Furnizorul de energie electrică CEZ Vânzare, unul dintre jucătorii majori de pe piața locală, aflat în portofoliul grupului financiar și de asset management Macquarie din 2020, de când australienii au cumpărat principalele active românești ale cehilor de la CEZ, a reușit ″performanța″ de a scăpa de statutul de furnizor de ultimă instanță (FUI), obligat să preia toți clienții rămași fără furnizor concurențial, și de a se ″repricopsi″ cu el în aceeași zi.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Miercuri, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a decis, mai întâ,i să revoce CEZ Vânzare calitatea de FUI începând cu data de 1 noiembrie 2022, în urma cererii depuse de companie la Autoritate cu peste o lună înainte, pe 15 septembrie. Firma avea statut de FUI din noiembrie 2020.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Numai că, tot miercuri, ANRE a decis și să desemneze din nou CEZ Vânzare drept FUI, pentru încă 2 ani, respectiv pentru perioada 1 noiembrie 2022 – 31 octombrie 2024. Decizia a fost luată de instituție ″în considerarea situației actuale a pieței de energie, în vederea asigurării continuității și predictibilității activității de furnizare de ultimă instanță, corelat cu faptul că de la data de 1 noiembrie 2022 trebuie asigurat numărul minim al furnizorilor de ultimă instanță prevăzut de art. 4 alin. (1) din Regulamentul privind furnizarea de ultimă instanță a energiei electrice″.
Actul normativ menționat prevede că, ″pentru a asigura furnizarea în regim de ultimă instanță, ANRE desemnează un număr de FUI, astfel încât să fie îndeplinite simultan condițiile: a) să fie desemnați cel puțin 5 FUI; b) indicele cumulat de piață al FUI desemnați să fie de minimum 60% (…)″.
CITEȘTE ȘI Constructorii au nevoie de angajați: un sfert dintre companii aduc forță de muncă din AsiaCEZ Vânzare are în portofoliu circa 1,3 milioane de clienți.
Cele mai recente date publice ale ANRE arată că, la finalul lunii aprilie, CEZ Vânzare deținea ca furnizor o cotă de 6,2% din piața clienților finali de energie electrică din România. Firma a terminat anul trecut cu venituri totale de aproape 2,7 miliarde lei și pierderi de peste 32 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Mihnea Năstase, mezinul fostului premier Adrian Năstase, gândește un hotel în Poiana BrașovÎn actualele condiții, cu cotații imense și penurie de marfă și tranzacții pe piața angro, coroborate cu plafonarea prețurilor finale de furnizare pentru mulți clienți și cu întârzierea decontărilor aferente plafonării de către stat, statutul de FUI este ″ciumă″ pentru furnizori, căci presupune preluarea în portofoliu în orice moment a tuturor consumatorilor rămași fără contracte concurențiale și achiziții din piața spot, cea mai scumpă, pentru a le asigura consumul.
După cum a relatat Profit.ro, compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, intenționează să facă ofertă de preluare a CEZ Vânzare. În primăvară, Hidroelectrica a contractat servicii de consultanță ″necesare în realizarea de activități de fuziuni/achiziții a maximum 3 societăți care activează în domeniul furnizării energiei electrice".
CITEȘTE ȘI Continental a dat lovitura cu ecranele din automobileAproximativ 60.000 de clienți casnici și non-casnici fuseseră preluați, la sfârșitul lunii iunie, de FUI, fie ca urmare a ieșirii din piață a fostului furnizor, fie a încheierii perioadei contractuale cu acesta, a anunțat la începutul lunii Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte al ANRE, la PROFIT ENERGY.forum.
“Acești FUI n-au contracte pe termen lung semnate pentru energia necesară alimentării clienților preluați. Un FUI nu știe câți, când și ce consum au clienții pe care îi preia, nu știe când vor pleca acești clienți. Aceștia pot să să plece peste 2 zile, peste câteva luni sau peste 12 luni. Probabil că marea majoritate a cantităților va fi achiziționată de pe piețele spot, unde prețul este ridicat, chiar dacă în septembrie a scăzut ușor”, a spus atunci Bege.