Energia pentru populație s-ar putea scumpi în medie cu 2% după scutirea marilor fabrici de certificate verzi

Energia pentru populație s-ar putea scumpi în medie cu 2% după scutirea marilor fabrici de certificate verzi
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 30 nov 2015

Scutirea marilor consumatori industriali de energie electrică de până la 85% din obligațiile anuale de achiziție de certificate verzi destinate subvenționării producătorilor de energie regenerabilă ar putea majora anul viitor cu aproape 23% impactul mediu al certificatelor verzi în facturile celorlalți consumatori, de la 35 lei/MWh la 43 lei/MWh, potrivit estimărilor Guvernului și ANRE. Având în vedere că, în medie, un apartament consumă 1 MWh de electricitate pe an, la un cost anual de 400 lei, rezultă că populația ar putea suporta în 2016 o scumpire a electricității cu 8 lei, respectiv cu 2%.  

În baza datelor, calculelor și estimărilor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Guvernul a elaborat un proiect de HG prin care stabilește, pentru anul 2016, cota obligatorie de energie regenerabilă care beneficiază de subvenționare prin sistemul de certificate verzi la nivelul de 12,15% din consumul anual brut de energie electrică.

Urmărește-ne și pe Google News

Pentru anul 2015, această cotă obligatorie fusese stabilită la nivelul de 11,9% din consumul anual brut de energie electrică, impactul mediu al certificatelor verzi în facturile consumatorilor fiind de 35 lei/MWh. Calculele ANRE au arătat, potrivit Guvernului, că majorarea în 2016 a cotei anuale de energie regenerabilă subvenționată la 12,15% din consumul brut de electricitate ar menține impactul mediu în facturi la 35 lei/MWh.

Între timp, însă, pentru o serie de mari consumatori industriali de energie electrică, printre care Alro Slatina, Arcelor Mittal Galați și Hunedoara, Carpatcement sau Lafarge, Guvernul a aprobat reducerea cu până la 85% a cotei anuale obligatorii de achiziție de certificate verzi. Scopul acestui ajutor de stat, aprobat de Comisia Europeană, este menținerea competitivității exporturilor companiilor respective și a locurilor de muncă.

În total, unui număr de 19 companii mari consumatoare de electricitate li s-au acordat astfel de scutiri, care merg de la 40% la 85% din obligațiile anuale de achiziție de certificare verzi. Costurile acestor scutiri sunt estimate la 750 milioane euro pe 10 ani, respectiv 75 milioane euro pe an.

Scutirile sunt valabile pe 10 ani. În compensație, toți ceilalți consumatori de energie electrică vor plăti mai mult pentru subvenționarea energiei regenerabile. Executivul estimează că, pentru anul 2016, va fi scutit de plata certificarelor verzi un consum industrial total de electricitate de circa 8.000 GWh.

"Prin exceptarea unui consum de energie electrică de circa 8.000 GWh de la plata certificarelor verzi, impactul în factura consumatorilor finali de energie electrică neexceptați va crește la circa 43 lei/MWh", se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Având în vedere că, potrivit estimărilor ANRE, în medie, un apartament consumă 1 MWh de electricitate pe an, la un cost anual de 400 lei, rezultă că populația ar putea suporta în 2016 o scumpire a electricității cu 8 lei, respectiv cu 2%.  

Pe de altă parte, prețul final al energiei electrice suportat pe facturi de consumatorii finali ar putea scădea cu până la 6% de anul viitor, ca urmare a reducerii de către ANRE a tarifelor de distribuție cu până la 10% și a bonusului de cogenerare cu 4%, la care se adaugă impactul reducerii TVA cu 4 puncte procentuale, a declarat, recent, președintele ANRE, Niculae Havrileț.

Pentru anul 2016, ANRE estimează punerea în funcțiune de capacități de producție de energie regenerabilă noi cu o putere instalată totală de circa 808 MW, România urmând să dispună astfel, la finalul anului viitor, de o putere instalată totală în centrale electrice regenerabile de circa 9.560 MW. 

viewscnt
Afla mai multe despre
factura energie electrica
scumpire energie
certificate verzi
anre
energie regenerabila