Proiectul legii redevențelor, finalizat de Ministerul Finanțelor menține redevențele la un nivel apropiat de cel actual și oferă deduceri pentru investițiile offshore, a declarat joi ministrul Finanțelor, Anca Dragu, la prezentarea bilanțului de 12 luni de la preluarea mandatului.
Discuțiile despre acest proiect au început în 2013, când premierul de atunci, Victor Ponta, a promis că va introduce un nou sistem de taxare, mai aspru, a resurselor de petrol și gaze. În prezent, proiectul a fost finalizat, nivelul redevențelor rămânând la fel, a declarat Dragu, conform News.ro.
”Nivelul redevențelor a rămas neschimbat, dar vor fi oferite deduceri pentru investițiile offshore. Proiectul a fost finalizat la minister, am colaborat și cu specialiști FMI în acest sens, dar va rămâne de aprobat pentru viitorul Guvern”, a spus Dragu.
În prezent, redevențele variază între 3,5% și 13,5% din valoarea producției, în funcție de mărimea zăcământului.
CITEȘTE ȘI Ceaușescu va fi consultantul fiscal al Hidroelectrica, după ce și-a adjudecat un contract de 70.000 de euroPotrivit datelor preliminare, statul român a încasat anul trecut redevențe petroliere și miniere în valoare totală de circa 1,3 miliarde lei, echivalentul a 292 milioane de euro, sub nivelul din anii precedenți.
Nivelul redevențelor a fost înghețat timp de zece ani, între 2004 și 2014, prin contractul prin care controlul Petrom a fost cedat către grupul austriac OMV.