Electrificare CFR SA își reduce capitalul pentru a evita dizolvarea și vrea garanții de 12 mil. lei de la Banca Feroviară

Electrificare CFR SA își reduce capitalul pentru a evita dizolvarea și vrea garanții de 12 mil. lei de la Banca Feroviară
scris 31 iul 2015
Consiliul de Administrație al companiei de stat Electrificare CFR SA, divizia energetică a CFR, a avizat, săptămâna aceasta, necesitatea și oportunitatea reducerii capitalului social cu peste 603 milioane lei, pentru evitarea dizolvării societății.
 
Urmărește-ne și pe Google News
Astfel, CA al Electrificare CFR SA a avizat "necesitatea și oportunitatea inițierii procedurii de reducere a capitalului social cu o valoare egală cu cea a pierderilor neacoperite din rezervele legale, respectiv 603.747.626,49 lei". Administratorii societății au luat act și de "necesitatea contractării unui plafon de creditare în scrisori de garanție bancară în valoare de 12,2 milioane lei, de la Banca Comercială Feroviară".
 
Avizul CA vine după ce, în ianuarie 2015, Electrificare CFR SA și-a majorat capitalul social cu 75 milioane lei, de la 552,3 milioane la 627,3 milioane lei, prin aport în numerar al acționarului unic CN CFR SA. Scopul majorării a fost exclusiv achitarea obligațiilor restante ale companiei către bugetul general consolidat al statului. 
 
Cu o lună înainte, AGA de la Electrificare CFR SA îl numise pe purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă, în funcția de membru provizoriu în CA-ul societății, în urma revocării din funcția respectivă a lui Ioan-Vasile Tarniță, directorul de patrimoniu al CN CFR SA.
 
Potrivit legii societăților comerciale, atunci când activul net al unei companii scade sub jumătate din valoarea capitalului social, acționarii trebuie să decidă dacă respectiva companie își va mai desfășura activitatea, caz în care capitalul social trebuie diminuat, sau va fi dizolvată. Anul trecut, în octombrie, acționarul unic al companiei, CN CFR SA, a luat act oficial de faptul că activul net al Electrificare CFR SA a scăzut la mai puțin de jumătate din valoarea capitalului social subscris. 
 
Pierderi imense
 
Divizia de electrificare a CFR a încheiat anul 2014 cu pierderi de 7,91 milioane lei, în scădere cu peste 83% față de cele consemnate în 2013, respectiv 47,7 milioane lei. Doar în perioada 2008 – 2014, Electrificare CFR SA a cumulat în total pierderi nete de aproape 500 milioane lei (497,03 milioane lei), singurul an în care societatea a consemnat profit fiind 2011 (10,09 milioane lei), potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice.
 
Pierderile Electrificare CFR SA s-au redus după ce, de anul trecut, compania a început să cumpere direct de pe bursa de energie OPCOM energia necesară desfășurării activității feroviare a CFR și a preluat serviciul de furnizare și gestionare a energiei electrice pentru sistemul feroviar în toate zonele geografice ale României. Până atunci, Electrificare CFR SA cumpăra curentul electric necesar desfășurării activității direct de la distribuitorii zonali la tarife reglementate, semnificativ mai mari decât cele care puteau fi obținute pe piața liberă.
 
Până nu demult, din cauza restanțelor la facturile de curent electric către furnizorii zonali, datorate, printre altele, tocmai tarifelor mari presupuse de statutul de consumator captiv, cu prețuri reglementate și fără posibilitate de negociere sau de schimbare a furnizorilor, Electrificare CFR SA nu putea trece la statutul de consumator eligibil, care achiziționează curent electric de pe piața liberă alegând cea mai bună ofertă. Anul trecut, compania și-a achitat toate restanțele către furnizorii de curent electric. 
 
Potrivit unui raport din 2012 al Corpului de Control al Ministerului Transporturilor, singurele surse de venituri ale societății sunt serviciile legate de infrastructura energetică prestate celorlalte companii CFR, servicii la plata cărora CFR SA consemnează în mod constant restanțe mari, ca și la facturile de energie electrică. De exemplu, în 2010, Electrificare CFR SA a avut o pierdere de 151,568 milioane de lei din cauza faptului că volumul cheltuielilor a depășit cu mult totalul veniturilor realizate, din cauza facturilor neîncasate de la CFR SA. 
 
"Neachitarea facturilor de către clientul principal CNCF CFR SA, în anul 2010, a generat pierdere pentru societate și o valoare mare la capitolul arierate, de 519.394.000 de lei. În anul 2011, când s-au achitat facturile restante, valoarea arieratelor a scăzut considerabil la 8.106.000 de lei", se afirma în raportul citat. 
viewscnt
Afla mai multe despre
electrificare cfr
cfr
cfr infrastructura energetica