Claudiu Crețu, administratorul special al producătorului de energie Electrocentrale București (ELCEN), furnizorul de agent termic al RADET, a sugerat că Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) ar trebui să modifice legislația în domeniu pentru ca toate cele 4 centrale de producție ale companiei, vitale pentru încălzirea centralizată a bucureștenilor, să beneficieze de tarif special redus din partea operatorului de distribuție a gazelor din Capitală, Distrigaz Sud Rețele, din grupul Engie.
Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare
Crețu a făcut această declarație răspunzând unei întrebări a Profit.ro privind eventualele planuri ale ELCEN, menționate și în Strategia de alimentare cu energie termică a Bucureștiului de la Primăria Capitalei, în legătură cu alimentarea cu gaze a centralelor sale direct din rețeaua națională de transport a Transgaz, ceea ce i-ar permite să economisească banii pe care îi plătește în prezent operatorului rețelei de distribuție.
"La acest moment, ELCEN are tarif de proximitate doar la CET Vest, întrucât acolo suntem mai aproape de conducta Transgaz. La modul idee de viitor, sau la modul ideal, evident că, fără tariful de distribuție, prețul ar fi mai mic, cheltuielile ELCEN ar scădea. E nevoie de studii de fezabilitate tehnice care să arate cum, în ce fel se poate face această investiție. Acum, întrebarea se pune altfel: e un calcul matematic al hârtiei sau e vorba de o investiție fizică? Adică e cazul, în condițiile în care există acum o conductă (care leagă ELCEN la rețeaua de distribuție – n.r.), să faci încă una (care să branșeze ELCEN la sistemul de transport – n.r.), să dublezi, sau să găsești o soluție din reglementări astfel încât să definești altfel cuvântul "proximitate"? Dacă mă întrebați pe mine, eu aș redefini cuvântul «proximitate», în loc să mă chinui 4-5 ani să fac o nouă conductă și așa mai departe", a spus administratorul special al ELCEN, la o dezbatere pe tema viitorului sistemului centralizat de încălzire organizată de Expert Forum.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Despre ce este vorba mai exact? În 2014, ELCEN și alți mari consumatori industriali de gaze au obținut modificarea legislației ANRE în sensul introducerii unui tarif special dedicat pentru ele, semnificativ redus, numit "tarif de proximitate". Pot beneficia de acest tarif de proximitate clienții industriali care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: există o soluție viabilă din punct de vedere tehnico-economic de conectare a lor la sistemul național de transport, sunt amplasați la o distanță de maximum un kilometru, în linie dreaptă, față de sistemul național de transport, sunt alimentați prin conducte funcționând la presiuni mai mari sau egale cu 0,4 MPa (4 bar) și au un consum anual de gaze de minimum 250.000 MWh.
De exemplu, în prezent, la Distrigaz Sud Rețele, tariful reglementat de proximitate este de doar 4 lei/MWh, în vreme ce tariful "normal" pentru cei mai mari consumatori este mai mult decât triplu, de peste 14 lei/MWh.
Problema ELCEN este că celelalte trei centrale ale sale, respectiv București Sud, Grozăvești și Progresu, se află fiecare la distanță mai mare de un kilometru de conducta magistrală a Transgaz și, deci, nu se califică pentru a beneficia de tarif de proximitate.
CITEȘTE ȘI Tranzacție: Libanezii de la CFH intră în România printr-o tranzacție care sparge borna de preț pe piața imobiliară. Au cumpărat Day Tower la un randament de sub 7%Strategia de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din municipiul București prevede, de altfel, că trei din cele patru termocentrale ale ELCEN – CET Sud, CET Vest și CET Progresu - ar urma să se alimenteze cu gaze naturale prin racordare directă la sistemul național de tranport al Trangaz. În documentul citat se precizează că această mișcare este preconizată pentru perioada 2019-2021.
"S-a spus că racordarea direct la Transgaz a CET-urilor va scădea prețul gigacaloriei. Și acum CET-urile situate în apropierea conductelor magistrale Transgaz beneficiază de tarif de distribuție redus, de proximitate. Dacă dispare această componentă de distribuție, cheltuielile distribuitorilor vor răman aceleași, dar vor fi împărțite la mai puțini clienți, deci va crește tariful de distribuție pentru populație. De asemenea, legarea la Transgaz costă și ea, mai ales că unele CET-uri sunt în localități, ceea ce crează probleme de siguranță și securitate în alimentare", a mai spus atunci oficialul ACUE.