Electrica SA majorează cu o treime garanția oferită propriei companii de distribuție în cadrul facilității de credit BERD pentru acoperirea deficitului de lichiditate

Electrica SA majorează cu o treime garanția oferită propriei companii de distribuție în cadrul facilității de credit BERD pentru acoperirea deficitului de lichiditate
scris 6 iul 2023

Electrica SA, companie la care statul este principal acționar, cu o participație de 49,79%, intenționează să-și majoreze garanția acordată propriei companii de distribuție (DEER) în cadrul facilității de credit la termen, non-revolving, încheiată cu Banca Europeană pentru Reconstrcție și Dezvltare (BERD), pentru a finanța achiziția de energie electrică necesară acoperirii consumului propriu tehnologic și a deficitului de lichiditate.

Recent, Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat majorarea tarifelor reglementate de distribuție, însă acestea nu se vor transpune în creșterea prețurilor finale la energie plătite pe facturi de consumatorii finali, casnici și noncasnici, aceste prețuri fiind plafonate până în toamna anului 2025.

Urmărește-ne și pe Google News

Electrica SA va solicita acționarilor aprobarea majorării garanției acordate de în cadrul facilității de credit la termen, non-revolving, încheiată între BERD și Distribuție Energie Electrică România (DEER), în vederea finanțării activității curente, cu precădere a achiziției de energie electrică necesară acoperirii consumului propriu tehnologic și a deficitului de lichiditate.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Valoarea facilității de credit se va majora de la 180 milioane lei până la 240 milioane lei.

CONFIRMARE Prețul ofertei de la Hidroelectrica este de 104 lei/acțiune și valoarea de piață a companiei de 9,4 miliarde euro. FP vinde întregul pachet de 20% din acțiuni și intermediarii realocă suplimentar către tranșa de retail CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Prețul ofertei de la Hidroelectrica este de 104 lei/acțiune și valoarea de piață a companiei de 9,4 miliarde euro. FP vinde întregul pachet de 20% din acțiuni și intermediarii realocă suplimentar către tranșa de retail

“Valoarea garanțiilor furnizate de ELSA (care nu vor fi garanții reale) este de 130% din valoarea facilității de credit majorată (până la 240 milioane lei), exprimată în euro sau echivalent în lei și calculată la cursul de schimb BNR pentru Eur/Ron de la dată avizării de către Consiliul de Administrație al ELSA a notei de fundamentare. Cu toate acestea, garanția va putea fi constituită și prin raportare la cursul BNR Eur/Ron de la dată semnării actului adițional la contract și/sau constituirii/suplimentării garanției”, precizează compania.

O parte importantă din costurile societăților de distribuție aferente anului 2023 sunt reprezentate de costul cu achiziția energiei electrice pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT), care a înregistrat începând cu luna iulie 2021 o creștere semnificativă cauzată de creșterile abrupte de preț din piața de energie electrică. Astfel, costurile suplimentare cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea CPT față de costurile incluse în tarifele reglementate, realizate în perioada prevăzută la art. III alin. (1) din OUG nr. 119/2022, determinate ca diferență între costurile realizate și costurile cu CPT incluse în tarifele reglementate aprobate, se capitalizează trimestrial.

Costurile de capital corespunzătoare valorii recunoscute a costurilor capitalizate se includ în venitul reglementat al operatorilor pentru fiecare an din perioada de recuperare de 5 ani și se recunosc ca o componentă distinctă în tarifele reglementate, denumită componentă aferentă costurilor suplimentare cu CPT″, susține ANRE.

Totodată, conducerea companiei propune acționarilor, aprobarea fuziuni prin absorbție a Societății Energetice Electrica SA, ca societate absorbantă, și companiile sale “verzi”, Electrica Producție Energie SA, Electrica Energie Verde 1 SRL și Green Energy Consultancy & Investments S.R.L., ca societății absorbite.

Rezultatul financiar al Electrica SA s-a înrăutățit cu 46,7 milioane lei în primul trimestru al acestui an, pierderea crescând la 64,4 milioane lei, în principal ca urmare a creșterii cheltuielilor financiare cu 52,9 milioane lei, din cauza împrumurilor contractate pentru prefinanțarea schemei de sprijin de plafonare a prețurilor finale pentru consumatorii de energie electrică și gaze naturale.

În perioada de trei luni încheiată la 31 martie 2023 și respectiv la 31 martie 2022, Electrica a înregistrat venituri și alte venituri din exploatare în valoare de 3.511,5 milioane lei și respectiv 3.258,0 milioane lei, ceea ce reprezintă o creștere cu aproximativ 253,5 milioane lei, sau 7,8%; variația este generată în principal de evoluția altor venituri din exploatare, în principal de subvenții (valori de recuperat ca urmare a aplicării plafonării prețurilor la energie electrică) recunoscute de către filiala Electrica Furnizare. Alte venituri din exploatare au înregistrat în T1 2023, comparativ cu T1 2022, o creștere de 337,5 milioane lei, impact pozitiv de 354,9 milioane lei din subvenții recuperabile de la Ministerul Energiei, ca urmare a aplicării mecanismului de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale aprobat prin OUG 119/2022 (care a amendat OUG 118/2021 și OUG 27/2022)″, se mai menționează în raport.

viewscnt
Afla mai multe despre
pierderi electrica sa
scumpire energie
costuri achiziție energie electrica sa
credit
berd
garanție
fuziune