Autoritatea de Supraveghere Financiară a trimis autorităților, în speță Președinției, Parlamentului și Guvernului, un document, obținut de Profit.ro, în care insistă pentru listarea acțiunilor Hidroelectrica doar pe bursa românească, argumentând că doar astfel poate fi asigurată o dezvoltare adecvată a acestei piețe, inclusiv printr-o creștere a lichidității, cu efecte benefice asupra posibilităților de finanțare prin intermediul pieței de capital, respectiv asupra dezvoltării economiei reale, în general.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Cum se poate menține și dezvolta pe piață un brand românesc va fi explicat la Videoconferința Profit.ro - Branduri românești - Made in Romania post criză
Evenimentul, organizat împreună cu Lensa și Grupul Nordis, este programat pentru 23 mai, urmând să fie transmis în direct și la PROFIT NEWS TV
DETALII AICI
CITEȘTE ȘI Raiffeisen Bank, probleme cu serviciile online pentru clienți. Aceștia se plâng că au apărut chiar în timpul zilei de salariuÎn document, semnat de conducerea ASF, se arată că listarea la București ar facilita înscrierea Hidroelectrica în indicii de referință publicați de furnizori consacrați (precum MSCI), ceea ce ar conduce la creșterea accesului investitorilor nerezidenți, în special al fondurilor de investitii, care pot avea în vedere realizarea de investiții în Hidroelectrica.
"Astfel, în condițiile listării Hidroelectrica pe piața de capital din România, există posibilitatea ca această societate să fie avută in vedere, alături de alte societăți listate la bursă, pentru a fi înscrisă în lista societăților ce sunt incluse în indicii de referință publicați de furnizori consacrați, crescându-se astfel vizibilitatea acesteia pentru investitori, cu efecte benefice asupra posibilității de finanțare a societății prin intermediul pieței de capital", scrie în document.
Listarea Hidroelectrice doar pe piața locală de capital poate conduce la accesul mai facil al fondurilor de pensii private pentru plasamente substanțiale realizate la B.V.B., este un alt argument.
ASF mai susține și că există un ”apetit ridicat al investitorilor (rezidenți) profesionali/retail” pentru plasamente în companii ce aplică activ politici de durabilitate.
”După cum se cunoaște, Hidroelectrica este unul dintre cei mai importanți producători de energie electrică, precum și de servicii de sistem. Întrucât amenajările hidroelectrice din administrarea acestei societăți au fost încadrate ca și surse regenerabile de energie, societatea a beneficiat de acordarea de certificate verzi ce sunt tranzacționate pe ”Piața certificatelor verzi” administrată de OPCOM. Totodată, această companie are în vedere și punerea în aplicare a unor strategii de diversificare a portofoliului de producție de energie electrică.
Aceste aspecte pot constitui aspecte importante în adoptarea unei decizii de investiții din partea investitorilor pe piața de capital”, argumentează ASF.
CITEȘTE ȘI După ce a cheltuit bani doar pe consultanță din împrumutul Japoniei pentru metrou, Guvernul era să dea înapoi o sumă mai mare din cauza... unui ”punct”Fondul Proprietatea, care își scoate la vânzare acțiunile la Hidroelectrica, vrea să vândă măcar o parte din titluri și pe burse străine, precum la cea de la Londra, în timp ce reprezentanți ai bursei locale își doresc să păstreze la București întreaga procedură de listare.
Fondul Proprietatea a inițiat demersurile de listare, dar are rețineri că, fără a vinde și o deținere semnificativă inclusiv pe bursa londoneză, va putea păstra dimensiunea tranzacției pentru a plasa 15% din acțiuni. Iar din cauza unei modificări recente a unui regulament ASF, FP va putea cota la Londra doar cel mult 1,5% din acțiunile producătorului de energie.