Deși în primele 6 luni ale anului compania a avut afaceri apropiate de cele din perioada similară a anului trecut, profitul net al Electrica s-a prăbușit de peste 40 de ori, la 8,16 milioane lei. Totuși, este o recuperare față de pierderile de 51,22 milioane lei de la T1 2017.
Electrica (EL) a surprins piața la începutul anului când șocul din piața de electricitate i-a indus pierderi în condițiile în care avea relații comerciale cu o companie din zona așa-numiților „băieți deștepți” care și-a cerut insolvența. De atunci, distribuitorul de energie electrică a reușit să-și repare bilanțul.
Veniturile semestriale ale companiei au fost de 2,67 miliarde lei, marginal sub cele obținute în prima jumătate a anului trecut. Profitul net de 8,16 milioane lei, este de peste 40 de ori mai mic decât cel de 335,91 milioane lei de la S1 2016. Totuși, este o revenire față de pierderile de 51,22 milioane lei afișate în primul trimestru. Rezultatul este de 0,02 lei/acțiune, cea ce reprezintă abia 0,14% din prețul de 13,68 lei/acțiune de la închiderea ședinței de tranzacționare de vineri.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Activele totale ale Electrica erau la data de 30 iunie la 8,02 miliarde lei, cu 4,52% mai mici decât cele de 8,40 miliarde lei de la sfârșitul anului trecut. În același interval de raportare, datoriile totale s-au redus cu 2,13%, la 1,84 miliarde lei, de la 1,88 miliarde lei.
Împrumuturi intragrup de jumătate de miliard de lei
În ședința din 10 august a Consiliului de Administrație au fost aprobate împrumuturi intragrup pentru finanțarea planului de investiții aferent anului 2017. Astfel, suma de 150 milioane lei va merge către Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Muntenia Nord SA, alte 160 milioane lei au fost alocate către Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Sud SA, iar cea mai mare sumă, de 200 milioane lei, a fost împrumutată pentru către Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord SA. Totodată, Electrica va acorda un credit intragrup către Electrica Serv în sumă maximă de 30 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Fostul cancelar Gerhard Schröder, numit director în conducerea celei mai mari companii petroliere din RusiaLa începutul lunii iunie, compania a anunțat că va cumpăra de la Fondul Proprietatea (FP) pentru 752 milioane lei participațiile minoritare deținute de Fond la sucursalele Electrica, respective la entitățile împrumutate prin creditele intragroup.
Titlurile Electrica (EL) sunt listate la cota Bursei de Valori București din vara anului 2014 și la ultimul preț de piață de 13,68 lei/acțiune consemnat la finele sesiunii de tranzacționare de astăzi capitalizarea de piață a companiei este de 4,73 miliarde lei (1,03 miliarde euro).