Antreprenorul Dorinel Umbrărescu, cel mai important constructor de drumuri din România, a fost prezentat ca acceptând să preia combinatul siderurgic de la Oțelu Roșu, județul Caraș Severin, tranzacția fiind derulată printr-o firmă care fusese selectată inițial, în urmă cu aproape un an, de către Ministerul Economiei pentru a i se acorda un ajutor de stat de peste 130 milioane euro pentru un proiect investițional, denumit ″EcoMetal″, ajutor pe care însă nu l-a mai primit în cele din urmă, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Firma respectivă, Eco Wind Power SRL, controlată de familia Umbrărescu, a achiziționat luna trecută creanța ANAF asupra companiei Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), cea care a cumpărat în 2019 unitatea de producție de țevi de oțel din Oțelu Roșu, iar ulterior a intrat în insolvență, în februarie 2023.
Activitatea siderurgică are o vechime de peste 2 secole în orașul Oțelu Roșu, fiind atestată documentar prima dată în 1796, în vremea Imperiului Habsburgic.
LDME, proprietarul actual al combinatului Oțelu Roșu, are ca asociați principali compania poloneză Sunningwell International Polska (49,09%), fondată, controlată și condusă de omul de afaceri polonez Marek Frydrych, și societatea Omnisteel SRL din Republica Moldova (tot 49,09%), deținută de antreprenorii basarabeni Valentin Eșanu (35%), exportator de deșeuri metalice de peste Prut, Andrei Zabolotnîi (35%), patronul companiei IT Omnicom, și Alexandru Rotaru (30%). Acționari minoritari la LDME, cu câte 0,91%, sunt traderul de produse metalurgice West Trade SA din Polonia și firma românească Metary SRL, a aceluiași Alexandru Rotaru din Republica Moldova, care este și administrator special al LDME.
Firma familiei Umbrărescu a înlocuit Fiscul în postura de creditor al LDME și de titular al proceselor verbale de sechestru asigurător prin care ANAF pusese gaj de mai demult pe activele combinatului de la Oțelu Roșu, pentru datorii bugetare restante, potrivit datelor juridice oficiale. Contractul de cesiune a creanței a fost încheiat pe 16 februarie.
Prefectul județului Caraș Severin și primarul din Oțelu Roșu au declarat public că prețul cesiunii de creanță ar fi fost de circa 12 milioane euro. De asemenea, politicienii locali, dar și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, au transmis mesajul că preluarea combinatului de către familia Umbrărescu, în urma achiziției datoriei către Fisc a proprietarului insolvent, se află în linie dreaptă.
CITEȘTE ȘI Exporturile Germaniei - creștere peste așteptăriCumpărătoarea creanței ANAF, Eco Wind Power SRL, care nu a făcut nicio declarație, este deținută de Mirela Umbrărescu (89%), Alexandru Umbrărescu (5%), Petru Umbrărescu (5%) și Dorinel Umbrărescu (1%), conform termene.ro. Administrator este Alina Nunu, care are aceeași calitate și la principalele companii din grup, Tehnostrade și Spedition UMB. Contactată de Profit.ro pentru detalii, ea nu a transmis niciun răspuns până în momentul publicării acestui articol.
În cel mai recent tabel cu datorii al companiei insolvente, valoarea totală a fostei creanțe a ANAF asupra LDME, cedată către Eco Wind Power SRL, figurează ca dublă în raport cu prețul de cesiune vehiculat public, respectiv ca fiind de peste 123 milioane lei (în jur de 24,8 milioane euro), ceea ce reprezintă mai mult de 81% din totalul masei credale a societății, de 151,7 milioane lei. Datoria preluată este compusă dintr-o creanță garantată de 117,64 milioane lei și una bugetară de 5,67 milioane lei.
