Operatorul de distribuție a energiei electrice din grupul Electrica SA, unde cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, cu 48,79% din acțiuni, vrea să construiască la Cluj-Napoca o clădire nouă care să găzduiască dispeceratele prin care compania operează zonele de medie și înaltă tensiune ale rețelei de distribuție din nordul Transilvaniei, precum și centrul de relații cu utilizatorii, prin care sunt gestionate solicitările de racordare la rețea venite din partea populației și firmelor.
Astfel, sucursala Cluj-Napoca a companiei Distribuție Energie Electrică România SA (DEER), rezultată din fuziunea operatorilor de distribuție regionali Transilvania Nord, Transilvania Sud și Muntenia Nord din grupul Electrica SA, a lansat o licitație de achiziție de lucrări de construire a unei clădiri pentru dispeceratele și centrul de relații cu utilizatorii ale structurii regionale Cluj.
Valoarea totală a contractului este estimată la 10,41 milioane lei plus TVA, iar durata de execuție – la 2 ani. Data limită de primire a ofertelor este 2 aprilie.
CITEȘTE ȘI Valeriu Gheorghiță - după cât timp poate relua cineva schema de vaccinare dacă refuză rapelul cu serul AstraZenecaNoua clădire va avea 3 etaje și o suprafață construită la sol de circa 300 metri pătrați, urmând a fi situată pe un teren deținut de DEER în strada Arinilor 22 B din municipiu. La parter vor fi spații de primire și emitere de documente de racordare, iar etajele vor găzdui un număr de 13 birouri, inclusiv sălile dispeceratelor.
Potrivit documentației de atribuire, în prezent, spațiul unde funcționează biroul de relații cu utilizatorii, din strada Taberei 20, este "impropriu și neamenajat corespunzător", iar sălile de dispecerat se află în două locații diferite din Cluj Napoca (str. Taberei nr. 10 și str. Dacia), "cu lipsa unor condiții specifice acestor activități deosebit de importante pentru operarea rețelelor electrice la nivel zonal".
"Prin construirea centrului de relații cu utilizatorii se realizează reducerea timpului de eliberare a avizelor tehnice de racordare și a avizelor de Amplasament, reducerea timpului de așteptare al utilizatorilor în incinta DEER Sucursala Cluj-Napoca și creșterea calității serviciului prestat de către operatorul de distribuție în relația cu utilizatorii. Timpul mediu de așteptare de la primirea tichetului de înregistrare în centrul de relații până la interogarea de către personalul front office nu trebuie să depășească 15 minute. (...) Prin modernizarea și eficientizarea front office-ului din centrele de relații cu utilizatorii de la Biroul la Access la Rețea se vizează crearea unei imagini moderne, profesioniste și de apropiere față de client, prin introducerea inclusiv a unor elemente de digitalizare a operațiunilor curente: registratură, plăți electronice, arhivare. (...) Organizarea ergonomică urmărește scopul asigurării condițiilor necesare în organizarea procesului de muncă în așa fel ca să se obțină o productivitate maximă a muncii, scutind muncitorul de oboseala inutilă, de îndepărtarea în timp a senzației de oboseală și menținerea la un nivel satisfăcător a disponibilității de lucru. Se realizează crearea de condiții optime pentru desfășurarea activității celor două dispecerate de operare a rețelei electrice de importanță majoră", se mai menționează în documentație.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tranzacție: International Alexander, fondat de arădeanul Simion Apreutese, cumpără afacerile Brandl Industries din România și CehiaProiectul mai urmărește scăderea costurilor de încălzire și climatizare și scăderea costurilor și consumului de energie electrică necesară clădirii prin mai multe metode, inclusiv amplasarea de panouri fotovoltaice pe fațade și pe acoperișul-terasă, unul dintre obiective fiind atingerea parametrilor pentru o "clădire Nzeb" (Near Zero Energy Building).
Electrica SA a anunțat în ianuarie finalizarea primei etape a fuziunii prin absobție a celor trei companii de distribuție a energiei electrice din cadrul Grupului - Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord, SDEE Transilvania Sud și SDEE Muntenia Nord - care au devenit Distribuție Energie Electrică Romania SA. Operatorul rezultat din fuziune operează 198.988 km de linii electrice, în 18 județe, din trei zone geografice ale țării, reprezentând 40,7% din teritoriul României, și deservește peste 3,8 milioane de utilizatori.
Grupul Electrica SA a raportat un profit net pentru anul trecut de 388 milioane lei, în creștere cu 87,5% față de anul precedent, în principal ca urmare a majorării profitabilității activității de furnizare, care s-a dublat comparativ cu 2019, “pe fondul recuperării unor diferențe de costuri de achiziție a energiei electrice” și al “efectuării unor ajustări de TVA pentru Oltchim, debitor în faliment”. În ceea ce privește segmentul de distribuție, veniturile au fost cu 0,4% mai mari, în principal ca efect al creșterii tarifelor de distribuție, care au anulat impactul negativ al reducerii cantității de energie electrică distribuită. Profitul net al segmentului distribuție a înregistrat o reducere de 9,3 milioane lei, sau 27,5%, influențat în principal de creșterea costurilor cu amortizarea imobilizarilor corporale și necorporale.