Amromco Energy, cel de-al treilea producător de gaze naturale din România ca volum de extracție după Romgaz și OMV Petrom, controlat de traderul elvețian de mărfuri Mercuria, a solicitat în instanță modificarea contractelor de livrare de gaze încheiate anul trecut cu mai mulți cumpărători angro, argumentând că, din motive care nu puteau fi prevăzute la încheierea acestora și pentru care nu este responsabil, înțelegerile au ajuns să fie excesiv de păguboase pentru Amromco. Producătorul a cerut și suspendarea de urgență, prin ordonanțe președințiale, a executării respectivelor contracte până la soluționarea litigiilor pe fond sau limitarea obligației de livrare în baza acestora la 200 MWh de gaze pe zi, potrivit unui document oficial analizat de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Amromco avea în aprilie 2021 o cotă de circa 1% din producția autohtonă de gaze, potrivit celor mai recente date ale ANRE, iar pe parcursul anului 2020 a ajuns în unele luni și la 4%. Compania a terminat anul trecut cu venituri totale de peste 113 milioane lei, profit net de 10,6 milioane lei și un număr mediu de circa 170 de angajați.
Procesele au fost intentate la finalul lunii iulie și începutul lunii august 2021 și vizează contracte de livrare de gaze încheiate de Amromco, în calitate de vânzător, cu cumpărătorii Engie, cel mai mare furnizor de profil din țară, MET România Energy, OMV Petrom, Distrigaz Vest, Energy Distribution Services și Restart Energy.
Cu Engie, Amromco a încheiat două contracte de vânzare de gaze din producția internă proprie, în februarie și mai 2020. Acum, producătorul arată în instanță, drept motive de suspendare a contractelor, prăbușirea accelerată a producției, dar și triplarea cotațiilor pe piața angro de profil.
"Pe parcursul executării contractelor, Amromco a constatat o epuizare accelerată a zăcămintelor de gaz natural mature aflate în exploatare. Această împrejurare, coroborată cu lipsa resursei geologice de gaze naturale, a cauzat o reducere drastică a producției interne curente de gaze naturale, Amromco dispunând în prezent de o capacitate de producție zilnică de doar aproximativ 25% din cea prognozată inițial, de 6.191,5 MWh", a arătat producătorul în instanță, potrivit motivării deciziei judecătorești de respingere a solicitării de suspendare a contractelor cu Engie, pe care Amromco o poate însă ataca cu apel.
Potrivit sursei citate, Amromco a arătat că, la momentul încheierii fiecărui contract, prețul de piață al gazelor naturale era de 58-59 lei/MWh pentru semestrul 1 al anului 2021 și de 60-61 lei/MWh pentru tot anul 2021, în timp ce prețurile de vânzare agreate prin contract cu Engie erau de 45 lei/MWh pentru perioada iulie-octombrie 2020 și de 68 lei/MWh pentru octombrie 2020-octombrie 2021.
CITEȘTE ȘI FOTO Dino Parc Râșnov, inclus în Top 50 destinații de vizitat în Europa"În mod imprevizibil, cauzat de factori imposibil de cuantificat la data încheierii contractelor (sezon rece prelungit care a redus la minim stocurile de gaze în Europa, exporturi reduse ale Gazprom în Europa pentru a forța succesul gazoductului Nord Stream II, importuri reduse de GNL - gaz natural lichefiat, impactul „Green Deal", care a condus la creșterea prețului certificatelor de CO2 etc), prețul gazelor naturale a crescut spectaculos pe toate piețele de gaze naturale din Europa. Astfel, referințele de preț în prezent sunt între 150-162 lei/MWh pentru perioada iulie - septembrie 2021 și între 160-176 lei/MWh pentru perioada octombrie 2021 - martie 2022. Pentru ca Amromco să își poată executa obligația de furnizare a gazelor naturale conform cantităților agreate inițial, am fost obligați să achiziționăm de pe piața liberă o cantitate foarte mare de gaze naturale, pentru a acoperi diferența care nu mai poate fi obținută din producția internă curentă. În condițiile actuale de preț, ne-a fost provocată o pierdere de 1.770.720 lei, calculată până la data formulării prezentei cereri, iar pierderea zilnică este de aproximativ 57.000 lei pe fiecare din cele două contracte. Această pierdere financiară este de natură să provoace imposibilitatea continuării activității de producție și a investițiilor, iar continuarea executării obligațiilor de furnizare de gaze naturale în lipsa suspendării executării contractelor ar conduce, în mod iminent, la insolvența și în final falimentul societății subscrise", au mai afirmat în instanță cei de la Amromco.
Aceștia au estimat că, până la sfârșitul lunii septembrie 2021, pierderile suferite în urma executării contractelor vor atinge un nivel de peste 5,25 milioane lei, "în timp ce, evaluând situația generală a societății și având în vedere toate contractele ce au ca obiect furnizarea de gaze naturale, pierderea cumulată anuală este de aproximativ 76 milioane lei (71% din cifra de afaceri), corespunzătoare unei cantități totale de gaze naturale achiziționată de pe piață de 860.000 MWh".