Extras din raportul oficial de evaluare
Patrimoniul acesteia, constând în activele combinatului, a fost evaluat oficial anul trecut la o valoare de piață de 28,2 milioane euro și una de lichidare de aproape 11 milioane euro. Fiscul a contestat însă evaluarea la tribunal, primul termen de judecată fiind stabilit pentru finalul acestei luni. Ca atare, bunurile nu pot fi înstrăinate până la soluționarea definitivă a litigiului. Dacă ANAF va avea câștig de cauză, evaluarea va trebui refăcută.
Eco Wind Power SRL s-a implicat în procedura de insolvență a proprietarului combinatului Oțelu Roșu încă din august 2023, devenind de atunci creditor al LDME, prin cumpărarea unei creanțe de circa 836.000 lei de la Linde Gaz.
CITEȘTE ȘI După mulți ani de discuții și tatonări, a apărut și documentul: Preluarea de către BNR a protecției consumatorilor de servicii financiare de la ANPCCu 4 luni înainte, în aprilie 2023, Eco Wind Power SRL fusese selectată de către Ministerul Economiei pentru a i se acorda un ajutor de stat de peste 130 milioane euro pentru un proiect investițional denumit ″EcoMetal″, în baza unei scheme de acordare de granturi pentru investiții destinate industriei prelucrătoare. Societatea familiei Umbrărescu nu a primit în cele din urmă ajutorul de stat, a cărui legislație națională și europeană exclude siderurgia dintre domeniile finanțabile, proiectul Eco Wind Power fiind înlocuit în decembrie anul trecut cu unul al combinatului chimic Chimcomplex al lui Ștefan Vuza.
Tot în vara lui 2023, unul dintre acționarii principali ai LDME, Sunningwell International Polska, și-a vândut creanța de aproape 15 milioane lei asupra companiei insolvente către Unite SA, o firmă de trading cu produse siderurgice înregistrată în Elveția și înființată cu câteva luni înainte, cu acționari și conducători necunoscuți. Cu această ocazie, Unite SA a intrat și în comitetul creditorilor LDME.
CITEȘTE ȘI Băsescu anunță că iese din politică: "E cap de linie!". Acum duce liceeni la BruxellesMai recent, în ianuarie 2024, două firme de trading și distribuție de produse metalurgice și ciment din România care, printre altele, vând deșeuri metalice feroase Uzinei Metalurgice Moldovenești de la Rîbnița din Transnistria, controlată de regimul separatist de la Tiraspol, și îi distribuie acesteia produsele finite în România și alte țări din UE, au ajuns și ele la masa credală a LDME. Cele două, Moldmetal Trading SRL și MMS Minerals & Metals Solutions SRL, au cumpărat creanțe privilegiate garantate datorate de LDME în sumă totală de peste 2,7 milioane lei și au intrat de asemenea în comitetul creditorilor.
Vânzătoare au fost offshore-ul cipriot Jeri Holding Limited, care a cedat către Moldmetal Trading o creanță de circa 650.000 lei preluată anterior de la firma românească AMC Service SRL, și PNT Management SRL, care a cesionat o creanță de aproape 2,1 milioane lei celor de la MMS Minerals & Metals Solutions, creanță cumpărată inițial de la sindicatul din unitate.
CITEȘTE ȘI Percheziții la Primăria Parisului, cu câteva luni înainte de Jocurile Olimpice. Primarul Anne Hidalgo, suspectată de deturnare de fonduri publicePNT Management SRL (fosta LDME Asset Management) este chiar unul dintre administratorii proprietarului combinatului Oțelu Roșu și îi are ca asociați pe rusul cu cetățenie elvețiană Petr Terebov (80%), trader de metale și deșeuri din metal la Londra și Geneva, și pe basarabeanul cu cetățenie română Veaceslav Sandu (20%).
Anul trecut, Moldmetal Trading SRL și MMS Minerals & Metals Solutions SRL, acum creditoare ale LDME, au finalizat și inaugurat un centru logistic de depozitare, încărcare-descărcare și transport feroviar și auto de produse siderurgice la Holboca, în județul Iași, la 30 de kilometri de granița cu Republica Moldova.
