Filiala de înmagazinare Depogaz a producătorului de gaze naturale controlat de stat Romgaz avansează cu seria de proiecte menite să majoreze capacitatea de extracție și de stocare la cel mai mare depozit de profil din țară, cel de la Bilciurești, dar și să modernizeze și să digitalizeze instalațiile de acolo, relevă date analizate de Profit.ro.
Ideea datează din 2015, când a fost realizat primul studiu de pre-fezabilitate în vederea identificării posibilităților de creștere a capacităților tehnice ale câmpurilor de la Bilciurești și a soluțiilor aplicabile in vederea obținerii unei creșteri a capacității de extracție zilnice.
În primăvara anului trecut, celor de la Depogaz li s-a aprobat acordarea unui grant UE nerambursabil de circa 38 milioane euro pentru lucrările necesare majorării capacității de extracție zilnică la Bilciurești, de către Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA).
La acel moment, valoarea totală a investiției era estimată la peste 110 milioane euro.
Acum, Depogaz a lansat o licitație pentru a contracta lucrările necesare, estimate la 601,6 milioane lei plus TVA. Acestea include modernizări de sonde și grupuri de sonde, execuția de conducte de aducțiune noi și a unui colector de gaze umede, construirea unui colector de injecție/extracție, lucrări de modernizare a sistemului de răcire la stația de comprimare Butimanu și achiziția, instalarea și testarea unui compresor de recuperare a gazelor în incinta stației, inclusiv executarea unui sistem de conducte de legătură între facilitățile existente și compresorul de recuperare gaze.
În același contract va intra și digitalizarea înmagazinării la Bilciurești, prin lucrări de instalare de instrumente de măsură și control, instalare de dulapuri de automatizare în grupurile de sonde și în dispeceratele Depogaz, executare de legături între acestea, instalare de sisteme de monitorizare și vizualizare, instalare de servere, precum și a unui sistem de software configurat în vederea digitalizării și optimizării funcționării în condiții de siguranță a depozitului de înmagazinare gaze naturale.
CITEȘTE ȘI Prețul grâului rusesc este în scădere, pe fondul producției ridicatePrincipalele obiective sunt creșterea capacității de extracție zilnică cu 40%, până un nivel de 20 milioane metri cubi/zi, creșterea capacității de înmagazinare cu 108 milioane mc/ciclu, la 1,418 miliarde mc/ciclu și extinderea portofoliului cu servicii de echilibrare, respectiv realizarea unei infrastructuri de suprafață cu un grad mare de flexibilitate, care să permită inversarea rapidă a ciclului de inmagazinare (injecție in timpul ciclului de extracție sau extracție în timpul ciclului de injecție).
Potrivit Depogaz, proiectul va duce la creșterea securității în aprovizionare prin dezvoltarea și diversificarea surselor de gaze naturale în sud-estul Europei, asigurând o mai bună independență energetică și acoperind riscurile de întrerupere a fluxurilor de gaze naturale în timpul perioadelor de vârf de consum, relativizat la diferite scenarii disruptive.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Sorin Ioan Blaga pleacă din conducerea Liebrecht & wooD după 8 ani. Compania a renunțat la poziția de CEO în RomâniaÎn urmă cu circa 2 ani, la Bilciurești a fost inaugurată o nouă stație de uscare a gazelor.
Filiala Depogaz a Romgaz operează 5 depozite de înmagazinare, cu capacitate cumulată activă de circa 2,77 miliarde metri cubi pe ciclu, în timp ce celălalt jucător din piață, Depomureș, controlat de Engie, deține un singur depozit, cu capacitate de 300 milioane metri cubi. Depogaz a terminat prima jumătate a anului trecut cu profit net de peste 80 milioane lei, la venituri din exploatare de 271,3 milioane lei.
Extras din documentația de atribuire