Majorarea costurilor cu energia achiziționată cu 25%, la 952 milioane lei, a determinat intrarea pe pierdere a Electrica.
Prețurile mărite din piață la energia electrică au afectat rezultatele financiare ale Electrica (EL). Deși compania a avut venituri relativ constante, în jurul a 1,4 miliarde lei, compania a trecut pe pierdere la T1. Rezultatul negativ este de 51,22 milioane lei, față de profitul net de 141,80 milioane lei obținut în primele 3 luni ale anului trecut.
Informații existau în piață între brokeri încă din februarie că societatea ar urma să sufere un impact negativ din criza prețurilor de pe piața de energie în măsura în care a preluat o firmă de intermediere de energie (așa-numiți „băieți deștepți”), care era în pragul insolvenței și era client al Electrica.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Falimentul Arelco Power, aprobat de creditori. Hidroelectrica cere tragerea la răspundere a șefilor, Axpo Energy vrea analiza actelor pe 2 ani, care s-ar putea încadra în noțiunea de "frauduloase"Raportarea trimestrială indică o majorare cu 25,24% a costurilor cu energia electrică achiziționată la 925,27 milioane lei, de la 760,35 milioane lei.
Activele totale ale Electrica erau la data de 31 martie de 8,18 miliarde lei, în scădere cu 2,62% față de cele de 8,40 miliarde lei prinse în contabilitate la sfârșitul anului trecut. În același interval de raportare, compania și-a redus datoriile totale cu 9,04%, la 1,71 miliarde lei, de la 1,88 miliarde lei.
Titlurile Electrica (EL) sunt listate la cota Bursei de Valori București din vara anului 2014 și la ultimul preț de piață de 14,96 lei/acțiune consemnat la finele sesiunii de tranzacționare de astăzi capitalizarea de piață a companiei este de 5,17 miliarde lei (1,14 miliarde euro).
Detalii privind perspectivele pieței energetice, schimbările legislative pregătite în domeniu și impactul acestora asupra jucătorilor din domeniul energetic dar mai ales asupra consumatorului vor fi anunțate, pe lângă multe alte teme, la Profit Energy.forum, pe 15 mai, la Hotel Intercontinental, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții autorităților și asociațiilor de reglementare din domeniul energiei, șefi de companii care activează în sectorul energetic, avocați și consultanți, pentru a dezbate provocările actuale și viitorul sectoarelor energetice. Pentru detalii și înregistrări, AICI.