CITEȘTE ȘI Cursul valutar anunțat de BNR. Prețul aurului atinge un maxim istoricInvestiția a avut la bază și un contract comercial de vânzare-cumpărare de deșeuri feroase încheiat cu Uzina Metalurgică Moldovenească de la Rîbnița din Transnistria, cea mai mare întreprindere industrială de pe malul stâng al Prutului. Aceasta este controlată în prezent de autoritățile autoproclamate separatiste din regiune, fiindu-le cedată acestora în 2015 de către grupul Metalloinvest al magnatului rus Alișer Usmanov, ajuns între timp pe ″listele negre″ ale UE și SUA cu oameni de afaceri apropiați de Kremlin și de Vladimir Putin.
Moldmetal Trading SRL, un business cu rulaj anual de peste jumătate de miliard de lei pus pe picioare în urmă cu 10 ani, îi are ca asociați pe transnistreanul de naționalitate ucraineană Oleg Babii (50,5%), pe cetățeanul român originar din Republica Moldova Radomir Șeremet (48,51%, plus calitatea de administrator, fost șef serviciu control intern la Mechel, ex-proprietarul rus al combinatului Oțelu Roșu) și pe românul Vasile Tamba (0,99%). La MMS Minerals & Metals Solutions SRL, înființată în 2012 și cu rulaj anual de peste 100 milioane lei, acționari sunt basarabenii Petru Șeremet, tatăl lui Radomir Șeremet (60%) și Cristina Golubcova (40%).
CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză - Bimbo preia noi fabrici de pâine în România, de la Andrei Siminel, după achiziția liderului Vel Pitar. Siminel pregătește și un nou fond de investițiiDin comitetul creditorilor LDME mai face parte firma MF Industry & Asset Management SRL, controlată de Metary SRL a lui Alexandru Rotaru din Republica Moldova, administratorul special al LDME, cu peste 1 milion de lei, din care circa 811.000 lei reprezintă datorii salariale preluate de la angajații combinatului.
Mai important, însă, MF Industry & Asset Management SRL are închiriate activele combinatului de la Oțelu Roșu, printr-un contract încheiat în septembrie 2022 cu LDME. Prin contract a fost transferată inclusiv activitatea societății debitoare.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Simona Halep poate reveni în competițiiÎnțelegerea prevede că MF Industry & Asset Management SRL are obligația să asigure alimentarea cu energie electrică a locurilor de consum ale LDME de la Oțelu Roșu, inclusiv plata facturilor de curent. Vara trecută, LDME a primit un aviz de deconectare pentru neplată de la furnizor, MF Industry & Asset Management SRL transmițând că nu mai poate plăti facturile. Situația a fost rezolvată atunci prin intervenția noului creditor elvețian Unite SA, care a achitat sumele restante, de câteva sute de mii de lei, reiese din documentele insolvenței, analizate de Profit.ro.
În ianuarie 2024, Eco Wind Power SRL a familiei Umbrărescu și municipalitatea Oțelu Roșu au solicitat convocarea adunării creditorilor pentru ″discutarea situației financiare a debitoarei, respectiv analizarea tuturor datoriilor acumulate de debitoare de la momentul deschiderii procedurii și până în prezent″, precum și pentru ″discutarea de către adunarea creditorilor a oportunității formulării de către administratorul judiciar a unei acțiuni în anularea contractului de închiriere din data de 1 septembrie 2022 încheiat de debitoare cu MF Industry & Asset Management SRL, dar și a unei acțiuni privind atragerea răspunderii organelor de conducere (ale LDME, pentru datorii – n.r.) (…)″, potrivit sursei citate.