CITEȘTE ȘI După o inspecție neanunțată, Nicușor Dan l-a demis pe șeful Parcurilor și a preluat el conducerea. Ce promite acumÎn replică, Engie s-a referit la afirmațiile Amromco cu privire la caracterul "accelerat" și "imprevizibil" al epuizării zăcămintelor, arătând în plus că ambele contracte urmează să ajungă la scadență foarte curând, în mai puțin de 2 luni, respectiv pe 1 octombrie 2021.
"(…) existența/epuizarea unui stoc/pungă de gaze dintr-o sondă nu este o chestiune imprevizibilă, aceasta nu dispare în mod imprevizibil (…). Data încetării contractelor are relevanță în analizarea condiției vremelniciei. De fapt, ceea ce se încearcă prin această procedură a ordonanței președințiale este o încetare anticipată a contractelor cu eliminarea pe cât posibil a riscului de a mai răspunde pentru propria gestionare defectuoasă a situației contractuale și pentru prejudiciile proprii cauzate inclusiv față de noi. (…) o eventuală suspendare a contractelor nu poate avea caracter provizoriu, acestea încetând prin ajungere la termen la 01.10.2021, iar situația de fapt nemaiputând fi stabilită", au arătat în instanță avocații subsidiarei românești a gigantului energetic francez.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tranzacție surpriză - Firma americană de investiții TRG vinde Animax, cel mai mare lanț de petshopuri din România, abia preluat. Recent, Animax a intrat în Serbia, prima investiție în afara RomânieiInstanța a afirmat că, din documentele care i-au fost puse la dispoziție, rezultă că problema scăderii producției a fost constatată de Amromco începând din perioada decembrie 2020 – februarie 2021, însă compania a solicitat Engie renegocierea contractelor doar începând cu jumătatea lunii mai și a făcut cerere de suspendare a acestora prin ordonanță președințială numai pe 10 august.
"Contrar celor prezentate de către petentă (Amromco – n.r.), Tribunalul apreciază că nu se justifică suspendarea executării contractelor sau limitarea livrărilor la 200 MWh/zi, motivele invocate de către reclamantă fiind cunoscute sau existând posibilitatea de a fi cunoscute cu mult înainte de momentul formulării prezentei cereri de chemare în judecată. Astfel, această inacțiune a părții scoate în evidență lipsa urgenței în privința cererii de suspendare a executării contractelor de vânzare-cumpărare de gaze naturale. Scăderea producției de gaze naturale pentru sondele Bibești 213-ST și Balta Albă 121 a fost înregistrată în decembrie 2020 și februarie 2021, în timp ce pentru sondele Balta Albă 122 și Balta Albă 122-ST lipsa depozitelor a fost confirmată în perioada ianuarie – februarie 2021. În privința sondelor Bibești 206 și Socu A3, inundarea și epuizarea/lipsa resurselor au fost înregistrate anterior lunii aprilie 2021. Prin urmare, reclamanta avea posibilitatea de a evalua capacitatea proprie de producție a gazelor naturale începând cu lunile ianuarie – februarie 2021, epuizarea resurselor și scăderea cantităților fiind evidentă din acest moment. Având în vedere intervalul de 4 – 5 luni scurs între momentul apariției pierderii de producție și momentul sesizării instanței, Tribunalul apreciază că nu se justifică suspendarea contractelor începând cu luna august 2021 până la finalizarea acestora – 01.10.2021, ora 7:00", au decis judecătorii.
CITEȘTE ȘI Românii au inventat vaccinarea "la chiuvetă". Anchetă a poliției după ce au apărut informații despre pacienți vaccinați fictiv, doar pentru a primi certificate CovidProducția autohtonă zilnică de gaze s-a redus cu o pătrime în săptămâna 17-23 august, ca urmare, probabil, a efectuării de lucrări de mentenanță la unele zăcăminte. Drept urmare, a doua zi după declanșarea procesului de reducere a producției, prețul gazului pe piața pentru ziua următoare (PZU) de la Bursa Română de Mărfuri (BRM) a ajuns la un nivel record de 222,76 lei/MWh. Ulterior, producția a început să revină la normal, iar OMV Petrom, unul dintre cei doi mari producători autohtoni, a confirmat, pentru Profit.ro, că în această perioadă compania a efectuat operațiuni de mentenanță.
Producția de gaze a României a crescut marginal, cu 0,3%, în primele 6 luni din 2021, comparativ cu perioada similară a anului trecut (când scăzuse cu 10% față de S1 2019), în timp ce importurile de gaze s-au majorat cu peste 28%, potrivit datelor INS.
Extras din motivarea deciziei judecătorești - poziția Amromco