După presiunile administrației Trump, justiția a clasat dosarul de corupție împotriva lui Eric Adams, primarul New York-ului

Perspective   
După presiunile administrației Trump, justiția a clasat dosarul de corupție împotriva lui Eric Adams, primarul New York-ului

După două luni de presiuni din partea administrației americane asupra sistemului judiciar din New York, cazul de corupție împotriva primarului din New York, Eric Adams, un democrat care l-a curtat pe Donald Trump, a fost închis.

Un judecător new-yorkez a clasat miercuri dosarul de corupție împotriva primarului New Yorkului, care se transformase într-un imbroglio politic și juridic de când însăși administrația lui Donald Trump ceruse renunțarea la acuzații, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Ursula von der Leyen: Taxele SUA reprezintă o \ CITEȘTE ȘI Ursula von der Leyen: Taxele SUA reprezintă o "lovitură majoră" pentru economia mondială. "Nu e prea târziu să negociem"
Evenimente

În decizia sa scrisă, pronunțată miercuri, după aproape două luni de presiuni din partea administrației americane asupra justiției new-yorkeze, judecătorul Dale Ho a declarat că „renunță” la acuzațiile din acest vast caz de corupție împotriva lui Eric Adams, fără a permite relansarea cazului la o dată ulterioară, așa cum a solicitat guvernul american, scrie News.ro.

Renunțarea la proces, oferind în același timp administrației lui Donald Trump posibilitatea de a-l relua oricând, „ar fi creat în mod inevitabil percepția că libertatea primarului depinde de capacitatea sa de a pune în aplicare prioritățile administrației în materie de imigrație și că s-ar putea simți mai îndatorat față de cererile guvernului federal decât față de dorințele propriilor alegători”, a scris judecătorul Ho în hotărârea sa publicată miercuri.

Revenirea la putere a lui Donald Trump, care promite o înăsprire drastică a politicii de imigrație și un val de deportări fără precedent, a coincis cu o răsturnare majoră de situație în acest caz. Din februarie, administrația Trump a făcut presiuni asupra procurorilor pentru a renunța la acuzații. Presiunea din partea Departamentului de Justiție, în special, a întâmpinat rezistență din partea procurorilor federali, dintre care cel puțin șapte din New York și Washington au demisionat în loc să execute ordinele, transformând cazul într-o criză politică și judiciară.

În fața refuzului procurorilor, numărul 2 din Departamentul Justiției, Emil Bove, i-a cerut chiar judecătorului însărcinat cu procesul să renunțe la acuzații. Semn al incongruenței situației, judecătorul a fost nevoit să numească un expert independent pentru a judeca cazul, deoarece guvernul, care inițial îl acuza pe primar, s-a trezit brusc de partea acestuia: practic, fără acuzații din partea procuraturii, cazul nu mai putea sta în picioare în instanță.

Ce urmează după taxele impuse de Trump? Stresul asupra unei economii mondiale aflate deja în dificultate se amplifică CITEȘTE ȘI Ce urmează după taxele impuse de Trump? Stresul asupra unei economii mondiale aflate deja în dificultate se amplifică

Guvernul este acuzat că ar fi negociat ridicarea acuzației împotriva primarului democrat în schimbul unei mai bune cooperări între primar și guvernul federal în lupta împotriva imigrației ilegale, ceea ce Eric Adams a negat întotdeauna cu fermitate. Cu toate acestea, „totul în acest caz miroase a târg: ridicarea acuzației în schimbul unor concesii privind politica de imigrație”, a scris judecătorul Ho în decizia sa, înainte de a renunța la toate acuzațiile.

Deși clasat, cazul de corupție și finanțare ilegală a campaniei electorale, pentru care acesta a pledat întotdeauna nevinovat, a afectat grav imaginea lui Eric Adams, un fost căpitan de poliție afro-american care a devenit primar al celui mai mare oraș din Statele Unite, unde candidează pentru realegere în acest an.

viewscnt
Afla mai multe despre
eric adams
dosar
new york