Energia regenerabilă va substitui gazele care ar fi trebuit să înlocuiască cărbunele și produsele petroliere în următorii ani

Energia regenerabilă va substitui gazele care ar fi trebuit să înlocuiască cărbunele și produsele petroliere în următorii ani
scris 20 mar 2024

Energia regenerabilă va substitui gazele naturale în următorii ani, mai ales pentru a acoperi cererea suplimentară care se preconiza că va fi folosită pentru înlocuirea cărbunelui și a produselor petroliere, arată o analiză realizată de Asociația Energia Inteligentă (AEI).

"Dacă în urmă cu 20 ani gazele începeau înlocuirea cărbunelui în mixul energetic al Europei, prima criză a gazelor din anul 2011 aducea începerea substituirii gazelor cu energia regenerabilă. Această tendință s-a accentuat după a doua criză a gazelor din anul 2022 și prognozele arată că această tendință se va menține și în viitor. Într-un studiu realizat recent, se preconizează că în următorii 5 ani această tendință se va menține, nu atât pentru a înlocui propriu-zis cantitățile de gaze gazele naturale, ci mai degrabă pentru a acoperi cererea suplimentară de gaze naturale care se preconiza că va fi folosită pentru a înlocui cărbunele și alte forme de energie", precizează președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță, în analiza citată.

Urmărește-ne și pe Google News
OMV Petrom și-a bugetat un profit mai mare cu o treime pentru acest an. Socoteala de-acasă s-ar putea să nu se potrivescă cu cea din târg CITEȘTE ȘI OMV Petrom și-a bugetat un profit mai mare cu o treime pentru acest an. Socoteala de-acasă s-ar putea să nu se potrivescă cu cea din târg

În contextul crizei energetice, UE a sporit și a accelerat instalarea de tehnologii în domeniul energiei din surse regenerabile, ceea ce a consolidat aprovizionarea cu energie a UE și stă la baza eliminării pe termen lung a importurilor de combustibili fosili din Rusia. Pe baza REPowerEU, UE a adoptat Regulamentul privind autorizarea, care a simplificat și a accelerat procedurile de autorizare a energiei din surse regenerabile axându-se pe anumite tehnologii și proiecte care au cel mai mare potențial de implementare rapidă, cum ar fi energia solară fotovoltaică (PV) în cadrul unor structuri artificiale și pompe de căldură, precum și retehnologizarea, se menționează în analiza AEI.

În 2022, au fost instalate în Europa noi capacități de energie din surse regenerabile cu o putere totală de 57 GW, în principal în turbine eoliene și parcuri fotovoltaice. În ambele sectoare, se înregistrează o creștere a capacității cu circa 50% față de anul 2021.

"Acest fapt a contribuit la acoperirea producției scăzute de energie hidroelectrică din anul 2022 (12% din producția totală de energie electrică). În anul 2023 producția de hidroelectricitate s-a redresat la nivelurile medii de dinainte de anul 2022, ca urmare a creșterii cantității de precipitații și a nivelurilor mai ridicate ale rezervelor de apa cu care s-a ieșit din iarnă", precizează sursa citată.

În sectorul încălzirii din surse regenerabile, utilizarea pompelor de căldură a crescut cu 39% față de anul 2021. Piața energiei termice solare a crescut cu aproape 12%, iar producția de energie electrică din biocombustibili solizi a fost stabilă, reprezentând aproximativ 3% din producția totală de energie electrică (2,9% în 2020 și 3,1% în 2021).

"Analizând împreună energia pentru producerea de energie electrică și termică, principala sursă de energie regenerabilă din UE rămâne bioenergia (aproximativ 60%). Se poate constata că ponderea surselor de energie regenerabilă în mixul energetic a crescut considerabil în cursul anilor 2022 și 2023, iar UE a convenit să accelereze utilizarea surselor de energie regenerabilă, cu un obiectiv de 42,5% în mixul energetic al UE până în 2030, precum și obiectivul ambițios de a atinge 45%", explică Chisăliță.

În ceea ce privește energia nucleară, aceasta a generat în anul 2023, aproximativ 24% din totalul energiei electrice produse în UE (23% în 2022 și 26% în 2021). Potrivit sursei citate, centralele nucleare din UE sunt îmbătrânite și acestea vor trebui să fie înlocuite sau completate cu noi tehnologii nucleare avansate, cum ar fi reactoarele modulare mici.

Estimări: Cererea globală de gaze naturale va depăși 5.360 de miliarde de metri cubi în 2050 CITEȘTE ȘI Estimări: Cererea globală de gaze naturale va depăși 5.360 de miliarde de metri cubi în 2050

"Având în vedere cele de mai sus, Comisia a adoptat măsuri de îmbunătățire a mediului de investiții pentru funcționarea pe termen lung și pentru construcția de noi capacități de producție a energiei regenerabile. În această situație, statele membre în care energia nucleară face parte din mixul lor energetic trebuie să ia decizii în timp util cu privire la investițiile în exploatarea pe termen lung a centralelor nucleare existente și să aducă îmbunătățiri adecvate în materie de securitate și eficiență", a mai spus Chisaliță în analiza menționată.

În acest context, Comisia și Agenția de Aprovizionare a Euratom, în strânsă colaborare cu toate părțile interesate relevante din statele membre în cauză și cu partenerii internaționali care împărtășesc aceeași viziune, și-au intensificat totodată eforturile de încurajare a diversificării continue a aprovizionării cu combustibil nuclear și a furnizării serviciilor legate de ciclul combustibilului nuclear, cu scopul de a se orienta către furnizori mai fiabili din afara Rusiei.

Obiectivul este de a atenua riscurile din unele state membre în legătură cu dependența de aprovizionarea cu combustibil nuclear din Rusia și de serviciile legate de ciclul combustibilului, precum și de piesele de schimb și de întreținere, prin asigurarea disponibilității combustibililor și a surselor nucleare alternative.

viewscnt
Afla mai multe despre
energia regenerabilă
gaze