Efectul scumpirii galopante a energiei: Armata încearcă a patra oară la rând să cumpere electricitate. A triplat prețul estimativ, după ce n-a mai venit nimeni la licitație, inclusiv pentru scutul american de la Deveselu

Efectul scumpirii galopante a energiei: Armata încearcă a patra oară la rând să cumpere electricitate. A triplat prețul estimativ, după ce n-a mai venit nimeni la licitație, inclusiv pentru scutul american de la Deveselu
scris 9 sep 2021

Ministerul Apărării Naționale (MApN) se străduiește fără succes, de la finalul anului trecut și până în prezent, să cumpere energie electrică pentru peste 100 de locuri de consum ale mai multor unități militare din întreaga țară, inclusiv cea de la Deveselu, ce găzduiește scutul american antirachetă, prețurile estimative de pornire de la licitațiile organizate de minister fiind considerate prea mici de către furnizorii potențial interesați, în condițiile scumpirilor galopante din 2021 de pe piețele angro.

Astfel, ministerul vrea să încheie un acord-cadru pe 2 ani pentru achiziția a maxim circa 55.000 MWh de electricitate.

Urmărește-ne și pe Google News
Primele cărți de identitate electronice, eliberate la Cluj-Napoca. Până în 2031, toți românii vor avea astfel de buletine CITEȘTE ȘI Primele cărți de identitate electronice, eliberate la Cluj-Napoca. Până în 2031, toți românii vor avea astfel de buletine
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Prima licitație, lansată în noiembrie 2020, cu o valoare maximă estimată de 28,5 milioane lei plus TVA, a fost anulată în ianuarie anul acesta, MApN primind doar oferte apreciate ca inacceptabile.

"Ofertele depuse sunt inacceptabile (...) deoarece prețurile, fără TVA, incluse în propunerile financiare depășesc valoarea estimată comunicată prin anunțul de participare și nu există posibilitatea disponibilizării de fonduri suplimentare pentru îndeplinirea contractului", a trimis MApN la acea dată.

Surpriză - One United Properties analizează extinderea în afara României CITEȘTE ȘI Surpriză - One United Properties analizează extinderea în afara României

Ministerul a organizat o nouă licitație în martie, majorând valoarea estimată maximă a acordului-cadru la peste 31 milioane lei plus TVA, în baza unui preț estimat de 290 lei/MWh plus TVA, însă a fost nevoit să o anuleze în aprilie, după ce "nu a fost depusă nicio ofertă admisibilă".

A treia licitație eșuată consecutivă a fost demarată în mai și anulată în iunie. Deși MApN a crescut valoarea maximă fără TVA la peste 33 milioane lei, în baza unui preț estimativ de 330 lei/MWh, procedura de achiziție "a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere nu au existat ofertanți care au depus ofertă".

ULTMA ORĂ UiPath raportează din nou rezultate peste estimările analiștilor și urcă prognoza pentru anul fiscal 2022. A trecut însă pe pierdere, acțiunile scad CITEȘTE ȘI ULTMA ORĂ UiPath raportează din nou rezultate peste estimările analiștilor și urcă prognoza pentru anul fiscal 2022. A trecut însă pe pierdere, acțiunile scad

Acum, MApN a lansat o a patra licitație, majorând amplu valoarea maximă a acordului-cadru, la peste 59 milioane lei plus TVA, pentru aceeași cantitate de energie, prețul estimat urcând la nu mai puțin de 810 lei/MWh fără TVA, aproape triplu față de cel propus în martie, de 290 lei/MWh.

Data limită de primire a ofertelor este 11 octombrie. Cele peste 100 de locuri de consum vizate de acordul-cadru scos la licitație aparțin unui număr de 11 unități militare, din București, Târgoviște, Sibiu, Mangalia, Muncelu, Budieni, Brașov, Deveselu și Breaza.

Demisii la Carrefour. \ CITEȘTE ȘI Demisii la Carrefour. "Afacerile din Europa de Est urmează probabil să fie vândute!"

Instituțiile și entitățile de stat se confruntă cu aceleași scumpiri la utilități precum consumatorii industriali private și cei casnici, atât în privința energiei electrice, cât și a gazelor naturale, după cum Profit.ro a relatat aici și aici. În acest fel, cheltuielile bugetare vor crește nu doar din cauza compensațiilor la facturi promise de Guvern populației, ci și pentru a ține "becul aprins" în clădirile publice de orice fel.

Potrivit celor mai recente date ale OPCOM, în august 2021, prețul mediu ponderat al energiei tranzacționate pe piața centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale a fost de 96 euro/MWh, aproape dublu față de cel de 49 euro/MWh din aceeași lună a anului trecut. Pe piața spot, pentru ziua următoare (PZU), cotația medie ponderată a fost de aproape 113 euro, triplă față de nivelul de 38 euro din august 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
majorari preturi energie
scutul antiracheta deveselu
mapn achizitii energie