Efectele "rublizării" gazelor și reglementării prețurilor: cotațiile gazelor pe BRM, în creștere cu o treime

Efectele "rublizării" gazelor și reglementării prețurilor: cotațiile gazelor pe BRM, în creștere cu o treime

Foto dreamstime.com

scris 25 mar 2022

Posibilitatea, mai mult sau mai puțin îndepărtată, de interzicere sau limitare a importurilor de gaze rusești de către UE, anunțul făcut de președintele rus Vladimir Putin privind plata gazelor în ruble și reglementarea prețurilor pentru consumatorii casnici și CET-urilor au condus la majorarea prețului gazelor cu livrare în luna aprilie cu 30,6% în numai 2 zile. Actualele prețuri de pe BRM, de peste 600 de lei/MWh, sunt de peste 3 ori peste cel plafonat de guvern pentru clienții casnici, de 200 de lei/MWh și de aproximativ 2,5 ori peste cel plafonat pentru consumatorii non-casnici, de 250 lei/MWh.

Potrivit unui OUG recent adoptat, diferența între prețul mediu ponderat pentru contractele de achiziții în derulare cu livrare în perioada 1 noiembrie 2022 — 31 martie 2022 și plafonul maxim va fi compensată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei.

Urmărește-ne și pe Google News

Furnizorii, în special cei care au în portofoliu consumatori non-casnici, sunt puși sub presiune de ultimele evenimente internaționale, dar și interne.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Introducerea obligativității ca producătorii autohtoni să vândă gaze furnizorilor la preț reglementat pentru acoperirea consumului clienților casnici și CET-urilor va avea, probabil, aceleași efecte precum cele pe care le-a avut controversata OUG 114 din 2018: va limita cantitățile de gaze disponibile din producția internă la dispoziția furnizorilor pentru consumatorii non-casnici, furnizori care vor fi nevoiți să apeleze la surse externe pentru alimentarea acetora.

Dacă UE va decide să interzică sau să limiteze importul de gaze rusești, furnizorii autohtoni fie nu vor avea de unde să cumpere gaze, fie le vor achiziționa la prețuri extrem de ridicate.

Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani CITEȘTE ȘI Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani

Iar în cazul în care Rusia decide să accepte doar plata în ruble, furnizorii autohtoni, chiar dacă nu sunt obligați direct să achite prețul în ruble, vor cumpăra gaze de la intermediarii Gazprom, care probabil le vor transfera riscul valutar în preț.

Evoluția cotațiilor forward ale gazelor pe BRM, în funcție de perioada de livrare

Evoluția cotațiilor forward ale gazelor pe BRM, în funcție de perioada de livrare

În prezent, capacitățile de transport al gazului rusesc din Negru Vodă și Isaccea sunt rezervate majoritar de MET și AXPO Bulgaria, respectiv de WIEE și Imex Oil.

Gazprom exportă direct gaze în România prin intermediul a două companii, Gazprom Schweiz AG (și filiala sa WIEE) și Conef (și filiala sa Imex Oil), iar rezervările de capacitate sunt lunare și zilnice.

Indiferent de scenariu, există o certitudine: furnizorii autohtoni cu clienți non-casnici în portofoliu vor achita prețuri mai mari în acest an pe gazele achiziționate pentru alimentarea acestora. Așa că preferă să cumpere încă de acum, când încă România, UE și Rusia nu au implementat deciziile anunțate.

Soluțiile GRENKE vă oferă libertatea de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta și implementa ideile creative. Interviu cu Liviu Bănulescu, Managing Director GRENKE România CITEȘTE ȘI Soluțiile GRENKE vă oferă libertatea de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta și implementa ideile creative. Interviu cu Liviu Bănulescu, Managing Director GRENKE România

De la momentul anunțului privind rublizarea gazului rusesc, prețul gazului cu furnizare în luna aprilie s-a majorat cu 30,6%, ajungând la 616,15 lei/MWh, de la 471,73 lei/MWh. Miercuri, el crescut cu 17%, pentru ca joi să se majoreze cu alte 11 procente.

O evoluție similară a înregistrat și gazul cu livrare în mai, care s-a apreciat cu 21%, la 619,34 lei/MWh, dar și cel cu furnizare în luna iunie, care a crescut la 615,77 lei/MWh, preț uriaș pentru o lună de vară.

Gazul cu furnizare în trimestrul al treilea a crescut și el joi cu 16,3%, de la 540 lei/MWh la 628 lei/MWh.

Prețul pentru iarna viitoare s-a majorat de la 535 lei/MWh la 620,11 lei/MWh, după o primă apreciere zilnică de 8,33%, urmând o a doua de 7%.

România își acoperă în proporție de aproximativ 75% cosnumul intern din prducția autohtonă.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
gaze
brm
non-casnici
furnizori