Europenii ar putea plăti cu aproximativ 40 miliarde euro mai mult pentru gazele natural achiziționate.
Europa a început să își refacă stocurile de gaze pentru iarnă, dar acestea ar putea costa cu circa 40 de miliarde de euro mai mult ca anul trecut, potrivit unei analize publicate de Reuters și preluată de News.ro.
Invadarea Ucrainei de către Rusia a pus un semn de întrebare uriaș cu privire la stabilitatea aprovizionării cu gaze pentru economiile și consumatorii din regiune, prețurile de referință fiind cu aproape 300% mai mari decât cu un an în urmă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Rusia furnizează în mod obișnuit aproximativ 40% din necesarul de gaze al UE, dar acum ripostează împotriva sancțiunilor Europei prin reducerea livrărilor, îngreunând reumplerea depozitelor de către statele membre, operațiune necesară pentru a se asigura că populația își va putea încălzi locuințele în continuare în această iarnă, dacă Moscova va închide robinetele. "Iarna va fi dificilă fără gazele rusești. Cheia este să umplem cât mai mult posibil depozitele în timpul verii", a declarat Guy Smith, director de comercializare a gazelor naturale și GNL la compania Vattenfall, pentru Reuters.
Comisia Europeană a declarat că urgențele de aprovizionare imediată vor avea prioritate față de reumplerea stocurilor, obiectivele nefiind aplicabile dacă va fi declarată o urgență de aprovizionare cu gaze la nivel european sau regional, ceea ce înseamnă că nivelurile stocurilor vor fi inadecvate. Posibilitatea unor reduceri semnificative ale livrărilor este în creștere, Bulgaria și Polonia nemaiprimind deja gaze rusești, în timp ce Ucraina a oprit tranzitul gazelor rusești printr-un punct de tranzit major, într-un teritoriu deținut de Rusia.
CITEȘTE ȘI VIDEO Alerta unui analist financiar american, fost consultant pentru Trezoreria SUA: Occidentul are nevoie de Al Treilea Război Mondial. Nu mai este întoarcere la normalitate. Faceți-vă stocuri de alimente pentru 2 ani!Unele filiale ale furnizorului de gaze Gazprom Germania, care a fost plasat sub tutela autorității germane de reglementare în domeniul energiei la începutul acestui an, nu mai primesc gaze, în timp ce compania rusă Gazprom a declarat că nu va mai putea exporta gaze prin Polonia, prin conducta Yamal-Europa. Gazele păstrate în depozite reprezintă de obicei aproximativ un sfert din combustibilul folosit în Europa în timpul iernii, când cererea este mare.
Până pe 10 mai, stocurile de gaze ale Europei erau pline în proporție de aproape 38%, în creștere față de 26% la 21 martie, au arătat datele de la infrastructura de gaze din Europa. Comisia Europeană a cerut operatorilor de stocare a gazelor să umple depozitele cu cel puțin 80% din capacitate, până la data de 1 noiembrie a acestui an, dar unele state membre dependente de gaze au mers și mai departe, Germania și Italia ordonând ca depozitele să fie pline în proporție de 90% până la 1 noiembrie.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Scenariul inițial era unul rezonabil, de creștere cu 2,1% pentru PIB-ul României. Acum este în revizuire în jos și vedem de la o zi la alta că apar schimbăriAtingerea acestor ținte nu va fi ieftină, având în vedere prețurile mari, ceea ce înseamnă că cantitatea de gaz care trebuie achiziționată va costa de aproximativ 4 ori mai mult decât ar fi fost în aceeași perioadă a anului trecut. ”Luând ca punct de plecare sfârșitul lunii aprilie, volumul total de gaze acumulat în depozite de la începutul lunii mai până la sfârșitul lunii octombrie trebuie să atingă 52,5 miliarde de metri cubi, ceea ce va costa în jur de 58 de miliarde de euro, pe baza unui preț de aproximativ 105 de euro/MWh”, a declarat Leon Izbicki, asociat la European Natural Gas la Energy Aspects.
Aceeași cantitate de gaze ar fi costat aproximativ 14 miliarde de euro pe baza prețurilor de aproximativ 25 de euro per megawat oră din mai 2021. Costurile mai mari înseamnă că este probabil că guvernele vor trebui să intervină pentru a oferi stimulente pentru a se asigura că depozitele sunt pline. Am văzut guverne pregătind calea pentru astfel de instrumente financiare, de exemplu cu noua lege a Germaniei de stocare a gazelor... și decretul Italiei privind stocarea gazelor care include prevederi pentru un contract pentru diferență”, a spus Izbicki.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT Unii constănțeni - "invitați" să se debranșeze de la încălzirea centralizată chiar de către operatorul sistemului local deținut de PrimărieNumai umplerea stocurilor de gaze ale Germaniei ar costa aproximativ 25 de miliarde de euro, a spus RWE. Germania, cel mai mare consumator de gaze din Europa, are în prezent stocuri de aproximativ 39% din capacitate, față de 26% la 21 martie. ”Nivelurile de stocare au fost recuperate destul de bine... există destul de multă prudență exercitată de o mulțime de contrapărți, care se asigură că au stocuri suficiente în depozit. Dar de fapt suportă unele costuri umplându-se cât de repede se poate”, a spus Smith, de la compania Vattenfall.
Vattenfall deține un depozit în Germania, aproape de granița cu Olanda. În trecut, prețurile gazelor erau de regulă mai ieftine în lunile de vară decât cele așteptate în timpul iernii, oferind un stimulent pentru stocarea gazelor atunci când cererea este scăzută, cu perspectiva de a vinde la un preț mult mai mare atunci când cererea atinge vârfuri în timpul iernii.