CITEȘTE ȘI FOTO După ani de pauză, România se promovează la cel mai mare târg de turism din lumeLa finalul anului trecut, totalul datoriilor LDME acumulate după intrarea în insolvență se ridica la peste 4,5 milioane lei, din care mai mult de 1,9 milioane lei către Unite SA, MF Industry & Asset Management SRL, Metary SRL, PNT Management SRL și Sunningwell.
Solicitarea a fost respinsă de administratorul judiciar, cu argumentul că cei doi creditori nu cumulau la acea dată ponderea minimă legală de 30% din masa credală pentru a putea convoca adunarea, dat fiind că Eco Wind Power SRL nu cumpărase încă creanța ANAF. Ulterior, firma familiei Umbrărescu a contestat în instanță măsurile administratorului judiciar, procesul fiind pe rol.
Acum, din postura de creditor majoritar, Eco Wind Power SRL va putea impune subiectul demarării unei acțiuni în anularea contractului de închiriere pe ordinea de zi a a adunării creditorilor, însă până la o eventuală anulare efectivă, care va trebui aprobată de instanța de judecată, poate să dureze.
CITEȘTE ȘI Finanțele au lansat varianta simplificată a aplicației e-Factura. Aplicația extinsă este disponibilă și în engleză, urmează să fie tradusă și cea simplificatăÎn replică, MF Industry & Asset Management SRL, susținută și de Unite SA, Jeri Holding Limited și PNT Management SRL (ultimele 2 cedându-și ulterior creanțele către Moldmetal Trading SRL și MMS Minerals & Metals Solutions SRL), a afirmat că ″susține avansarea de către creditori a sumelor necesare pentru acoperirea cheltuielilor de conservare a patrimoniului″.
Aceasta a mai precizat că ″suplimentar față de obligațiile asumate prin contractul de închiriere din 1 septembrie 2022, ulterior deschiderii procedurii insolvenței, subscrisa am avansat sume semnificative pentru acoperirea unor cheltuieli de conservare a patrimoniului debitorului, inclusiv prin plăți directe către creditorii curenți ai debitorului″ și că își reconfirmă ″intenția de a participa la identificarea, împreună cu alți creditori, cu debitorul și cu administratorul judiciar, a unor soluții de finanțare a cheltuielilor curente, precum și pentru repornirea fabricii în baza unui plan de reorganizare″.
CITEȘTE ȘI Victoria Nuland, al treilea diplomat american ca rang și un critic dur al invaziei din Ucraina, pleacă din Departamentul de Stat ″Considerăm neîntemeiată, neconstructivă și lipsită de interes legitim poziția procesuală adoptată de creditorul Eco Wind Power SRL, acțiunile căruia par să urmărească descurajarea sau chiar împiedicarea reorganizării activității debitorului″, a mai spus MF Industry & Asset Management SRL. Și ceilalți membri ai comitetului creditorilor, cu excepția ANAF, au transmis că consideră ″oportună participarea și a altor creditori la (i) avansarea de sume necesare pentru acoperirea cheltuielilor curente ale debitoarei și (ii) crearea circumstanțelor necesare reorganizării, sens în care invităm și creditorul Eco Wind Power SRL să-și reconsidere acțiunile și poziția″. Astfel, în comitetul creditorilor s-a decis ca aceștia să continue să finanțeze conservarea activelor combinatului Oțelu Roșu.
În noiembrie anul trecut, ANAF, la acel moment creditor majoritar, a decis înlocuirea administratorului judiciar CITR Filiala Ilfov SPRL cu un consorțiu de firme de practică în insolvență din județul Vaslui - Estconsult IPURL, Solvens SPRL și LD Expert Grup SPRL. Cei de la CITR, sprijiniți și de MF Industry & Asset Management SRL, au contestat la tribunal decizia de înlocuire, cu argumentul că a fost luată dincolo de termenul maxim permis de lege, dar au pierdut procesul în primă instanță luna trecută, având posibilitatea să facă apel.