lukoil Europe Holdings de la 2,007 miliarde euro la 1,184 miliarde euro. În încheierea judecătorului de cameră preliminară de atunci se remarca "lipsa constituirii părții civile" în acest dosar.

De asemenea, în rechizitoriul Parchetului Ploiești în această speță, datat 30 iulie, procurorii menționează că au solicitat pe 22 iulie societăților SIF Muntenia, Fondul Proprietatea și Petrotel Lukoil să comunice dacă se constituie parte civilă în dosarul penal. "Doar S.C. Petrotel Lukoil SA a comunicat, prin adresa nr.2236/30.07.2015, faptul că nu se constituie parte civilă", se arată în rechizitoriu.

Procurorii susțin că s-ar fi externalizat profituri

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii ploieșteni, prin achiziții de materie primă prin intermediul unor societăți din grup la prețuri ridicate și vânzarea de produse finite la prețuri sub cele de cost, Petrotel Lukoil ar fi externalizat profituri atât către firme din grup, cât și către societății offshore, pentru a nu raporta profit în România și a nu achita impozit pe profit către bugetul de stat. 

În plus, această politică de prețuri ar fi decapitalizat compania, creând nevoia de credite contractate de la acționarul majoritar, Lukoil Europe Holdings, cu dobânzi mari, rambursările acestor credite "fiind o formă de transfer și externalizare a lichidităților" Petrotel către acționarul majoritar Lukoil Europe Holdings, după exprimarea din rechizitoriu.

Datele Ministerului Finanțelor Publice arată că, în perioada 2008-2014 inclusiv, Petrotel Lukoil a raportat pierderi cumulate de peste 2,2 miliarde lei.

Diluări succesive ale acționarilor minoritari

SIF Muntenia, fostul Fond al Proprietății Private IV Muntenia, este acționar la Petrotel Lukoil încă de dinainte de privatizarea rafinăriei, în 1998. La finalul anului 2007, SIF Muntenia deținea același număr de acțiuni ca și în prezent la rafinărie, care însă reprezentau atunci 2,53% din capitalul societății. Ulterior, prin majorări de capital succesive, la care acționarii minoritari nu au participat, Lukoil Europe Holdings a diluat treptat participațiile acestora. 

În bilanțul SIF Muntenia pe anul 2007, participația la Petrotel era evaluată la 2,78 milioane lei, adică la 1,11 lei/acțiune, reprezentând deja un discount masiv față de valoarea nominală a acțiunii, de 2,5 lei. În prezent, SIF Muntenia evaluează valoarea participației sale la Petrotel la zero, din cauza faptului că societatea are capitaluri proprii negative.

Fondul Proprietatea este acționar la Petrotel Lukoil de la înființarea Fondului, în 2005, când statul i-a transferat 2,58% din acțiunile societății, prin legea privind reforma în domeniile proprietății și justiției. Ulterior, participația FP a ajuns să reprezinte, în urma majorărilor de capital ale acționarului majoritar al Petrotel, 1,18% din acțiunile companiei. Tot din cauza capitalurilor negative ale Petrotel, participația FP la rafinărie este trecută cu valoarea zero în bilanțul Fondului.

În raportul FP pe 2010 se menționează că Fondul a decis să nu participe, deși avea drept de preferință, la majorarea de capital din acel an de la Petrotel, de peste 583 milioane lei, efectuată de acționarul majoritar ca urmare a capitalurilor negative ale companiei. La AGA din 17 august 2015, când s-a decis ultima majorare de capital de la Petrotel, cu 968 milioane lei, SIF Muntenia nu și-a trimis reprezentant, iar FP, deși reprezentată, a votat împotriva majorării de capital. Din ce 968 milioane lei plătiți de acționarul majoritar, Lukoil Europe Holdings, doar 98,77 milioane lei au mers în majorarea propriu-zisă a capitalului rafinăriei, restul reprezentând prime de emisiune.  

SIF 4, mai "activist" decât FP în privința Petrotel

De-a lungul anilor, SIF Muntenia, din postura de acționar minoritar, s-a aflat în litigiu în instanță cu Petrotel Lukoil. În raportul SIF 4 pe 2006, Petrotel Lukoil apare pe o listă de mai multe companii ale căror decizii AGA au fost atacate de SIF Muntenia, motivele de atac fiind "proiecte de divizări asimetrice ce aveau ca finalitate prejudicierea intereselor acționarilor minoritari sau încălcări ale reglementărilor în materia pieței de capital, încălcări ce vizau formalitățile de convocare a AGA".

În raportul SIF 4 anul următor, 2007, se menționează că "hotărârile adoptate în adunările generale ale societăților din portofoliul SIF Muntenia SA cu contribuția acționarilor ce dețin o cotă determinantă și care au fost atacate în instanță fiind considerate nelegale si contrare intereselor societății sau ale celorlalți acționari au avut ca obiect divizări (SC Indcom SA Călărași, SC Petrotel Lukoil SA) (...)". În raportul pe 2008 se precizează că instanța a decis în defavoarea SIF Muntenia în procesele cu Petrotel Lukoil.

Din rapoartele anuale aferente perioadei 2007-2014, publicate pe site-ul propriu, rezultă că Fondul Proprietatea nu a declanșat niciodată un litigiu în instanță cu Petrotel Lukoil.

Administratorul FP, Franklin Templeton, se află în prezent sub o intensă presiune din partea acționarilor Fondului, care solicită accelerarea distribuțiilor de cash și reducerea discountului dintre activul net și prețul acțiunii FP. Franklin Templeton le-a cerut, recent, în mod public acționarilor să respingă o propunere de pe ordinea de zi a AGA din 29 octombrie privind încetarea mandatului administratorului și a contractului de administrare dintre acesta și FP, motivând că "a întreprins toate acțiunile rezonabile aflate în controlul său pentru reducerea discountului, însă evoluția discountului de tranzacționare este independentă de Administratorul Fondului".

În special după listarea la BVB, Fondul Proprietatea s-a făcut remarcat printr-o atitudine de investitor extrem de activist la companiile unde deține sau a deținut participații, atât prin acțiuni în instanță, cât și prin persuasiune exercitată asupra acționarilor majoritari, administratorilor și managerilor societăților respective, respectiv asupra instituțiilor publice ce controlează companii de stat din portofoliul FP sau care au putere de legiferare și reglementare cu efect asupra business-ului acestora.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrotel lukoil
lukoil
dosarul petrotel lukoil
fondul proprietatea
sif muntenia